Høsten er høysesong for boller i alle slags former og fasonger. Når jeg først er i gang lager jeg gjerne forskjellige varianter, denne gangen ble det sjokoladestjerner med en klikk sjokoladekrem, og sjokoladeknuter med sjokoladekrem i svingene. Server de gjerne lunkne, da er det ekstra gode. Prøv du også da vel!
Til 24-32 boller trenger du omtrent:

Ingredienser

950-1000 g hvetemel
5 dl melk (25-30 grader)
25 g gjær
150 g sukker
1 ts malt kardemomme
1/2 ts salt
1 egg
150 g smør , i terninger
3-4 ss smør , mykt
kakao
brunt sukker
mørk kokesjokolade , finhakket

SLIK GJØR DU

Ha alle ingredienser, med unntak av smøret, i bakebollen. Det er ikke nødvendig å røre ut gjæren i væsken, bare smuldre den lett opp med hendene. Dersom du har det travelt og ikke har tid til å la deigen heve mer enn 30-60 minutter, kan du øke gjærmengden til 50 gram.

Det beste resultatet får du dersom du benytter en kjøkkenmaskin med eltekroker. La deigen elte i ca 10 minutter på sakte til middels fart. Juster eventuelt med mere mel dersom deigen virker løs. Tilsett så smøret i små terninger og elt til deigen slipper kantene i eltebollen og alt smøret er eltet godt inn i deigen, etter ca 10 minutter. Øk gjerne farten underveis.

Kle bakebollen med plast eller ha på lokk, og sett deigen på et trekkfritt sted for heving. Det er viktig at deigen får heve seg i sitt eget tempo og det er derfor ikke noe sjakktrekk å prøve å få fortgang i hevingen ved å sette deigen over en bolle med vanndamp eller på varmekablene på badegulvet. La deigen heve til omtrent dobbel størrelse. Du skal nå ha en elastisk og smidig deig som lett lar seg forme.

Bland sammen 4 ss mykt smør, siktet kakao og sukker, til det får passe konsistens og god smak. Hakk sjokoladen, men ikke ha den oppi kakaosmøret.

Ha deigen på melet underlag. Jeg laget sjokoladestjerner i briocheformene mine og sjokoladesnurrer av resten. Har du ikke briocheformer kan du for eksempel benytte muffinsbrett istedet. Form boller som du kjevler ut til de er ca 10-12 cm i diameter. Legg leiven oppi briocheformen/muffinsbrettet og trykk den godt nedi. Ha oppi en liten klikk kakaosmør og strø litt hakket sjokolade over. Sett formene på et stekebrett, legg over et klede og la heve til dobbel størrelse.

Resten av deigen kan du for eksempel lage sjokoladesnurrer av. Kjevle ut resten av deigen til et rektangel og bre kakaosmøret på den ene halvdelen av leiven og strø hakket sjokolade over. Brett den “rene” delen av leiven over fyllet og kjevle lett over. Skjær deigen i strimler, og tvinn sammen ved å ta tak i hver ende av deigen og snurre endene motsatt vei. Lag en løs knute av deigen, og sett knuten med skjøten ned på bakepapirkledt stekebrett. Legg over et klede og la bollene heve til omtrent dobbel størrelse.

Pensle stjernene/bollene med sammenvispet egg og strø eventuelt over strøsukker eller lignende. Stekes ved ca 225 grader i 10-12 minutter (over- og undervarme) i 10-12 minutter. Steketiden vil variere alt etter hvor stort bakverket ditt er og hvilke stekeegenskaper ovnen din har, så følg med mot slutten av steketiden. Bollene er ferdigstekte når de har en gylden overflate og er lett brune under. Avkjøl bollene på rist, og nyyyt! Og frys ned de som blir til overs, så har du noen på lur til en annen gang også!

Tips om hvordan du baker for hånd og andre tips om gjærbakst, finner du blant annet her (TIPS&TING/BAKETIPS). Alle bolleoppskriftene på bloggen finner du samlet her.

Enjoy!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Dette så bare helt herlig ut! 🙂 Jeg er rimelig sikker på at det blir laging av boller/kanelsnurrer/sjokoboller her i huset i helgen! Må bare sikre at alle ingrediensene er på plass! Tusen takk for en herlig matblogg. Den leses så og si hver dag, og jeg har prøvd mange av oppskriftene dine allerede. Håper du får en fin helg! 🙂

  2. Kom over siden din ved en tilfeldighet. Har allerede prøvd flere av oppskriftene dine. Familien på fem har begynt å gå inn på bloggen i god tid før helga for å ta ut oppskrifter til noe godt til fredagskvelden. Sånn sett har vi hatt mye glede av oppskriftene du legger ut. Fine bilder. Oversiktlige oppsrifter som er lett og finne fram i. Har anbefalt bloggen til flere matglade damer på jobb.

  3. Denne sprer lykke i heimen hver gang 😉 ! Selv med elting for hånd blir det kjempeflott deig og resultat. Forøvrig bare en av etterhvert mange oppskrifter jeg har funnet her inne. Fantastisk flott blogg, som er brukervennlig og gir kjøkkensuksess for oss under middels-kokker 😉

  4. Lagde sjokoladesnurrene i går og de var veldig vellykket! Deigen var smidig og lett å jobbe med og bakverket ble luftig og fint 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Min Handleliste