Det er noe spesielt med hjemmebakt brød. Deilig grovt brød, bakt med kjærlighet, god tid og omtanke. Den deilige duften som inntar huset, brunosten som smelter på brødskiven og tankene som vandrer tilbake til barndommen og noen av mine første matminner. Jeg er veldig glad i rugbrød, og dette smakfulle og mettende brødet er en av favorittene til ost, laks og sild.

Ingredienser

TRINN 1

5 dl vann (varmt)
250 g helkorn rug
50 g linfrø

TRINN 2

200 g sammalt rug, fin
300 g hvetemel
200 g solsikkekjerner
25 g gjær (eller 1/2 pakke tørrgjær)
1 ss sirup eller honning
1 1/2 ts havsalt
3 dl vann , romtemperert (ca.)

SLIK GJØR DU

Bland sammen ingrediensene til ”trinn 1”, dekk med plast, og la det stå å trekke i minst 5 timer. Kjør deretter blandingen med en stavmikser eller kjøkkenmaskin med kniver, til den er grovt hakket. Denne bløtleggingen gir en bedre smak samtidig som den binder deigen bedre. Bløtleggingen gir også bedre tyggemotstand, samt at det hindrer at frø, kjerner og hele korn absorberer mye vann fra deigen under første heving.

Tilsett alle ingrediensene fra ”trinn 2” i blandingen fra ”trinn 1” med unntak av vannet, og kjør deigen i kjøkkenmaskin med eltekrok i noen minutter på sakte fart. Spe på med vann til du får ønsket konsistens på deigen. Øk deretter hastigheten noe og kjør deigen i omtrent 10 minutter. Deigen skal være ganske løs, men skal holde formen. Dekk bakebollen med plast eller lokk og la deigen heve på et lunt sted.

La deigen heve til den har økt til omtrent dobbel størrelse, etter ca. 1 1/2 time. Bruk en slikkepott og fordel deigen oppi to smurte former (ca. 1 1/2 liter) og strø over et par never med solsikkekjerner. Dekk formene med et rent klede eller plast og sett brødene til etterheving til den har nesten dobbel størrelse, etter 1-2 timer.

Stekes ved 200 grader (over- og undervarme) på nederste rille i ca. 70 minutter, til brødene har en gyllen og fin overflate og avgir en «hul» lyd når du banker forsiktig på undersiden. Legg eventuelt bakepapir over formene de siste minuttene for å unngå at brødene blir brent oppå. Ta brødene forsiktig ut av formene og la dem avkjøles på rist.

Nytes med godt pålegg til hverdags og til fest!

TIPS

  • Hele rugkorn får du kjøpt i velassorterte dagligvareforretninger og i helsekostforretninger.
  • Brødene kan fint fryses, men pass på at de er helt avkjølt før du pakker dem i plast og legger dem i fryseren
  • Dette brødet er betegnet som ”grovt” på brødskalaen.

 

Skriv ut English READ IN ENGLISH
    1. Joda, det skal være 300 gram hvetemel i brødet, men det har dessverre falt ut ved import til den nye siden. Jeg beklager dette, og har nå rettet opp og oppskriften skal nå være korrekt. Jeg håper brødene likevel ble ok. Takk for at du sa ifra!

  1. Hei Trine! Har nettopp bakt rugbrødene dine – ble gode, men ikke så høye. Bruker mange av oppskriftene dine og er veldig fornøyd! Surdeigene mine “døde” etter ca. et halvt år, men skal forsøke igjen.

  2. Jeg er kjempefornøyd med dine brødoppskrifter. Alltid vellykket resultat. Er spesielt glad i firekornssbrødet. I dag har jeg bakt «rugbrød med solsikkekjerner. Det ble også veldig godt. Her lot jeg trinn 1 være i bløt over natten og fulgte oppskriften nøye ellers. Jeg synes jo det ble vellykket, men de falt litt ned på midten dessverre, ikke så flotte som på bildet ditt. Jeg får prøve meg fram videre for å få de helt perfekte. Har du noen tips her?

  3. Jeg synes det er vanskelig med rugbrød oppskrifter. Ikke prøvd den her enda, men jeg har opplevd så langt at når jeg har prøvd å bake rugbrød så klarer ikke eltekroken å elte deigen veldig godt. Den holder på en stund før den bare dytter alt til siden og tar nesten ikke tak i noe som helst. Når jeg har bakt andre oppskrifter med spelt/havre/hvetemel så føler jeg at den klarer å elte hele tiden.

    Har du noen tips til hvordan jeg kan få deigen til å eltes ordentlig? Bruker en kenwood kjøkkenmaskin

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste