For noen uker siden var vi på hyttetur med gode venner, og tradisjonen tro laget vi en nydelig treretters middag sammen på lørdag kveld. Til dessert valgte vi sjokolademousse med sjokoladecrumble, noe som falt i smak! Kombinasjonen med den myke sjokolademousseen, den sprø crumblen og de friske bringebærene var utrolig bra, og anbefales på det sterkeste. Kanskje noe å tenke på til 17. mai?

Ingredienser

Sjokolademousse

100 g mørk sjokolade med 70% kakaoinnhold
25 g smør
2 eggeplommer
2 eggehviter
2 ss sukker
1,5 dl kremfløte
1-2 ss konjakk (kan sløyfes)

Sjokoladecrumble

25 g smør
25 g sukker
40 g hvetemel
1/3 ts bakpulver
10 g kakao

Garnityr

bringebær
Smeltet mørk sjokolade (ca 50 gram)
sitronmelisse eller mynte
melisdryss

SLIK GJØR DU

Hakk sjokoladen og smelt den og smøret forsiktig i vannbad. Det er viktig at bollen med sjokoladeblandingen ikke kommer i kontakt med vannet i kasserollen. Fjern bollen fra vannbadet.

Rør inn eggeplommene, en av gangen. Visp marengs av eggehvitene og sukkeret. Visp kremfløten til krem. Bland marengsen forsiktig inn i sjokoladen med en slikkepott, og vend deretter forsiktig inn den stivpiskede kremfløten. Smak til med konjakk og fordel moussen i 4-5 dessertskåler eller i glass. Settes kaldt et par timer.

Smelt ca. 50 gram mørk sjokolade og ha i en sprøytepose eller lignende. Lag dekor på et bakepapirkledt fat eller lignende. Sett sjokoladepynten kaldt frem til den skal benyttes.

Bland alle indrediensene til sjokoladecrumblen til en smuldredeig. Bruk hendene. Fordel massen på et bakepapirkledt stekebrett og stek midt i ovnen ved ca. 200 grader i ca. 5 minutter eller til crumblen er passe stekt. Pass på at det ikke blir brent. Avkjøl.

Fordel sjokoladecrumblen oppå sjokolademoussen rett før servering, og pynt med friske bringebær, urter og sjokoladedekor. Gi desserten et lett melisdryss og server med god kaffe til.

Enjoy!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Dette så utrolig godt ut! Skal definitivt prøves.

  Synes bloggen din er blitt meget fin og oversiktlig, lett og raskt å finne frem til de oppskriftene man leter etter nå!

  Keep up the good work:)

 2. Laget denne i går. Da jeg blandet eggeplommene i blandingen av smelta sjokolade og smør ble blandingen litt «kornete». Og dette klarte jeg aldri få skikkelig bort igjen… Var endel som la seg som små klumper på bunn når jeg hadde blandet alt sammen. Hva er det jeg har gjort galt da?
  Heldigvis smakte moussen godt! Det gjorde seg spesielt godt med sammensetningen av mousse, sjokoladecrumble og syrlige bringebær!

  1. Det er her viktig at sjokoladen ikke blir for varm. Benyttet du vannbad slik som beskrevet i oppskriften. Og tilsatte en eggeplomme av gangen? Dersom det skilte seg idet du tilsatte eggeplommen kan det kanskje tyde på at sjokoladen var for varm slik at egget koagulerte?

   1. Benyttet både vannbad og tilsatte en eggeplomme av gangen. Men kan godt være at sjokoladen var for varm ja. Skal passe på å vente litt med å tilsette eggeplommene, eventuelt smelte sjokoladen ved lavere temperatur neste gang. Takk for hjelpen! 🙂

 3. Dette blir desserten her i morgen 🙂 Jeg utelot de fire spiseskjeene med smør som jeg ikke skjønte helt hvor skulle komme inn, men resultatet ser ut til å bli bra likevel.

  Tusen takk for nok en inspirerende oppskrift – din side er jo det eneste man trenger 😀

  God 17. mai!

  1. Så bra at du ikke tok med de 4 ss smør, for de skal nok ikke være med. De står i originaloppskriften, men det er nok feil. Av en eller annen grunn laget vi den uten de 4 ss med smør, men har likevel fått det med i oppskriften… Hmmm. Men nå er det fjernet, takk for at du gjorde meg oppmerksom på det! 😉

 4. Så bra at det smøret ikke skulle være med – moussen ble perfekt!

  Tusen takk for fin oppskrift 😀

 5. Takk for kjempefin side, har fulgt den ca 1/2 år, fått mye inspirasjon, og laget mye godt.:)
  Nå skal jeg lage denne desserten til konfirmasjon i helgen. Den skal på et dessertbord til ca. 25 personer ilag med kaker osv. Den skal lages i en serveringsbolle. Hvor mye må jeg «gange opp» tror du? og skal alt ganges opp likt?

  1. Takk for hyggelig tilbakemelding! Om du skal gange opp oppskriften med 3, 4 eller 5 kommer helt an på hvor mange kaker du har ellers på kakebordet, og vanskelig for meg å mene noe om. Det ble ganske rikelig med crunch, så den trenger du ikke å gange opp like mange ganger som moussèen. Lykke til! 😉

 6. Da er sjokolademousse`n ferdig. Nydelig på smak, men litt kornete. Ikke for varm sjokolade mener jeg, eggeplommene «tålte» den, glatt og fin. Kan du tenke deg andre grunner?

 7. Så et dumt spørsmål: Vannbad, kan ikke bollen med sjokolade og smør komme nedi vannet, skal den holdes over og smelte av varmedampen? he, he, her må det inn med te-skje 🙂

  1. Det stemmer at den øverste bollen i «vannbadarrangementet» ikke skal komme i kontakt med vannet i kasserollen under. Det vil si at det er dampen som gir varmen som smelter sjokoladen, på en mer skånsom måte enn om sjokoladen utsettes for direkte varme. Det er her et poeng, som Simon skriver, at sjokoladen er hakket fint, og noenlunde jevnt, slik at den smelter raskere.

   Ellers er det gøy å se at andre trår til med gode råd og innspill når jeg dessverre ikke har tid og anledning til å besvare spørsmålene umiddelbart. Takk for hjelpen Simon!

   Ellers er jeg usikker på hva som er årsaken til at dere fikk et noe «kornete» resultat, dersom dere for øvrig fulgte oppskriften.

   1. Jeg skal prøve å lage den igjen jeg. Kan hende jeg tilsatte eggene for seint. Var bollene med smeltet sjokolade fremdeles over vannbadet da du blandet inn eggene – eller hadde den kjølt seg ned litt?

    1. Når sjokoladen er smeltet skal bollen taes vekk fra vannbadet og videre tilberedning skjer på kjøkkenbenken! Lykke til! 😉

 8. Inger Anna: Godt poeng. Det er sikkert mange her som har like lite peiling som meg – og da er det ikke gitt de forskjellige teknikkene her.

  Vannbad lærte jeg av min Belgiske kusine for litt siden. Hun sa at jeg burde bruke en skål (gjerne suppetallerken) med større diameter enn gryta slik at skålen/tallerkenen blir liggende oppå gryta. Da kommer den aldri i kontakt med det varme vannet.

  Tanken med dette er vel å ha så gjevn og lav smeltetemperatur som mulig.

  Andre triks mottas med takk! En ting jeg også gjorde med sjokoladen var å hakke den opp i småbiter med en kniv. Da er det ikke så mye smelting som skal til.

  Super mousse forresten! 🙂 Jeg har ikke smakt den med bringebær ennå – bare tjuvsmakt på den ene posjonen som «tilfeldigvis» overskøyt antall gjester. Jeg kjøpte frosne bringber, og lurer på å servere et eggeglass med rørt bringebær ved siden av moussen.

 9. Nå serverte jeg moussen og fikk avlagt dom. Kona var veldig fornøyd. De to andre prinsessene spiste forsåvidt, men var ikke helt keen.

  Moussen ble litt kornete – gjevnt kornete – ikke klumpete. Kan det være jeg opplevde samme problemet som han gut over her? Men det gjorde egentlig ingenting. Hadde for øvrig vært fint å fått til skikkelig fløyelskonsistens.

  1. Så bra at det smakte godt, men synd at du fikk en litt kornete konsistens. Jeg har besart spørsmålet i kommentaren min ovenfor. 😉

  2. *host* prøvde igjen jeg. Denne gangen med 150 gram sjokolade på 4 porsjoner, samt at jeg brukte håndmikseren til å mikse inn eggene. Denne gangen ble det ikke kornete konsistens – skikkelig fløyelsmykt.

   Deiiilig! 🙂

  1. Jada, du finner bringebær i frysedisken hele året. Jeg foretrekker de singelfrosne, hvis de har. Lykke til!

 10. Ah, oki! Takk 🙂
  Lurte bare på en ting til, hvor lang tid må denne stå i kjøleskapet? Er det mulig å sette den en annen plass, slik det går fortere?

  1. Et par timer i kjøleskapet holder vanligvis. Det kommer litt an på hvor fast du ønsker den skal være. I prinsippet kan den spises når den er nylaget, men den blir fastere når den får stå kaldt en stund. Tror ikke det er lurt å putte den i fryseren, hvis det var det du tenkte på.

 11. Hei Trine!

  Laget denne deilige desserten til nyttårsaften, med stort hell;) Tenkte derfor å lage den igjen i morgen. Men lurte på, kan man lage den dagen før? Holder den seg? Venter storinnrykk i morgen, greit med alt man kan gjøre på forhånd;)

  Carina

 12. Denne her er SÅ god 🙂 jeg brukte ikke konjakk og glemte å ha eggeplommene i sjokoladen, men den ble kjempe god likevel! Skal også nevnes at det var første gang jeg lagde sjokolademousse, bare man orker å piske lenge nok blir det veldig bra. Husk også å bruke glass eller metallbolle når marengsen piskes, dette visste ikke jeg og brukte plastbolle og da gikk det ikke. Kast også egget dersom plommen sprekker, da går det heller ikke 😉 litt råd til nybegynnere, som meg selv, så slipper man å piske og piske uten at det skjer noe. Skal lage denne i dag, og da skal jeg huske på eggeplommene.

 13. Hei,
  Jeg har funnet to ulike oppskrifter fra deg nå. Den ene med gelatin den andre uten..
  Nå er jeg litt forvirret. Bør jeg ha gelatin eller ikke?

 14. Vi lagde denne i dag – og moussen ble kjempe god. Fått selve moussen servert engang før også, helt nydelig.
  Men sjokoladecrumble ble ikke sjokoladecrumble, men heller bare melete. Virket som om det var altfor mye mel i forhold til smør da jeg lagde den, men tenkte jeg skulle stole på oppskriften. Men like «sandete» var den da den kom ut av ovnen 🙁

 15. Dette hørtes utrolig godt ut!! Kan man lage sjokoladecrumble dagen før og ha den lagret i en skål frem til den skal drysses på? Eller bør den være nylaget? Det samme lurer jeg på med pasjonsfrukt sausen din til panna cottaen, kan den lages før eller bør den lages rett før den serveres?

 16. Hei Trine. Kjæresten min prøver å lage sjokolademousse. Jeg vil prøve å hjelpe henne 🙂
  Hva er de kloke gode rådene i denne oppskriften? Hvordan skal man unngå klumper? Hvordan får man den ekstra luftig? Hva skal man IKKE gjøre?

  Tusen takk 🙂

 17. Hei, tenkte å lage denne, og jeg lurte på om det er mulig å ha moussen i en liten form en liten sirkel eller noe så sånt og så når d har stivet ta d ut av formen og legge den på en fat, istedenfor å servere i glass. Jeg lurte også på om man kunne ha en bringebærsaus til, eller om d blir ekkelt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Min Handleliste