Det er ikke mye som slår en perfekt stekt sjokoladefontant med godt tilbehør. Sjokoladefondant er en varm sjokoladekake med flytende kjerne. Den er ikke bare godt på smak, men det ser også lekkert og ganske imponerende ut. Dette er derfor en ypperlig dessert å servere noen du vil glede litt ekstra. Det ligger mye omtanke i mat som er laget fra bunnen av, og det vil mottakeren helt sikkert sette pris på!

Å lage sjokoladefondant er verken vanskelig eller tidkrevende. Sjokolade er en viktig ingrediens, og det er derfor lurt å benytte en sjokolade av god kvalitet. Selve røra rører du raskt sammen for hånd i en og samme kjele, enkelt og greit. Det kritiske punktet er stekingen, men det er ikke noe problem så lenge du steker en prøvekake for å finne hva som er ideell steketid i din stekeovn. Stekeovner steker nemlig ulikt, og her kan ett lite minutt være forskjellen mellom suksess eller fiasko. Vel, det skal mye til for at det blir fiasko, for godt er det uansett.

Ingredienser

SJOKOLADEFONDANT

125 g smør
125 g sukker
125 g kokesjokolade , med ca. 50% kakaoinnhold, hakket
85 g siktet hvetemel
4 egg
6 former
smør (litt) til strøing av formene
kakaopulver (litt) til strøing av formene

TILBEHØR

jordbær (bringebær, bjørnebær eller annen type bær)
75 g kokesjokolade , med ca. 50% kakaoinnhold, hakket
vaniljeis

SLIK GJØR DU

Smelt smør og sukker i en kjele på svak varme. Ta kjelen av platen. Hakk sjokoladen i jevnstore biter og ha den i smørblandingen. La sjokoladen smelte under forsiktig omrøring. Rør inn siktet hvetemelet og bland inn ett og ett egg om gangen.

Pensle 6 porsjonsformer med litt smør og strø over et tynt lag med kakaopulver. Fyll formene ca. 2/3 fulle med sjokolademassen. Har du ikke porsjonsformer kan du benytte doble muffinsformer eller kaffekopper (som tåler varmen).

Stekes midt i ovnen ved 200 grader (over- og undervarme) i 9-11 minutter, til det ytterste laget har stivnet, men kaken fortsatt har en flytende kjerne. Steketiden vil variere fra ovn til ovn, og jeg vil derfor anbefale å steke en testkake for å teste ut din ovn. I vår ovn ble kaken perfekt stekt på 9 minutter, på 10 minutter var den litt for mye stekt, men fortsatt med en liten flytende kjerne i midten. I ovnen på Matverkstedet ble den perfekt etter 10 minutter.

Hvelv kakene umiddelbart på tallerkener, og la dem stå i ca. ett minutt for å sette seg. Pirk borti kaken med en skje, og er kaken perfekt stekt vil den flytende kjernen inni langsomt flyte litt utover tallerkenen din. Fordel gjerne litt hakket sjokolade på toppen av fondanten og gi den gjerne et lite melisdryss. Serveres umiddelbart med noen friske jordbær og en raus kule med god vaniljeis som tilbehør.

Sjokoladefondant med jordbær

TIPS

 • Ta gjerne en titt på denne videoen for å se hvordan jeg gjør det.
 • Kakerøren kan gjøres klar i god tid på forhånd og oppbevares i kjøleskapet frem til ca. en time før du skal steke dem. Det er mulig at du må legge til et minutt på steketiden, siden røren vil være kaldere når den kommer fra kjøleskapet, enn den er når den nettopp er rørt sammen. Røren er holdbar i omtrent en uke – ustekt – i formen (kledd med plastfolie) før den stekes.

Vintips fra Sara Døscher: Rød dessertvin fra Portugal (portvin): Niepoort Late Bottled Vintage 2017  (varenr: 3222501), pris: kr 234,-

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Nam!
  Digger tipset på slutten av oppskriften. Heier på logistikk som gjør det lettere å være vertinne. Takk!

 2. Hei! Du hadde en spesiel kjele
  til å smelte sjokolade i.Den satte du opp i en annen kjele. Hvor
  har du kjøpt den ?

  1. Du får kjøpt sjokoladesmelter i velassorterte kjøkkenutstyrsbutikker. Min er 6-7 år gammel og jeg husker ikke hvor jeg kjøpte den.

 3. For en som er skikkelig usikker på kjøkkenet. Det hadde hjulpet veldig med bilde på hvordan den skal se ut når den er ferdig i ovnen! 🙂

  Ellers konge oppskrift

  1. Ta en titt på bildet nederst til høyre i kollasjen – der ser du hvordan den skal se ut når du tar den ut av ovnen. Lykke til!

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste