I dag kan jeg friste med en deilig kake i rødt, hvitt og blått - perfekt for 17 mai-festen og andre festelige lag! Utgangspunktet for denne kaken er "Red velvet-" eller "Red devil"-kake, som kanskje er kjent for mange. Selve kakebunnen er en sjokoladekake som farges rød med konditorfarge, som dekkes med en hvit ostekrem - og som for anledningen dekoreres med friske blåbær.

Ingredienser

KAKEBUNN

125 g smør
250 g sukker (finkornet)
2 egg
2 ts icingfarge rød, eller annen rød konditorfarge/pasta* (ca.)
300 g hvetemel
20 g kakaopulver
1 ts vaniljesukker (ekte)
1/2 ts salt
2,5 dl kulturmelk skummet
1 ts bringebæreddik eller hvitvinseddik
1 ts natron
2 springformer , 24 cm i diameter

OSTEKREM OG DEKOR

100 g smør , romtemperert
400 g kremost naturell
800 g melis (ca.)
1/2 beger blåbær

SLIK GJØR DU

Rød fløyelskake med hvit ostekrem og blåbærSett ovnen på 175 grader varmluft. Kle bunnen av springformene (24 cm i diameter) med bakepapir, og smør og strø ringene med smør og hvetemel.

Kjør smør og sukker hvitt i en kjøkkenmaskin med K-spade. Tilsett ett egg av gangen, bland godt sammen mellom hvert egg.

Sikt hvetemel, kakaopulver og vaniljesukker i en bolle, og rør godt sammen. Tilsett melblandingen vekselvis med skummet kulturmelk i to omganger, og bland godt sammen, men ikke rør mer enn nødvendig. Tilsett konditorfargen. *Det finnes ulike typer konditorfarge som skal doseres ulikt, så prøv deg frem til du får ønsket farge. (Kjøp konditorfarge/konditorgele i spesialforretning for å få en som farger røren rød, ikke bruk den “vanlige” som finnes i de fleste dagligvareforretninger!) Bland sammen bringebæreddik og natron i en liten skål og tilsett i kakerøren, og rør det hele godt sammen.

Fordel kakerøren i de to springformene (tips: bruk gjerne kjøkkenvekt for å få fordelt røren omtrent likt i de to formene). Stek kakebunnene ved 175 grader varmluft i ca. 20 minutter, eller til de er gjennomstekt. Kakebunnene er ferdige når du kan stikke en kakenål eller fyrstikk midt i kaken uten at det følger med kakerøre på pinnen. Avkjøl kakebunnene helt før du begynner å dekorere kaken. Lag gjerne kakebunnene dagen før og oppbevar dem i kjøleskapet.

Rød fløyelskake med hvit ostekrem og blåbær

Kjør smøret litt i en kjøkkenmaskin med K-spade, og tilsett deretter kremosten. Kjør til du får en jevn blanding. Spe deretter med melisen, til du får en fin og kremete konsistens på ostekremen. Mengden med melis må du se an, så ta målene ovenfor som et utgangspunkt.

Legg den ene kakebunnen på et kakefat og fordel ca. 1/3 av ostekremen jevnt på toppen. Legg den andre kakebunnen oppå, og fordel resten av ostekremen over det hele. Bruk gjerne en spatel hvis du har. Sett kaken kaldt frem til servering. Pynt kaken med friske blåbær rett før servering.

Rød fløyelskake med hvit ostekrem og blåbær

VELBEKOMME!

(Inspirasjon til denne oppskriften har jeg hentet fra en cupcakeoppskrift i “The Hummingbird bakery – Kakedager”, men jeg har gjort noen endringer, blant annet redusert sukkermengden i kakebunnene.) 

 

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Denne skal jeg prøve. Har tilogmed en uåpnet flaske i skapet som heter red velvet bakery emulsion. Når du sier finkornet sukker, da er d sikkert ikke den vanlige sukkeret jeg pleier å bruke du har brukt her. Kan ikke si jeg har sett pose m finkornet sukker i butikkhyllene. Er det en spesialvare? Og så mååå jeg bare si at på søndag fikk jeg endelig til å lage en god brownie. Som ikke ble tørr. Og som var søt saftig og god for stor og liten. (Ingen etterlyste Toro.) Det var selvsagt etter din oppskrift. Hadde litt mindre form, og 10 min ekstra steketid. Perfekt.

  1. Hei Sigrid,
   eg har funne finkorna sukker på COOP Extra, så det kan ikkje vere spesialvare. Sjå etter sukkerposar med guloransje felt på. Hugsar ikkje varemerke i farten.

 2. Mmmm….den ser nydelig ut. Skal prøve den, men har lovet å ikke bake til 17.mai, da min bror har lovet å bake. Jeg skal nemlig stresse ned…Men denne kaka passer sikkert godt en annen gang også 🙂

 3. Hei går det an å steke denne kaken i en form? I så fall, hva tenker du steketiden bør være da?

  1. Det går fint. Det kan være lurt å vente med å ha på bærene til rett før kaken skal serveres, slik at den ser mest mulig “fresh” ut. Lykke til!

 4. Her skjedde det noe med kaken min…. 🙁 fulgt oppskriften til punkt og prikke! Men den ble helt flat.. Brukte hvitvinseddik! Er det mulig det og natronen sammen er en uheldig blanding?

  1. Hvitvinseddik skal gå fint det, ser at det går igjen i de fleste oppskriftene. Jeg vet ikke hva som kan være årsaken til at kaken din ikke ble vellykket, hvis du har fulgt oppskriften til punkt og prikke (og ikke åpnet stekovnsdøren underveis).

   1. Min kom akkurat ut av ovnen, og den er også helt flat…?! Fulgte oppskriften slavisk…. Jeg og brukte hvitvinseddik.

    1. Hm, det er vanskelig for meg å si hva som er årsaken. Bakte du to bunner? De to bunnene blir jo ikke så høye i seg selv, men med et lag ostekrem imellom blir kaken ganske høy. Jeg brukte ikke hvitvinseddik i min oppskrift, men oppskriften jeg tok utgangspunkt i hadde det, som flere andre tilsvarende norske og utenlandske oppskrifter.

 5. Hei!

  Min står i ovnen nå. Ser ikke ut som om den heller hever seg… Kan det være fordi j brukte mixmaster(K-spade) hele veien. Kom plutselig på at en kanskje skal røre inn melet for hånd…

 6. Hei!
  Jeg har nettopp servert kaken på fredagskaffen i dag – det var tommelen opp fra alle! 🙂
  Kjempegod – om jeg selv også skal si det!! 🙂
  Men en liten tilbakemelding – vanlig konditorfarge du får kjøpt i butikken funker ikke! 🙁 Jeg endte opp med å bruke hele flasken – men det var ikke antydning til rødfarge på bunnen… 🙁
  Så neste gang kjøper jeg icingfarge! 🙂 Takk for at du delte oppskriften!! 🙂

  1. Så bra at kaken falt i smak! Jeg har ikke så mye erfaring med konditorfarge, men jeg tror det kan være lurt å kjøpe farge i en spesialforretning 🙂

   1. Hei,
    Supergod kake som slo virkelig godt an og skal bli en del av mitt kakerepetoar, men som Cathrine slet jeg også med å få den røde fargen ved bruk av konditorfarge. Hadde i 2 1/2 flaske og i tillegg litt friske bringebær, men ble en “skitten” farge.
    Hvordan spesialforretninger har slik farge du har brukt?

    1. Du får ikke farget kakerøren rød med “vanlig” konditorfarge. Jeg kjøpte fargen hos Cacas eller Jernia (husker ikke helt). Jeg har også sett fargen i kjøkkenutstyrsforretninger som Glasmagasinet, Til Bords og Kitchn. 🙂

 7. Hei!
  Kva funksjon har bringebæreddiken? Har aldri brukt det i noko kakeoppskrift tidlegare.

 8. Tok den ut av ovnen nå, snart klar for 17.mai:-) Må bare fortelle at vanlig rød konditorfarge som du får i alle dagligvareforretninger IKKE funker. Jeg brukte en hel flaske og kaken er fortsatt sjokoladebrun. Men jeg er sikker på at den blir like god!

 9. Vil ikke det være bedre å blande natron med kulturmelken? Fikk ikke til en særlig høy kake..

 10. Min ble også heeeelt flat (begge bunnene)… Liten trøst å se at det går igjen hos flere, men irriterer meg fryktelig over hva jeg kan ha gjort feil. Mener også jeg har fulgt oppskriften slavisk… Kan ikke servere den dessverre

 11. Hei. Denne skal jeg prøve. Kan man kutte ut hvitvinseddiken, siden du skrev du ikke hadde brukt det? Eller brukte du en annen eddik?

 12. Hei.
  Er i gang med å lage red velvet kaken, og har forsket litt på å finne alternativer til kunstig farge. Tenker å prøve meg frem med rødbetejuice, noen som har erfaring med bruk av dette?

  Kan nevne at jeg har bakt kaken en del ganger før (favoritt bursdagskaken til barna) men da uten ekstra farge og med kefir eller evt gresk yoghurt istede for surmelk. Har jo lært at kakaoen (men ikke bruk “dutch prossessed” kakao!) reagerer med den syrlige melka og blir rødlig (men ikke like mye som på bilde her), i tillegg skal jo natron/baking soda gi fin høyde på kaka når man bruker syrlig melk og eddik…

 13. Har nå bakt denne kaken tre ganger. Første gang var høyden bra, de to neste er blitt ganske så flate og kompakte. Kan det ha noe med hvor lenge man rører å gjøre? Skjønner ikke hva jeg gjør feil og er ingen kakeekspert… Smaken er nydelig da!!

 14. Høres nydelig ut! Men: Mengden sukker i glasuren høres rett og slett kvalmt ut. Jeg har pleid å bruke lik mengde kremost og melis, og selv det er egentlig litt for søtt, men så blir ikke konsistensen helt riktig hvis jeg kutter ut mer…

  Poenget med en kremostglasur er at det skal smake kremost, ikke sukker. Og rent sukker er ikke godt. Æsj.

 15. Går det ann å lage denne kaken som rullekake..?? Må vel kanskje evt minske oppskriften ? Suuuuper god var den hvertfall!

 16. Hei. Jeg tenkte å bruke denne oppskriften til regnbuekake, men kan jeg da ta natron og eddik i før jeg har i farge?
  Blir noe avansert og gjøre det etter jeg har delt deigen i 6 farger, for så å dele natronblandingen i seks 😛 Håper på raskt svar.
  Marie

 17. Hei!

  Jeg har bare en kakeform. Er det mulig å lage en bunn, og deretter dele den i to med en stor kniv, eler blir det vanskelig?

  Setter pris på raskt svar 🙂

 18. En ting – det står ikke noe i oppskriften om når man skal ha i saltet. Vi tok det oppi sammen med det tørre, men etterpå så jeg en oppskrift på «Red Velvet»-cupcakes og der bare hev man oppi salt, eddik og natton rett i røra. Da vi blandet natron i hvitvinseddiken, så freste blandingen opp for så å legge seg flat Vår kake ble også flat, så jeg lurer på om det henger sammen ned at saltet skulle vært sammen med natron? (Har nyinnkjøpt natron, så det er ikke for gammelt). Hadde vært fint og visst svaret, men denne blir uansett god. Skal til utlodding 17.mai :).

 19. Hei, kan denne kaken fryses, evt hvor lenge er den holdbar i kjøleskap?
  Tenker å bake lille julaften, og håper den holder seg til 2. juledag?

  1. Jeg har ikke testet å fryse denne kaken, men tenker det går fint for kakebunnen sin del. Jeg tror imidlertid at ostekremen kan ta farge fra kaken hvis den fryses ned eller oppbevares flere dager i kjøleskap. Har du en mulighet til å vente med å pynte kaken til samme dag, evt. dagen før?

 20. Hei! Lagde denne kaken igår og den ble veldig god. Eneste problemet var at glasuren ble ganske flytende og fikk derfor ikke det fine utseende som din har. Hva tror du feilen kan være? Kan smøret ha stått ute for lenge og derav blitt for mykt? 🙂

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste