Mørk sjokolade er jo så godt i seg selv, men ofte er det ikke så mye som skal til for å gjøre litt ekstra ut av den. Som for eksempel å benytte morsomme former og lage sjokoladefigurer på pinne, noe som slår spesielt an blant barna. Dessuten er det jo også ganske dekorativt, og garantert populært å putte oppi "konfektesken" dersom du skal gi bort hjemmelaget konfekt til en barnefamilie.

Kombinasjonen mørk sjokolade og nougat er også en vinner, og vil du gjøre litt ekstra ut av det så lager du rett og slett en sjokoladekurv. Hvordan skal jeg vise deg nedenfor.

Denne konfekten (pluss marsipankonfekt og sjokoladeknekk) har jeg laget sammen med Knut Harald Sørdal fra Konditorlandslaget, og du kan lese mer om «konfektdagen» vår HER. Her finner du også informasjon om hvordan du skal temperere sjokolade, for å få et best mulig resultat når du lager konfekt.

Ingredienser

SJOKOLADEKURVER MED NOUGAT

200 g Odense nougat , i små terninger á ca. 1 x 1 cm
300 g mørk sjokolade , smeltet og temperert
plast , ca. 10 x 10 cm

SJOKOLADE PÅ PINNE

hvit eller mørk sjokolade , smeltet og temperert
former
trepinner, ca. 7 cm (feks "oppklipte" trespyd)
dekor , eventuelt

SLIK GJØR DU

 

 

sjokoladekurver med nougat

 

Smelt sjokoladen og temperer den. Du kan eventuelt erstatte mørk sjokolade med hvit sjokolade, hvis du heller foretrekker det. Klipp opp plastposer eller lignende og legg dem utover benken. Ha sjokoladen i en smeltepose eller lignende, og sprøyt “knapper” på plastbitene, ca. 7-8 cm i diameter. Legg en nougatterning på midten.

sjokoladekurver

Vent noen sekunder til sjokoladen får “satt seg” noe (men før den stivner) og fold deretter hjørnene sammen og hold det lett, til sjokoladen setter seg. Det lønner seg å være to når man lager dette, men er du alene bør du sprøyte ut noen få “knapper” av gangen, og heller øke på etter hvert.

sjokoladekurver med nougat

Sett sjokoladekurvene til side slik at sjokoladen stivner. Fjern plasten etter ca. ett døgn eller rett før servering. Dette er ganske skjøre saker og er ikke så egnet som spiselig gave. Ypperlig alternativ til dessert, sammen med en god kopp kaffe.

SJOKOLADE PÅ PINNE

sjokolade på pinne

Sjokolade på pinne er enkel, dekorativ og barnevennlig konfekt, som slår an for barn i alle aldre. Her bør du benytte spesiallagede former. Finn frem:

 

 

Dersom du benytter harde former kan de lønne seg å gni innsiden av formene med litt bomull eller lignende, noe som gir en blankere og mer tiltalende overflate på sjokoladefigurene dine.

Smelt sjokoladen og temperer den. Du kan eventuelt erstatte mørk sjokolade med hvit sjokolade. Dersom du benytter mørk sjokolade kan det være lurt å ikke benytte sjokolade med for høy kakaoprosent dersom sjokoladen skal serveres til barn. Hell den tempererte sjokoladen oppi formene og stikk inni pinnen. Strø eventuelt over litt dekor. La sjokoladen stivne, før du tar den ut av formene. Sjokoladen stivner etter ca. 2 timer ved 12-14 grader.

Sjokolade på pinne

OPPBEVARING AV KONFEKT

Oppbevar konfekten i tett boks eller glass ved ca. 12-16 grader, for eksempel på et kaldt soverom eller i kjellerboden. Dersom du må oppbevare konfekten i kjøleskapet er det viktig at du plasserer den der det er varmest, samt at du lar den hvile på kjøkkenbenken med lokket på i ca. en halvtime. Dette for å unngå at kondens setter seg på sjokoladen, slik at den blir misfarget og flekkete. Som en tommelfingerregel bør konfekt helst ikke utsettes på temperaturforskjeller på mer enn 10 grader.

HOLDBARHET

Dersom du oppbevarer konfekten som beskrevet ovenfor er den holdbar i 3-4 uker. Hvis du skal gi den bort som spiselig gave synes jeg at konfekten bør være relativt nylaget når du gir den bort.

Lykke til!

Skriv ut English READ IN ENGLISH

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste