Lesere av bloggen har kanskje fått med seg at jeg har en forkjærlighet for foccacia. Flere av dere har spurt om det går greit å erstatte hvetemelet med speltmel, og det kan jeg jo ikke svare på før jeg har prøvd det. Og nå kan jeg svare på det; du kan fint benytte speltmel i stedet. Resultatet ble kjempebra, ja faktisk bedre enn «vanlig» foccacia. Og litt dyrere… Uansett er det så absolutt verdt å prøve.

 

Du trenger:

 • 4 1/2 dl vann (ca. 20 grader)
 • 1/2 dl appelsinjuice
 • ca. 750 gram siktet speltmel
 • 1-1/2 ts salt
 • 20 g fersk gjær eller 1/2 pose tørrgjær
 • olivenolje
 • maldonsalt
 • rosmarin, frisk eller tørket

Bland alt sammen og elt ingrediensene forsiktig sammen. Hvis du benytter kjøkkenmaskin må du la den gå på laveste hastghet i ca. 5 minutter. Dekk bakebollen med plast, lokk eller klede og la deigen heve til dobbel størrelse, i ca. 60 minutter.

 

Kle en langpanne med bakepapir. Elt deigen forsiktig og ha den opp i langpannen. Trykk den forsiktig utover slik at den nesten dekker langpannen. La den etterheve under klede i 30-40 minutter. Lag groper i brødet og ringle over olivenolje. Strø over maldonsalt og (fortrinnsvis frisk) rosmarin. Stekes ved 225 grader til brødet er ferdig stekt, etter ca. 20 minutter. La brødet avkjøles på rist.

 

Lykke til!

 

PS. Etter at denne oppskriften ble lagt ut i 2010 er det fra produsentene blitt tilsatt askorbinsyre i speltmel. Det er derfor ikke lengre nødvendig å tilsette appelsinjuice for å få et bra bakeresultat. Du kan derfor fint erstatte juicen med vann, totalt 5 dl vann. 

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Nei, jeg brukte ikke olje i denne deigen. Brukte imidlertid mye olje oppå. God påske til deg også!Trine 😉

 2. Vi hadde speltfoccacciaen din til lammelåret på langfredag. Det var populært i familien 😉 Takk for nok ei fin oppskrift!

 3. Lagde dette brødet! Utrolig godt, takk for alle de supre oppskriftene 🙂 Jeg blogget litt om focaccia'en som jeg lagde og lagde link til din side da jeg fikk oppskriften fra deg. Ha en fin kveld Trine!

 4. Hei 🙂 Jeg har to spørsmål: 1. Hvorfor har du appelsinjuice oppi når du baker med spelt? 2. Har du noe forslag til hvor mye gjær jeg må ha i deigen dersom den skal heve over natten? Planlegger å servere foccacia på 17. mai, men hadde håpet at jeg slapp å lage deigen samme dag. Ha en fin dag!

 5. Hei, 1. Appelsinjuice skal visstnok bedre bakeegenskapene til spelt. 2. Jeg har ikke forsøkt å la speltbrød heve over natten. Når det gjelder ordinær gjærbakst vil jeg tro at du kan omtrent halvere gjærmengden, og benytte kald væske. Jeg beklager sent svar. Trine 😉

 6. Du kan erstatte hvetemel i all type bakverk. Det du må huske er at speltmel er litt fuktigere enn hvetemel slik at du enten reduserer væskemengden litt eller øker melmengden litt.
  Appelsinjuice er for å forbedre bakeegenskapene. Du kan også knuse en C-vitaminpille i stedet. Vanlig hvetemel er beriket med askorbinsyre (c-vitamin), men det er altså ikke spelt. Jeg baker kun med spelt da jeg ikke tåler hvete.

   1. Jeg baker også utelukkende med spelt. Dersom du kjøper vanlig spelt i dagligvarebutikker er den også som oftest tilsatt askorbinsyre. Da kan du fint erstatte hvete med spelt uten å tenke på appelsin eller liknende. Bare å se på innholdsfortegnelsen 🙂

  1. Jeg baker også med spelt istedet for hvetemel fordi jeg blir dårlig av hvetemelet. Jeg har noen ganger manglet appelsinjuce og har da brukt vann og litt sitron ev. annen juce + sitron. Det har blitt bra resultat hver gang 🙂
   Har foresten også flere ganger bakt de eltefrie rundstykkene med solsikkefrø, med spelt. Da har jeg bare byttet spelt mot hvetemel og ikke brukt noe juce. De blir supergoe og er en stor søndagsfrokosthitt her hos meg 🙂
   Anita

 7. Hei!

  Kanskje jeg har oversett noe i oppskriften, for jeg lurer på hvor lenge brødet skal stekes og hvor varm ovnen skal være?

 8. Hei, tror deler av teksten kanskje mangler! jeg kan heller ikke se hvor varm ovnen skal være eller hvor lenge brødet skal stekes.. Altså har stekt foccacia før så jeg bare prøvde meg frem det ble supergodt! Takk for oppskift..

  1. Oooops, her spiller nok bloggverktøyet meg et puss, for teksten ligger der den, men vises ikke på bloggen! Har mekket det til slik at resten av oppskriften vises også. Takk for at du sa ifra! 😉

 9. Denne oppskriften ga et utrolig godt resultat!! Alle i familien spiste så de fikk kul på magen 😉 Hadde foccacian til fiskesuppe, knallgodt med alliolli på!

 10. Jeg har hørt at olivenolje ikke tåler høyere temperatur enn Max 175 grader. Vet du noe om det? I såfall hva er det som skjer med den? Blir den»farlig» å spise?

 11. Anne Lise, det er feil at man skal redusere mengden væske.. Man skal øke mengden væske når man bruker speltmel, for at baksten ikke skal bli tørr. Jeg bruker kun spelt i brød siden jeg ikke tåler hvetemel, og har brukt spelt i flere år.. Bruker jeg for lite væske blir baksten veldig tørr med speltmel.

 12. Hei. Jeg er en sånn som bare må vite hvorfor..
  Hvorfor skal ikke speltdeigen eltes så lenge? Jeg har nemlig motsatt erfaring. Of hvorfor bruker du appelsin juice i, hva gjør d godt for?

  Bruker bare spelt selv så er derfor veldig nyskjerrig på h ordan ting fungerer for best mulig resultat hver gang.

  1. Det husker jeg ikke, oppskriften ble laget for mer enn 13 år siden. Tror jeg kan ha brukt en langpanne som er noe mindre enn den som følger med stekeovnen. Hvis du ikke vil ha focacciaen veldig høy kan du fint steke den i vanlig langpanne.

 13. HeiBruker du tørrgjær eller fersk i spelt focaccia, og hvilken type olje? Bør en bruke kjøkkenmaskin eller går det fint uten?

  1. Du kan benytte begge deler, har lagt inn målene i oppskriften. Du kan benytte alle typer olivenolje. Jeg anbefaler alltid bruk av kjøkkenmaskin når du skal lage gjærdeig (med unntak av eltefri bakst). Du kan også lage brødet uten kjøkkenmaskin, les mer om det her, pkt. 7: https://trinesmatblogg.no/tips_tings/83920/

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste