Det som er så fantastisk med gjærbakst er at det alltid smaker godt og kan varieres i det uendelige. Når jeg baker "boller" pleier jeg ofte å lage to varianter av samme deig, for eksempel rosinboller og snurrer av ett eller annet slag. Sist jeg laget rosinboller, laget jeg også sjokolade- og kanelsnurrer av halvparten av deigen. Bruk gjerne helga på å overraske noen du er glad i. Kombinasjonen sjokolade og kanel er kjempegod! Til 24-27 snurrer trenger du omtrent:

Ingredienser

900-1000 g hvetemel
5 dl melk (ca. 25 grader)
25 g fersk gjær (eller 1/2 pose tørrgjær per 25 g fersk gjør)
150 g sukker
1 ts kardemomme
1/4 ts salt
1 egg
150 g smør
kokesjokolade , finhakket
brunt sukker
smør
kanel

SLIK GJØR DU

Ha alle ingredienser til gjærdeigen, med unntak av smøret, i kjøkkenmaskinen og elt i ca 10 minutter på sakte til middels fart. Tilsett smør i små terninger og elt til deigen slipper kantene i eltebollen og alt smøret er eltet godt inn i deigen, etter ca. 10 minutter. Øk farten underveis. (Dersom du har det travelt og ikke har tid til å la deigen heve en time, kan du øke gjærmengden til 50 gram/1 pose tørrgjær.) Kle bakebollen med plast, og sett deigen på et lunt sted og la heve i minst 1 time. Du skal nå ha en elastisk og smidig deig som lett lar seg forme.

Ha bolledeigen på melet underlag og del den i to emner. Trill eventuelt boller av den ene delen.

Kjevle deigen ut i et rektangel og ha mykt smør på den ene halvdelen av leiven. Strø sukker, kanel og den finhakkede sjokoladen over (jeg brukte ca 100 gram sjokolade til halvparten av denne deigen). Brett den “rene” delen av leiven over sjokolade- og kanelfyllet og kjevle lett over.

Skjær strimler og form til “knuter” og legg på bakepapirkledt stekebrett. Legg over et klede og la bollene heve til omtrent dobbel størrelse. Pensle med sammenvispet egg og strø eventuelt over strøsukker eller lignende.

Stek bollene ved ca 225 grader i 10-12 minutter. Steketiden vil variere alt etter hvor stort bakverket ditt er og hvilke stekeegenskaper ovnen din har, så følg med mot slutten av steketiden. Avkjøl bollene på rist, og nyyyt!

Jeg oppbevarer aldri boller i brødskuffen el, men pleier å fryde ned de som ikke skal spises umiddelbart. Da har jeg alltid ferske boller på lur. Jeg pleier å tine opp bollene 20-30 minutter først og steker de deretter på varmluft 175-200 grader i ca 3-4 minutter. Da smaker bollene som nystekte igjen!

Enjoy!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Takk for at du viser hvordan man lager snurrene!! Det har jeg jurt på lenge, men ingen som har vist meg! Ha en fin helg!

 2. Dette så fantastisk godt ut. Jeg lager også ofte gjærbakst, men har aldri tidligere tenkt på å kombinere kanel og sjokolade. Takk for veldig godt tips! 🙂

 3. Mine sjokolade og kanelsnurrer står nå i ovnen og jeg gleder meg til å smake varme snurrer til en god film i dag mmm
  Tusen takk for at du deler gode oppskrifter med leserne dine =)
  God søndag

 4. Prøvde disse på lørdag:-)Kjempegode, aldri lagd slike snurrer før….men det gikk som en drøm med din gode forklaring med bilder:-))

 5. Hei. Det er første gang jeg har laget en gjærdeig ved å tilsette smøret i terninger tilslutt.
  Men gosj for et bra resultat:) Deigen var utrolig lett å jobbe med!!
  Lagde disse i går og gjett om de slo ann da *hehe*

  Takk for at du legger ut dine deilige oppskrifter sånn at vi også kan ha nytte av dem 😉
  Klem

 6. Lagde disse i helgen, og de var bare fantastisk gode!
  Tusen takk for at du deler de gode oppskriftene dine med oss 🙂

 7. Super oppskrift! Laget en variant med sjokoladefyll og en annen med valnøtter, sitron og melis.

 8. Så flotte oppskrifter. Lurte bare på hvilken type smør du bruker?? Melange? Meiri smør??

 9. Dette var en helt fantastisk oppskrift! Jeg har ikke prøvd å lage bolledeig med smørterninger før, og nå kan jeg trygt si at jeg ikke skal lage bolledeig fremover med smøret smeltet! =D
  Tusen takk for herlige oppskrifter og for en flott og inspirerende blogg!

 10. Fantastisk oppskrift! Er det lov å spise opp alt selv;-)
  Tusen takk for fin blogg:-)

  1. Takk for det! Det er selvfølgelig lov å spise opp alt selv, men jeg vil i så fall anbefale at det gjøres litt over tid. Bakte disse selv i dag, men delte med de to mennene mine, og la restene i fryseren for en senere anledning. Utrolig koselig å finne frem senere. 😉

 11. Har mange ganger prøvd meg på div. bolleoppskrifter uten å lykkes, helt til jeg kom over din oppskrift. Bollene ble helt supre. Jeg laget halvparten boller og halvparten sjokolade- og kanelsnurrer 🙂 Så nå blir det mye bollespising fremover 😉

 12. Det står at man skal ha i alle ingridiensene utenom smør,- men løser du ikke opp gjæren i melken først??

 13. Heisann!:) ramlet over bloggen din helt tilfeldig på leiting etter en god oppskrift på kyllingsuppe., herlighet så masse flotte bilder., maten ser jo fantastisk ut., nu bare glede æ meg til å få prøve ut noen oppskrifter., først ut blir kyllingsuppe og kanel/sjokoladesnurrer !:) elsker å lage mat fra bunnen av så dette var virkelig en side for meg., tusen hjertelig takk for at du deler så masse flotte oppskrifter me oss alle!:) ønske dæ en fortsatt fin fin kveld!:) og nok engang tusen tusen takk!!:) Tanya:)

 14. Hei

  En fantastisk flott gjærbakst-oppskrift. Har aldri likt å lage gjærbakst før, men disse ble kjempegode, lette og luftige som bare det;) Tusen takk for flott oppskrift!

  Susanne;)

 15. Kjempegodt ble det!
  Liker måten du forklarer på, det kan ikke misforstås. Kjempefint med bilder undervegs i formingen av baksten.

 16. Sist jeg lagde disse for første gang var hjemme hos foreldrene mine, hvor de har kjøkkenmaskin. De ble utrolig gode, og pappa som ikke er så glad i kaker (spesielt søte kaker) likte veldig godt sjokolade-kanelsnurrene! Han spurte om jeg kunne vise han en dag, siden han for det meste lager baguetter når det kommer til gjærbakst.
  I morgen skal jeg endelig få kjøpt meg kjøkkenmaskin, og da blir det rett på baking og sjokoladesnurrene! Disse skal min kjære få nyte, og de skal tas mede på hyttetur til helgen. Gleder meg 🙂
  Veldig glad for så fine oppskrifter 🙂 takk!

 17. Hei,

  lurte på om egg skal inn i deigen eller er det til pensling? Har ikke lagd gjærdeig med egg inne før! 🙂

 18. SUPER oppskrift, er helt frelst! Det med smøret, er det slik at man kan gjøre dette med gjærdeiger generelt eller er det bare for denne? Super enkelt å gjøre det sånn 😀

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste