Det har etter hvert blitt en kjær tradisjon at jentene kommer hjem siste søndag før jul, for å lage årets julekonfekt. De siste to årene har jeg utfordret døtrene mine til å komme med egne forslag til konfekt, for selv en matbloggermamma har behov for å få litt inspirasjon. Det har vist seg å være et lurt grep. I fjor dukket nemlig lillesøster Emilie opp med ingredienser til Troikakonfekt, og smelte sammen den herligste konfekten jeg har smakt på lenge. I år ble det også en herlig reprise på den.
Storesøster Anette, som i fjor laget de ekleste punsjebollene jeg noen gang har smakt, og som ingen spiste, hadde i år lagt seg i selen og disket opp med sjokolade fylt med peppermynte, som hun fant oppskrift på her. Det var også en suksess! I og med at vi laget konfekt til tre husholdninger laget vi en stooor porsjon, som selvsagt kan halveres både en og to ganger, men pass endelig på at du lager nok, for dette er en skikkelig godbit.

Ingredienser

300-400 g mørk kokesjokolade (med 70% kakaoinnhold)
500 g melis
1 eggehvite
1/2 dl fløte
15-20 dråper peppermynteolje (fåes på apoteket)
1/4 ts tragant (fåes på apoteket, kan eventuelt sløyfes)

SLIK GJØR DU

Ha halvparten av sjokoladen i en bolle som tåler varme. Bruk hakket mørk kokesjokolade med 70% kakaoinnhold, som etter vår erfaring er lettest å jobbe med og som gir det peneste sluttresultatet, i tillegg til at den også er best på smak. Sett bollen oppå en litt mindre kasserolle med kokende vann. Det er viktig at bunnen på bollen ikke er i kontakt med vannet eller at det kommer vann oppi bollen, for da kan sjokoladen korne seg, og du må rykke tilbake til start. La sjokoladen smelte på lav varme og rør sammen, til det blir en glatt masse.

Ha litt sjokolade i bunnen av formene du ønsker å benytte. Vi brukte både silikonformer og engangsformer. Silikonformene ga et veldig bra resultat, spesielt hjerteformen som var kjøpt på Cacas/Jernia. Bruk gjerne en dekorpenn for å fordele sjokoladen i formene. Sett formene noen minutter i kjøleskapet slik at sjokoladen stivner.

Rør sammen eggehvite, fløte og peppermynteolje. Tilsett tragant, som gjør at massen blir bedre å jobbe med, men det er strengt talt ikke nødvendig for å få et godt resultat. Rør inn melisen, til du får en ganske fast, men ikke kompakt konsistens på peppermyntemassen. Smak eventuelt til med mer peppermynteolje underveis. Vi tilsatte ca 20 dråper peppermynteolje. (Dersom du ikke skal benytte massen umiddelbart må bollen dekkes med plast, for å unngå at det danner seg en hinne på massen.)

Fordel peppermyntemassen oppå den stivnede sjokoladen. Bruk en sprøytepose, så får du et bra resultat og lite kliss (tok en stund før vi kom på det). Sett formene tilbake i kjøleskapet noen minutter til peppermyntemassen har stivnet noe. Smelt resten av sjokoladen, og fordel denne oppå peppermynten.

Sett formene tilbake i kjøleskapet i minst en time, til konfekten har stivnet helt. Trykk konfekten forsiktig ut av formene og legg dem i tette bokser med lokk. Konfekten er holdbar 2-3 uker dersom de oppbevares kjølig. Dette selvsagt også en ypperlig vertinnegave eller julegave.

Enjoy!

En oppdatert versjon av denne oppskriften finner du HER.

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. De troikabitene har jeg lagd i år – og måtte lage på nytt – og nå er det nesten tomt igjen og flere dager igjen til jul. Det kan man vel kalle vellykket 🙂

  Nå har jeg prøvd å lage de i konfektformer; først litt gele i bunnen, og når den har stivnet har jeg hatt nougat i og lagt marsipan på med det samme. Må skjære ut marsipan så den passer i formene da…..Så puttes hele greia i fryseren. Gjennomfrosne biter løsner lett fra konfektformen, og så er de mye enklere å trekke med sjokolade enn når de ikke er frosne – syns nå jeg, da 🙂

 2. Dette høres og ser veldig godt ut. Lagde troika bitene i fjor og de var kjempe gode. Hadde tenkt å lage de i år også, men jeg vet ikke helt hvor dagene og ukene ble av.

 3. Hei!

  Følger med på bloggen din innimellom, mykje fin inspirasjon. Vil berre tipse om ein enkel sak som gjer at du kan oppbevare sjokoladane slik dei skal oppbevarast, i romtemperatur. Då må du nemleg temperere sjokoladen fyrst. Du treng eit sukkertermometer. Varm opp sjokoladen til over 34 grader, kjøl ned til under 27 grader og varm så opp att, men ikkje over 34 grader. Då vert sjokoladen slik han er i originaltilstand som du kjøper i butikken, og du kan ha relativt flytande fyll innvendig.
  Eg har laga meg nokre i kveld som skal leggast i fine papiresker og kanskje bli nokre førjulsoverraskingar!

  God matglede vidare!

  Helsing Ingvild

  1. Takk for tips! Jeg vet det er et fag der ute som jeg har mye å lære av, og det kommer nok en tid for å sette seg nærmere inn i det også! 🙂

 4. Hei =)
  Jeg bare elsker mørk sjokolade som er fylt med mint fyll det er så utrolig godt <3 men jeg lurte på hvor mange blir det ut av denne oppskrifta blir det 50stykk eller 200 ?? kjekt og vite før man begynner.

  God jul og godt nytt år =)

  1. Takk for hjelpen, jenta mi! Greit med litt assistanse, for jeg har mer enn 100 kommentarer og mailer med spørsmål…

 5. Hei. Skal prøve meg på disse idag og jeg har japansk peppermynteolje fra helsekosten. Kan jeg bruke den eller må jeg på apoteket å kjøpe der?

 6. Har prøvt å laget dem, og de er kjempe gode!
  Ville også si at jeg prøvte dem med appelsinaroma isteden for peppermynte, de ble også kjempegode, og er en stor favoritt her hjemme! Anbefaler å prøve det!

 7. Bare lurer på sjokoladeforholdet her. Lagde disse i går og brukte utrolig mye mer sjokolade enn 300-400gram som nevnt i oppskriften for å få brukt opp peppermynte fyllet. Snakker 10-12 plater med 70% kokesjokolade. Tynner du ut sjokoladen på noen måte med delfiafett el lignende?

  1. Dette lurer jeg også på. Lagde disse i fjor til stor suksess, men brukte mye mer sjokolade enn det som sto i oppskriften, og peppermyntemassen holdt til flere runder med konfektlaging.

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste