Nasjonaldagen er rett rundt hjørnet og det er på tide å begynne å tenke på hvilken festkake som skal pryde kakebordet i år. Som jeg ved flere anledninger har avslørt er jeg ganske "grovmotorisk" når det kommer til kakepynting. Jeg foretrekker heller rustikke kaker med friske bær og melisdryss, fremfor kaker med fargerike fondanter og rosetter. Jeg har her tatt utgangspunkt i brownie-sjokoladekaken min som enkelt røres sammen for hånd, og gitt den et raust lag med friske bringebær og blåbær, og et lite melisdryss. Resultatet er en smakfull kake i rødt, hvitt og blått - som også tar seg godt ut på festbordet!
Ingredienser
SJOKOLADEKAKE
200 g | smør |
250 g | kokesjokolade |
225 g | sukker |
4 | egg |
175 g | hvetemel |
1 ts | vaniljesukker (ekte) |
2 ts | bakepulver |
SJOKOLADEKREM
75 g | smør |
4 ss | kaffe/espresso , sterk |
400-500 gg | melis |
2 ss | kakaopulver |
1 ts | (ekte) vaniljesukker |
DEKOR
350 g | bringebær (ca.) |
100 g | blåbær (ca.) |
melisdryss |
SLIK GJØR DU
Lag sjokoladekaken etter oppskriften. Jeg har her benyttet en 24 cm springform, men du kan gjerne benytte en rektangulær form (ca. 20 x 24 cm) hvis du har. Stek kaken til den er nesten gjennomstekt, etter ca. 25 minutter. La kaken avkjøles helt på rist.
Lag sjokoladekremen ved å smelte smøret på lav varme. Tilsett kaffe, kakao og vaniljesukker og rør godt sammen. Bruk kjøkkenmaskin (gjerne med k-spade) og tilsett så mye melis som er nødvendig for å få en jevn og fin konsistens på sjokoladekremen (bruk sikt for å unngå klumper i kremen). Pass på at den ikke blir for tykk, men den skal heller ikke være rennende.
Fordel sjokoladekremen på toppen av kaken. Fordel deretter bærene umiddelbart oppå kaken, før sjokoladekremen stivner. Start med å plassere bringebærene (de røde feltene). Ha deretter bringebærene som skal utgjøre de hvite feltene på en tallerken eller lignende og dryss et jevnt lag med melis over (bruk tesil eller lignende). Plasser bærene forsiktig inntil de røde feltene. Pass på at du ikke tar for mye på dem slik at du får ujevnheter i «flagget». Fordel deretter blåbærene i striper i midten.
Servér kaken umiddelbart, sammen med en god kopp kaffe (eller et glass med bobler i). Kaken er aller best dersom sjokoladekakebunnen er romtemperert.
TIPS
- Sjokoladekremen kan gjerne erstattes med 3 dl stivpisket kremfløte (tilsatt 1-2 ts melis eller finkornet sukker).
- Bringebærene i de hvite feltene kan eventuelt erstattes med fløtekrem (stivpisket og som sprøytes i «dotter») eller små pikekyss.
- Sjekk gjerne også ut Sjokoladefestkake med friske bær eller Sjokoladekake med fløtekrem og blåe bær, som begge er basert på samme grunnoppskrift.
VELBEKOMME!
Hei. Du skriver at den skal serveres umiddelbart. Det er ikke helt enkelt på 17 mai. Kan den bakes dagen før?
Sjokoladekaken kan gjerne bakes et par dager før, men bærene bør helst legges på ganske umiddelbart før servering hvis du ønsker at kaken skal se fresh og fin ut. Det går nok greit å feks pynte ferdig kaken på morgenen, men du kan da risikere at melisdrysset er borte, men det kan du jo evt. erstatte med krem eller pikekyss (legges på rett før servering). Lykke til!
Hei.
har fått beskjed om å lage ei mørk skuffkake til 17.maifeiring på skolen. Den må være såpass stor at man får 20 kakestykke av den og må lages dagen i forveien. Har du noen tips?
Hvor mange grader skal ovnen stå på? Finner det ikke i oppskriften
Selve fremgangsmåten står i en annen oppskrift, se linken det vises til: https://trinesmatblogg.no/recipe/ny-video-enkel-sjokoladekakebrownie/ Steketemperaturen skal være 175 grader over- og undervarme. Lykke til!