Dette er mat å bli glad av og glad i! Lammefileten blir ekstra god under et "lokk" av sennep. Som tilbehør serveres deilige ovnsbakte rotgrønnsaker, en dæsj silkemyk potetpurè og en deilig saus. Ren og skjær matglede fra ende til annen!

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

Sennepsbakt lammefilet

500-600 g lammefilet
salt og nykvernet sort pepper
3 ss sennep
1 ss persille , finhakket
3 ss tørkede brødsmuler /brødrasp
olivenolje

Ovnsbakte rotgrønnsaker

2 gulrøtter , i staver
1 persillerot , i staver
1 pastinakk , i staver
1 bit sellerirot , i staver
1 rødløk , i staver
2 tomater , delt i to
olivenolje
salt og pepper

Potetpurè med parmesan

6 poteter
1/2 ss smør
melk eller fløte
1-2 ss parmesan , finrevet
salt og pepper

Rødvinssaus

1 sjalottløk , finhakket
1 ss smør
1-2 ts tomatpuré
1 dl lammekraft
1 dl vann
1 dl rødvin
3-4 ss balsamicoeddik
2-3 ss soyasaus
1 laurbærblad
pepper
1-2 ss smør , røres inn til slutt

SLIK GJØR DU

Grønnsakene: Begynn med å rense og dele opp rotgrønnsakene og løken, og ha dem i en langpanne eller stort ildfast fat. Ringle over litt olivenolje og krydre med salt og pepper. Stekes midt i ovnen ved 225 grader, til grønnsakene er møre og har fått litt farge i kantene, etter ca 30-40 minutter. Del tomatene i to og la dem steke med ca de siste 15 minuttene. Sett gjerne på varmluft de siste minuttene (men ta ut tomatene først).

Lammefileten: Gni kjøttet inn i salt og pepper og brun det raskt på alle sider. Rør sammen sennep, brødsmuler og urter og fordel over kjøttet. Hvis sennepsblandingen virker litt tørr kan du eventuelt tilsette litt olivenolje. Stikk inn steketermometeret i den tykkeste delen av kjøttet og legg det i et ildfast fat og stek det ved 125 grader til kjøttet har en kjernetemperatur på ca. 56 grader. La kjøttet hvile i ca. 15 minutter før du skjærer det opp i passende biter.

TIPS: Du kan gjerne steke kjøttet sammen med grønnsakene, etter at de har stekt 10-15 minutter. Husk å senke temperaturen når du skal steke kjøttet og skru den opp igjen når kjøttet er ferdigstekt. Du må også legge til noen minutter lengre steketid på grønnsakene. Alternativt kan du steke grønnsakene nesten ferdig (ca. 10 minutter steketid igjen), ta de ut av ovnen, steke ferdig kjøttet, og deretter steke ferdig grønnsakene mens kjøttet hviler.

Potetpureèn: Mens kjøttet og grønnsakene koser seg i ovnen koker du potetene i usaltet vann, til potetene er møre. Hell av vannet og la de dampe litt på lav varme til alt vannet har fordampet. Mos potetene og tilsett smør og eventuelt litt melk/fløte dersom det er mye stivelse i potetene. Tilsett deretter parmesan og rør godt sammen. Smak til med salt og pepper. Hold potetpurèen varm.

Sausen: Fres sjalottløken i smør, til den blir blank og myk. Tilsett tomatpureen og la den surre med et par minutter. Tilsett rødvin, balsamicoeddik, soyasaus, kraft (eventuelt fond) og vann – og kok opp. La sausen koke inn til noe. Smak til underveis, og tilsett eventuelt mer rødvin, soyasaus eller balsamicoeddik hvis du synes det trengs. Rett før servering rører du inn 1-2 ss smør og smaker til med hvit nykvernet pepper. Sausen skal ikke koke etter at smøret er rørt inn.

Serveres og nytes umiddelbart.

Ha en fin fredag!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Perfekt! Lammefilet står på menyen i dag og dette ser nydelig ut. Jeg følger denne oppskriften i dag.

  2. Skal det ikke være melk eller fløte i potetpurèn? Tror jeg har i litt, det virker som det er mye stivelse i potetene jeg har brukt.

    1. Jeg benyttet ikke melk eller fløte i min mos, kun smør, men hvis det er mye stivelse i potetene må en selvsagt det. Skal ta høyde for det i oppskriften. Takk for at du sa ifra Laila! 🙂 (Hvor mange oppskrifter har du kommet opp i nå?)

  3. Når dagens lunsj, en spinatpai som står i ovnen og sitronterten som venter på å komme i ovnen, er ferdig, har jeg prøvd 190 oppskifter. 🙂

  4. Lamm är så gott och står ofta på menyn hos oss! Senapsbakad har jag inte prövat ännu, men det låter väldigt gott! I går kväll gjorde vi lammstek smaksatt med vitlök, rosmarin, timjan och massa citronskal! Himmelskt, serverat med potatisgratäng i cocotter smaksatt med vitlök och parmesan. Med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen

  5. Ojojoj!! Dette var himmelsk, Trine!! Det er som om du har oppfunnet maten på nytt! Jeg digger bloggen din! Tusen hjertelig takk for alt du deler!

  6. Tusen takk for enkel og nyyyydelig oppskrift på lammefilet!! Smakte heeelt fortreffelig, og det var første gang jeg lagde både lam og rødvinssaus! 10 poeng fra to som er stappmette:)

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste