Denne desserten laget vi på siste gourmetkveld. Den var en skikkelig høydare - når den endelig kom på bordet. Vi burde egentlig ha skjønt det på forhånd, at det ville bli et litt for ambisiøst opplegg å skulle lage is på den relativt korte tiden vi hadde til rådighet. Vi burde også ha skjønt at ismaskinen ikke ville kunne håndtere de enorme ismengdene som den opprinnelige oppskriften foreskrev. Jeg har derfor halvert isoppskriften i forhold til den opprinnelige oppskriften. Det er mer en nok, selv om det er veldig fint å ha appelsinis-rester på lur i fryseren. Kombinasjonen sjokolade, is og appelsin er alltid en vinner. De karamelliserte kumquatene ("miniappelsiner") satte spissen på det hele. En dessert som virkelig kan anbefales, forutsatt at du lager isen og den karamelliserte kumquaten på forhånd. Til dessert til 6 trenger du:

Ingredienser

Appelsinis

1,25 dl nypresset appelsinjuice
1 appelsin , revet skall (ca.)
2,5 dl sukker
5 dl kremfløte
1 vaniljestang
5 eggeplommer

Sjokoladefondant

4 egg
1,25 dl sukker
12 ss (usaltet) smør
225 g mørk kokesjokolade (70%)
1,25 dl potetmel
1/2 ts bakepulver
6 former (smurte)

SLIK GJØR DU

 

Kok opp appelsinjuice, appelsinskall og 1,5 dl sukker til sukkeret er oppløst. Avkjøl. Varm opp fløten og vaniljestangen (vaniljefrøene og selve stangen) forsiktig opp mot kokepunktet (skal ikke koke). I mellomtiden visper du eggeplommene og resten av sukkeret (1 dl) kremaktig i en kjøkkenmaskin. Hell den varme fløteblandingen i en tynn stråle oppi eggedosisen (fjern resten av vaniljestangen) mens kjøkkenmaskinen går. Hell deretter blandingen tilbake i kasserollen og varm opp til ca 82 grader, mens du rører hele tiden. Avkjøl blandingen og tilsett appelsinblandingen når begge deler er godt avkjølt. Hell deretter blandingen i en iskremmaskin og kjør den til den får passe konsistens. Sett isen i fryseren. Har du ikke iskremmaskin kan du helle isblandingen i en form og sette i fryseren.


Ha ingrediensene til kumquatsirupen i en liten gryte og la det putre på svak varme i 20-30 minutter, til blandingen får sirupkonsistens. Rør av og til. Avkjøl.

Rør sammen egg og sukker raskt i en bolle. Smelt usaltet smør og kokesjokolade på lav temperatur i en gryte. Tilsett eggeblandingen og rør kraftig. Tilsett bakepulver og potetmel og bland godt sammen. Hell røren over i ildfaste former som du har penslet med smør, til de er ca 2/3 full. Stekes ved 190 grader i ca 10-12 minutter. Fondanten skal være fast utenpå og ha en “rå” kjerne inni.

Ta fondanten forsiktig ut av formen og anrett den på en tallerken sammen med appelsinisen og de karamelliserte kumquatene.

Oppskriften er hentet fra Energy cuisine (David Denis/Jani Lehtinen).

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Kan du ikke prøve deg på penang en dag, med grønn/rød karrypaste, kylling, kokkosmelk, thaibasilikum og kaffir lime blader. Hadde vært kjekt med en skikkelig god oppskrift på dette, da jeg ikke finner det på nettet =)

 2. Hei, Trine! Hvordan finner man kumquats? Jeg har søkt i forskellige matbutikker her i Oslo og har ikke funnet noen.

  1. Jeg slet også med å skaffe kumquats, så det var min venninne som klarte å skaffe de tilslutt. Du får bare spørre på velassorterte dagligvareforretninger, de kan ofte skaffe det meste på et par dagers varsel.

 3. Mine foreldre har fått tak i kalvekjøtt til meg, så i dag sto saltimbocca på menyen. Den fikk følge av potetmos, rødvinssaus (også fra bloggen), konfiserte tomater, aspargesbønner og blomkål. Nydelig!
  Min mor sender også en stor takk til deg. De har selskap og serverte beef bourguignon. Jeg kunne ikke dy meg for å ta en kjapp telefon for å høre hvordan det smakte. Før jeg rakk å si noe, sa hun “Tror du det var vellykket eller…? bla-bla-bla” Middagen var en kjempe suksess! Også der ba gjestene om å få skje for å få opp resten av sausen 🙂
  Atter en gang;Tusen takk for et smakelig måltid.

 4. Hei Trine!
  Jeg har hatt planer om å lage kandiserte kumquats en stund nå, men har planer om å lage opp litt og ha det på glass, tror du at din oppskrift er holdbar nok til at det går greit? Og så lurer jeg på om du har kjøpt sukker med pectin blanda oppi på forhånd eller om dere har miksa litt på kjøkkenbenken? Hvor får du i så fall tak i sånn sukkerblanding?
  Mvh Tone

  1. Du kan sikkert lage opp litt og ha det på glass, en uke eller to, i alle fall. Jeg har kjøpt sukker med iblandet pektin. Det ser ut som en vanlig sukkerpakke og fås kjøpt i velassorterte dagligvareforretninger. Ellers så kan du blande i litt pektin selv, etter anvisningen på emballasjen. Lykke til!

 5. Hei! Hvilken forskjell gjør potetmel fra hvetemel, i denne oppskriften?

  Liker forresten bloggen din veldig godt!

  Mvh Marte

 6. Har laget appelsinisen nå. Skal snart i fryseren og kose seg. Tusen takk for fin oppskrift!

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste