Babka er en luftig briochelignende gjærbakst som visstnok skal ha polske aner. Babka finnes i utallige varianter, men er ofte fylt med sjokolade- og kanelfyll og toppet med nøtter eller penslet med sirup. Søtt, klissete og veldig, veldig godt! Jeg har her laget en variant med sjokoladefyll. Prøv det du også!

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

GJÆRDEIG

500 g hvetemel (ca.)
50 g sukker
1 ts vaniljesukker
1 ts kardemomme
1/4 ts salt
15 g fersk gjær (eller 1/2 pakke tørrgjær)
2 egg
2 1/2 dl melk
75 g smør , i terninger

SJOKOLADEFYLL

150 g smør
125 g brunt sukker
2 ss bakekakao (smak til)
hvitt perlesukker , eventuelt litt

SLIK GJØR DU

Sjokoladebabka

Ha alle ingrediensene til gjærdeigen, med unntak av smøret, i bakebollen. Bruk kjøkkenmaskin med eltekrok og elt deigen i ca. 10 minutter på lav til middels hastighet. Tilsett eventuelt mer melk underveis dersom deigen virker kompakt, eller litt mer mel om den virker løs.

Tilsett så smøret i små terninger og elt til deigen slipper kantene i eltebollen og alt smøret er godt eltet inn i deigen, etter ca. 10 minutter. Du skal nå ha en glatt, elastisk, glinsende deig som ikke fester seg til sidene i bakebollen. Dersom du tilsetter smøret fra begynnelsen av kan fettet i smøret gjøre at glutenet ikke får optimale forhold, og deigen kan bli vanskelig å jobbe med. Ved å elte inn smøret etter at deigen er eltet i ca. 10 minutter har glutennettet fått satt seg, og du får en deig som er smidig og lett å jobbe med. Ta gjerne en titt på denne videoen for å se hvordan jeg lager søt gjærbakst.

Kle bakebollen med plast eller ha på lokk, og sett den på et trekkfritt sted. La deigen heve til omtrent dobbel størrelse, noe som vanligvis tar 1-1 ½ time.

Mens deigen hever kan du lage sjokoladefyllet. Rør sammen smør, sukker og kakao til en jevn krem. Finn også frem to brødformer eller lignende (mine rommer ca. 2 liter), og pensle dem med litt smør.

Sjokoladebabka

Ha den ferdighevede deigen på melet bakebord og kjevle den ut til en rektangulær leiv som er ca. 60×35 cm. Smør sjokoladekremen utover leiven, rull deigen fast sammen og del den deretter i to på midten. Skjær deretter hver av de to rullene i to, på langs, men la det være igjen noen centimeter i den ene enden. «Flett» sammen de to lengdene ved å legge den ene over den andre, med snittflatene opp, slik at du får et fint flettemønster.

Sjokoladebabka

Her lønner det seg å jobbe ganske raskt, for fyllet gjør at gjærdeigen blir litt løsere. Løft flettene forsiktig over i hver sin form, og la dem etterheve under et klede i ca. 45 minutter. (Alternativt kan du droppe å skjære deigrullene på langs, og heller tvinne dem 5-6 ganger før du legger dem i brødformene.)

Strø eventuelt over litt hvitt perlesukker (fås kjøpt i Sverige) og stek babkaene ved 180 grader i ca. 35 minutter, til de er gylne og gjennomstekte. Følg med mot slutten av steketiden, hvis du synes de begynner å bli litt for brune på toppen kan du legge over et bakepapir de 5-10 siste minuttene. Avkjøles i formen i ca. 5 minutter, og avkjøles deretter på bakerist. Skjær den i skiver eller bruk hendene og riv av en passe stor bit – og nyyyt!

Sjokoladebabka

Klikk deg forresten inn på TV2 og Matkontrollen i dag kl. 20 og se meg dele mitt beste tips. (Oppdatert: se videoen HER.)

ENJOY!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Hei?
    Tusen takk for en utrolig bra skrevet oppskrift som er enkel å følge, og ikke minst et nydelig resultat! Smakte nydelig.

  2. Prøvde denne i går. Trikset med bakepapir de siste 10-15 minuttene var gull verdt. Takk for en flott, enkel og oppskrift med ett vellsmakende resultat!

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste