Kombinasjonen mellom mørk sjokolade og chili er himmelsk, noe som denne deilige terten er et godt eksempel på. En velsmakende kake eller dessert med litt futt, og som er ypperlig dersom du skal ha kake/dessert til mange.

Ingredienser

TERTEBUNN

300 g hvetemel
200 g smør
100 g melis
1 egg , sammenvispet
1 paiform , ca. 24 cm i diameter

SJOKOLADE- OG CHILIFYLL

150 g mørk kokesjokolade finhakket
3 dl kremfløte
3 plater gelatin
1 vaniljestang , frøene
2 cm rød chili , uten frø
20 g bringebærlikør (kan sløyfes)
50-100 g friske bringebær , til dekor

SLIK GJØR DU

Lag tertedeigen etter denne oppskriften. Form deigen til en avlang pølse som er omtrent like lang som paiformen du skal benytte og pakk deigen inn i plastfolie. Legg deigen i kjøleskapet og la den hvile noen timer eller gjerne over natten.

Skjær tynne, jevne skiver av deigpølsen (på langs) og dekk bunnen i en smurt og strødd paiform (ca. 24 cm i diameter). Trykk deigen godt sammen i skjøtene, og pass på at deigen blir jevn og ikke for tykk. Om du heller foretrekker og kjevle ut deigen gjør du selvsagt det. Deig som blir til overs kan eventuelt oppbevares i fryseren i inntil tre uker. Prikk tertebunnen med en gaffel og sett den i fryseren i ca. 30 minutter.

Legg et bakepapir over tertebunnen og ha oppi tørkede erter eller linser (for å unngå at deigen langs kantene synker sammen). Stekes ved 180 grader (over- og undervarme), midt i ovnen, i ca. 10 minutter, og fjern bakepapiret og ertene/linsene (ta vare på dem til neste gang du skal steke tertebunn eller paibunn). Stek tertebunnen til den er ferdigstekt. Det tar 20-25 minutter totalt. Avkjøl tertebunnen på rist.

Smelt sjokoladen i vannbad, og sett til side. Du kan lese mer om smelting av sjokolade her. Legg gelatinen i kaldt vann i ca 5-10 minutter.

Gi fløten et forsiktig oppkok. Splitt vaniljestangen i to, skrap ut frøene, og ha frø og stang i fløten. Rens chilien for frø og hinner og legg biten i fløten. Slå av varmen og la det trekke noen minutter. Når fløten har tydelig smak av chili fisker du opp vaniljestangen og chilibitene. Gi fløten et nytt forsiktig oppkok. Klem vannet ut av gelatinplatene og rør dem inn i fløten. Hell deretter fløteblandingen i en tynn stråle oppi den smeltede sjokoladen. Bruk slikkepott og rør forsiktig til alt er godt blandet. Rør forsiktig slik at det ikke danner seg bobler. Smak eventuelt til med bringebærlikør.

Hell fyllet oppi den avkjølte tertebunnen, og sett til avkjøling i kjøleskapet i minst 4 timer. Ta terten ut av kjøleskapet minst 15 minutter før du skal servere den. Pynt deretter terten med for eksempel friske bringebær. Serveres gjerne med en liten kule vaniljeis eller litt lettpisket kremfløte.

Inspirasjon til oppskriften har jeg hentet fra Sverre Sætres fantastiske “Den store kakekokeboka”.

Enjoy!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Hei! Kjempebra nettside du har! Jeg har et lite spørsmål som jeg håper du kan svare på. Skal gifte meg neste år og er i gang med å tenke ut hva som skal stå på ønskelisten. Gode gryter og gode skjærefjøler er noe som skal stå på listen, men det finnes jo et mangfold der ute. Hva slags gryter bruker du? Bruker du skjærefjøler av plastikk eller tre? Har hørt at tre skal være best med tanke på bakterier, men de er jo ikke gode å ha i oppvaskmaskinen. Har du noen gode tips?

  1. Jeg har skrevet litt om mine favorittkjøkkenredskaper her: http://trinesmatblogg.no/2012/01/11/mine-10-kjokkenfavoritter/. Mulig jeg kommer med flere favoritter mot jul. Selv benytter jeg Mauviel kasseroller og stekepanne, og Le creuset gryte og grillpanne, og er veldig fornøyd med det. Benytter skjærefjøler av både tre og plast. Når det gjelder sistnevnte er Epicurean en favoritt. Lykke til med bryllupsforberedelsene og ønskelisten. 🙂

 2. Choklad och chili är en klockren kombination. Så har båda två sitt ursprung i Mexico:) Jag brukar göra chokladtryfflar med chili – då använder jag gärna den breda torkade anchochilin som har en not av choklad i sig. Jag har också använt chili till rabarber – funkar fantastiskt.
  Med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

 3. Hei Trine! for en fin nettside du har med gode oppskrifter! jeg håper du kan svare på mitt spørsmål, for jeg har utrolig lyst til å lage denne kaken. Kan man lage den uten gelatin plater? kan det erstattes med noe annet?

  1. Jeg vil tro at du kan lage denne terten uten gelatinplater og la den hvile litt ekstra i kjøleskapet før den skal serveres. Du kan eventuelt risikere at fyllet flyter litt utover når du skjærer i den. Du kan erstatte gelatinplatene med litt gelatinpulver (les på bruksanvisningen), men det er kanskje uansett ikke aktuelt?

 4. Takk for fine sider. Bruker deg veldig ofte. Skal lage denne paien til helgen. oppskriften ser fin ut, Men, jeg lurer på :Hvorfor i all verden tørkede erter eller linser over deigen?. Morsomt. Men det har jeg aldri hørt om før.

 5. Kan man kjøpe tørkede erter/linser, eller kan man kjøpe de som er på hermetikkboks og sile av vannet?

 6. Denne skal jeg lage i kveld! Men hvor lenge hadde du chilien i fløten før du tok den ut?

 7. Hei og takk for gode tips på bloggen:) Et spørsmål til denne terten, du har beskrevet bruk av fløte men det står ikke hvor mye man skal benytte, kan du si noe om dette? Skal lage den i midten av neste uke så fint med et svar før det:)

 8. Hei skal lage kaken denne uken. Ser at det har blitt spurt tidligere om den kan fryses, men kan ikke se noe svar?

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste