Denne deilige pastaretten lager du i en fei, og den smaker alltid godt. Den passer godt på en helt vanlig hverdag, eller en litt spesiell hverdag med for eksempel gjester til bords. En av hovedingrediensene i den smaksrike sausen er ricotta. Ricotta er en italiensk ferskost som fremstilles av myse. Tradisjonelt ble ricotta fremstilt av myse fra produksjon av mozzarella. Til to store og en liten en trenger du omtrent:

Ingredienser

Spinat- og ricottasaus

1 ss smør
200 g spinat , renset og vasket (ca.)
150 g ricotta (ca.)
1 dl fløte (eller melk) (ca.)
muskatnøtt , revet
8 småtomater , delt i to (ca.)
salt og pepper

Pasta og tilbehør

pasta , kokt etter anvisningen på pakken
parmaskinke eller annen god skinke (kan sløyfes)
parmesan , i flak
nykvernet sort pepper

SLIK GJØR DU

 • Kok pastaen etter anvisningen på pakken. Tips om koking av pasta finner du her.

Rens spinaten og plukk vekk tykke stilker og stygge blader. Skyll godt og rist av mesteparten av vannet. Grovhakk spinatenog fres den raskt i smør i en dyp panne eller gryte, til den såvidt faller sammen. Rør sammen ricotta og fløte/melk, og rør det hele sammen med spinaten. La sausen putre et par minutter og tilsett tomatene. Smak til med revet muskatnøtt, salt og pepper.

Server pastaen med en raus øse med spinat- og ricottasaus, eller bland sammen pasta og saus, om du heller foretrekker det. Server med skinke og noen flak parmesan. Du kan selvsagt sløyfe skinken og får da en ren vegetarrett, som heller ikke er å forakte en gang iblant. Ta noen drag med pepperkverna – og nyyyt!

TIPS

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Følte ikke denne retten passet helt under kategorien «Vegetar» ettersom den inneholder skinke 😉

  1. Det stemmer selvsagt at det ikke er noen vegetarrett når det er skinke i den ;). Jeg har imidlertid merket den som vegetarrett iom at den er en kjempegod vegatarrett uten skinken, noe jeg også skriver i oppskriften, se det nest siste avsnittet. 😉 Jeg får mange henvendelser fra lesere som ønsker flere vegetaroppskrifter, og da synes jeg det er greit å vise når en kan droppe kjøtt for å få en vegatarrett. Retten er derfor også «taget» som vegetarrett, selv om den ikke er det.

 2. Hei! Dette så så godt ut og jeg gleder meg til å smake, men da jeg handlet, hadde jeg ikke sett det skulle være fersk spinat. Går det greit med frossen?

 3. en fanatastisk enkel og god rett:) Den er alt laget tre ganger her i huset og falt i smak hos liten og stor 🙂

  1. Ricotta er en italiensk ferskost som fås kjøpt i velassorterte dagligvareforretninger. Får du ikke tak i ricotta kan du eventuelt forsøke med cottage cheese istedet.

 4. Hei. Jeg ser ErDetSunt har kommentert at vegetarmat ikke betyr å fjerne kjøtt fra kjøttretter og jeg følte også for å komme med en kommentar angående dette. Jeg har lest flere kommentarer her og også lest din begrunnelse for hvorfor en del kjøttretter er merket vegetarisk, og at du ikke ser hvorfor vi reagerer. For det første er en slik tilnærming til vegetarmat noe som bidrar til å bygge opp under myten «Ta vekk det gode fra måltidet, og det du sitter igjen med av tilbehør er vegetarisk». Skal du lage den ekstra god, bruker du sånn og sånn, skal det være vegetarisk lar du bare være. Den blir «bra nok» likevel. Fullverdig til og med, men uten det lille ekstra. God vegetarmat inneholder prikken over i´en den også, men da er den prikken også vegetarisk! For det andre – er det bare disse rettene som er merket vegetarisk du mener det er mulig å vegetarisere? Jeg har gått inn på mange av kjøttrettene og har fremdeles ikke sett en oppskrift det ikke er mulig å gjøre vegetarisk – men da ved å endre på noe, ikke bare fjerne noe. Slik sett forstår jeg ikke helt hvorfor disse rettene er trukket ut spesielt. For det tredje. I motsetning til for eksempel allergier, innebærer en vegetarisk livsstil ofte et sterkt etisk element, ofte hovedmotivet eller til og med det eneste motivet. Vi ønsker å nyte god mat uten at noen må bli drept av den grunn. Det kan derfor oppleves ganske respektløst når man trykker på «vegetar» og det kommer opp laks, skinke osv osv. Maten er sikkert kategorisert sånn i beste mening, men jeg håper dette kan bidra til en større forståelse for hvorfor så mange reagerer som de gjør.

  Mvh Siv

  1. Ut fra det du skriver ser jeg du føler deg provosert, uten at jeg helt skjønner hvorfor når mine hensikter med dette er i den beste mening. Jeg opplever også at du under det første punktet ditt tillegger meg en del oppfatninger jeg slett ikke kjenner meg igjen i!

   På denne matbloggen deler jeg mine matgleder. Som du sikkert er oppmerksom på har jeg ingen matfaglig bakgrunn, jeg viser hvordan jeg gjør det – i en hektisk hverdag. Slik er det også ift denne oppskriften, jeg lager den like gjerne uten kjøtt, som med. Det er derfor ganske tilfeldig at den i sin tid ble publisert med skinkeskiven. Det var da naturlig for meg å fortelle hvordan jeg varierer denne retten. Den samme oppskriften er for eksempel også med i kokeboken min, med et nyere bilde og uten spekeskinken.

   Selv om jeg har fått et par kommentarer fra vegetarianere som ikke deler mitt syn på hvordan jeg strukturerer oppskriftene på matbloggen min, får jeg uendelig mange flere positive tilbakemeldinger fra lesere som setter pris på at jeg publiserer kjøttfrie oppskrifter og ellers gir tips om hvordan flere av rettene kan varieres. Mange melder tilbake om at de har begynt med en eller flere kjøttfrie dager i uken og at de ønsker enda mer inspirasjon på bloggen. En slik merking legger bedre til rette for dette, og er rett og slett ment som en hjelp for de som ønsker det, og ikke ment for å provosere deg og andre som leser dette med andre øyne enn meg. Merkingen er heller ikke gjennomført på alle 1600 oppskriftene på bloggen, kun på du oppskriftene jeg selv pleier å lage en kjøttfri utgave av og da fremgår det også av teksten i oppskriften.

   Selv om vi har ulike preferanser ift å spise kjøtt eller ikke, vil jeg likevel tro at vi delvis trekker i samme retning – at vi begge ønsker å formidle at god mat slett ikke alltid må inneholde kjøtt eller fisk. Er det ikke det som tross alt er det viktigste budskapet?

   1. Super rett, både med og uten kjøtt. Selv har jeg prøvd den med en god dasj Nduja. Kjempegodt!

    Jeg ser at vegetarisme noen ganger kan få en slagside mot fundamentalistisk religion. Jeg velger å spise mye mindre kjøtt enn for noen få år siden, og noen ganger velger jeg å droppe kjøtt helt. At du tipser om å ta bort noe eller erstatte noe synes jeg er helt supert.

    Har laget mange av dine oppskrifter og brukt enda fler som inspirasjon til noe helt annet.
    Takk for at du deler så fritt.

 5. Dette ble søndagsmiddagen i går. Har aldri vært noe på forskjellige oster, men denne var mild og god i smak 🙂 Gjorde seg med gode tomater i.

 6. Lager denne retten nå. Det går ikke å bruke en blanding av kesam og cottage cheese fordi det skiller seg når det kommer i pannen. Jeg skal spise det, men det ser ikke bra ut. Jeg tror det er kesamen som ikke er beregnet på varmebehandling..

  Ellers så setter jeg pris på tips til kjøttfrie middager. Fortsett med det..

  1. Sjekket Tines sider nå, og ser at kesam ikke tåler oppvarming. Beklager det, bruker ikke mye kesam selv, men valgte å stole på et råd jeg fikk. Det skulle jeg ikke ha gjort, og har nå fjernet det fra oppskriften. Takk for at du sa ifra.

   Ellers er jeg glad for at du gjerne vil ha flere tips om kjøttfrie middager. 🙂

 7. Det var heldigvis bare hverdagsmiddag til familien. Jeg reparterte litt med en klatt creme fraiche, og det smakte godt til tross for et underlig utseende. Jeg skal prøve denne igjen, og hvis jeg ikke finner ricotta tror jeg at lett creme fraiche kan være et alternativ.

 8. Har laget denne i dag – og det var kjempegodt! Sist jeg skulle prøve var de utsolgt for ricotta, så det er tydeligvis populært.

 9. Hei, jeg lurer på hvor lenge ricotta holder seg når den er åpnet? Kjøpte ricotta for første gang, og har så vidt smakt på den, og den har vært i kjøleskapet i 5-6-7 dager. Vet ikke helt hvordan den skal smake, men cottage cheese har jeg åpen ca en uke, så da går det kanskje greit med ricotta også?

 10. Beste oppskriftene finn eg på din matblogg,både kvardags-og fesmiddag,ja kaker og desserter.Så tusen takk for at du legg ut alle desse gode oppskriftene:):)

 11. En nydelig oppskrift som falt i smak i sommervarmen! ?
  Din matblogg er den som jeg bruker når jeg trenger inspirasjon, en ny oppskrift eller bare har en eller annen ingrediens som jeg har lyst til å bruke. Takk for inspirasjon og alle smakfulle rettene og oppskriftene!

 12. Kjøpte boka di idag og prøvde pastaretten…….helt nydelig Inneholder ricottaen kumelk

  Hilsen fra Åse

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste