Pai er populær mat når det går mot varmere tider, og smaker like godt kald som varm. Det fine med pai er at den kan varieres etter smak og behag, og hva du har tilgjengelig. Eksperimenter gjerne med nye smaker og kombinasjoner. I denne paien har jeg puttet mye godt, blant annet løk, paprika, bresaola, spinat og en smaksrik ost med et hint av chili.

Ingredienser

PAIBUNN

150 g smør
125 g hvetemel
75 g fullkornshvetemel
2-3 ss vann
paiform ca. 25 cm i diameter

FYLL

1 - 2 rødløk , i tynne båter
nøytral olje til steking
1 -2 rød paprika , i strimler
3 fedd hvitløk , finhakket
200 g spinat
50 - 100 g bresaola eller spekeskinke
150 g hvitmuggost , gjerne med chili
4 - 5 egg
3 1/2 - 4 dl fløte eller melk
salt og pepper
frisk timian eller andre krydderurter
chiliflak

TILBEHØR

50 g ruccula
150 - 200 g cherrytomater , delt i to
4 ss pinjekjerner , ristet
balsamicoeddik , vellagret type
extra virgin olivenolje
flaksalt og nykvernet sort pepper
brød

SLIK GJØR DU

Pai med spinat, paprika og bresaola

Ha smør og mel i en kjøkkenmaskin med kniver/K-spade, og kjør på middels hastighet til smøret og melet er smulete. Tilsett kaldt vann, så mye som er nødvendig for at deigen samler seg i en klump. Ikke kjør deigen mer enn det som er strengt nødvendig. Pakk deigen inn i plast og la den hvile i kjøleskapet i minst en halvtime, men gjerne lengre.

Sett stekeovnen på 200 grader, over- og undervarme. Pensle paiformen (ca. 25 cm i diameter) med smeltet smør eller nøytral olje, strø deretter ca. 1 ss hvetemel oppi formen og fordel det over det hele. Snu formen på hodet (over bakebordet eller vasken/søppelbøtta) og dunk lett på den, slik at du får fjernet overflødig mel. Kjevle ut deigen til en jevn leiv som er litt større enn paiformen. Trykk deigen ut i formen, og la «overskuddsdeigen» henge over på kantene. Sett gjerne formen kaldt 15-30 minutter før steking for å unngå at deigen krymper. Prikk bunnen med en gaffel og forstek paiskallet på midterste rille i 15-20 minutter, til det så vidt begynner å få litt farge. Skjær av overskuddsdeigen umiddelbart og avkjøl paiskallet noe på rist.

Mens paiskallet avkjøles skjærer du opp grønnsakene som angitt. Finn frem en stekepanne med høye kanter eller en vid gryte. Stek løken i nøytral olje på middels varme til den er blank og myk. La paprika og hvitløk steke med mot slutten av steketiden. Tilsett så spinaten og la den surre med til den begynner å falle sammen. Krydre med salt og pepper. Fordel grønnsaksblandingen, bresaola (saltet og speket biffilet) og ost i paiskallet. Visp sammen egg, melk, salt, pepper, friske krydderurter og eventuelt en klype chiliflak eller to dersom du ønsker litt ekstra varme i paien din, og fordel blandingen jevnt over paiskallet.

Stek paien midt i ovnen i 25-30 minutter, til paifyllet har stivnet. Sjekk ved å skyve litt forsiktig på formen, når fyllet i midten ikke «disser» er paien ferdig.

Rist pinjekjernene i en tørr stekepanne, til de er lett gylne. Bland sammen salat, tomater og pinjekjerner i en liten bolle. Drypp over litt av din beste olivenolje, vellagret balsamico, og krydre med litt flaksalt.

Server paien varm eller kald, med salat og godt brød som tilbehør.

Pai med spinat, paprika og bresaola

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Hei, denne vil jeg veldig gjerne prøve, men hva kan jeg erstatte breasola med som er vegetarisk og gir saltsmak?

    1. Jeg vil heller anbefale deg å droppe bresaolaen – den er kjempegod med kun grønnsaker og ost også. Jeg har ingen erfaring med produkter som skal erstatte kjøtt.

  2. Utrolig god pai!!! Høstet mange spontane «mmm!».. Spennende smak med white castello osten m chili. Den skal jeg virkelig lage flere ganger.

  3. Denne var utrolig god på smak! Jeg sliter litt med å få fyllet stivt. Brukte 4 egg. Er løsningen flere egg? Kunne ikke steke den lenger enn jeg gjorde.

    1. Det kommer litt an på hva du serverer som tilbehør, men vil tro den rekker til 4 porsjoner.

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste