Vi har fått en ny og fin fiskebutikk på et av shoppingsentrene i nærheten, og da jeg fikk øye på disse deilige breiflabbfiletene var det ingen tvil om at de skulle få være med hjem. Og det på en helt vanlig mandag. Nå er det ikke sånn at breiflabb er vanlig mandagsmat hos oss, men det er mye å feire for tiden, og mandager er også "fridag" og da er det vel lov å kose seg litt ekstra?

Breiflabb er "havets indrefilet" og den blir mør og saftig dersom du ikke steker den for lenge og ved for høy temperatur. Som tilbehør serverte jeg blant annet Gulløyepoteter. Gulløye er en gammel potetsort som dyrkes nord for polarsirkelen, hvor den trives i kjølig klima og sollys døgnet rundt i store deler av vekstsesongen. Gulløye vant også en pris under "Det norske måltid" i fjor (hvor jeg jo fikk prisen "Årets matgleder"). Sammen med sautert spinat og en deilig tomatolje ble dette en skikkelig høydare!

Hvis du vil ha en mer hverdagslig variant av denne retten kan du bytte ut breiflabben med torsk, sei eller annen hvit fisk. Gulløye kan selvsagt erstattes med andre poteter.

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

Fisken

400 g breiflabbfilet i porsjonsstykker
smør og olje til steking
1-2 fedd hvitløk
sitronsaft (litt)
salt og nykvernet sort pepper

Tomatolje

1/2-1 dl olivenolje
2-3 soltørkede tomater , i biter
1 plommetomat , flådd og delt i biter
1 ss pinjekjerner , ristet i tørr panne
frisk basilikum finsnittet (litt)
salt og pepper

Ovnsbakte poteter

poteter , delt i to på langs (feks Gulløye)
olivenolje
maldonsalt

Spinaten

200 g spinat renset og skylt, (baby) spinat (ca.)
1 liten rødløk i tynne båter
smør
salt og pepper

SLIK GJØR DU

Begynn med potetene. Skrell eller vask potetene godt og del dem i to på langs. Legg potetene på bakepapirkledt stekebrett eller i en ildfast form, med snittsiden opp. Ringle over olivenolje og krydre med maldonsalt og eventuelt nykvernet sort pepper. Stekes midt i ovnen ved 225 grader i 30-40 minutter, til potetene er møre og fine. Snu potetene etter omtrent 15 minutter steketid. Steketiden vil variere etter bla størrelsen på potetene du benytter.

Bland sammen ingrediensene til tomatoljen. Smak til med salt og pepper.

Krydre fiskebitene med salt og pepper, og stek dem raskt på middels høy varme på begge sider i litt nøytral olje. La hvitløksfeddene steke med. Skru ned varmen, tilsett en skje smør i panna, og drypp litt sitronsaft over filetene og stek fisken ferdig, i ca 2-3 min på hver side. Øs gjerne litt av olje/smørblandingen over fisken underveis. Det er viktig å la fisken hvile i 4-5 min, etter at den er ferdigstekt, for da blir den saftigere.

Rens og skyll spinaten. Fres rødløken i litt smør, til den blir blank og myk. Tilsett spinaten og la den surre med til den såvidt faller sammen. Krydre med salt og pepper.

Anrett fisken oppå spinaten og drypp tomatoljen over. Server potetene som tilbehør.

Enjoy!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Syyyyykt godt! Laget denne to ganger denne uken. Først med torsk tidligere i uka, nå med breiflabb. Smakte fortreffelig begge gangene, men breiflabb var uovervinnelig.

 2. Serverte denne da vi hadde venner til middag i går, og fikk kjempeskryt for maten. Til forrett hadde vi parma- og chevre-ruller – også det fantastisk godt 🙂

  Et vintips til breiflabben: Jean-Paul Brun Beaujolais L’Ancien 2011.
  Denne rødvinen var en fulltreffer (som vanlig når «vår mann» på det lokale vinmonopolet anbefaler vin.)

 3. Noen som har provd denne retten med steinbit? Får ikke tak i verken breiflabb eller fersk torsk til helgen.

 4. Jeg bare måtte prøve denne oppskriften, og ble så absolutt ikke skuffet!! Testet forresten med steinbit siden de ikke hadde breiflabb. Like fantastisk 🙂 Har en følelse av at dette tilbehøret passer til alle typer fisk!
  Tusen takk til deg Trine for nok ei fabelaktig oppskrift!!! 😀

 5. I disse Korona tider, og attpåtil hjemmepåske, er et godt måltid mer verdt enn noensinne. Takk for denne oppskrift, supergod og enkel. Vi lagde den med seifilet og det fungerte utmerket

 6. Hei Trine

  Det er min kone som bruker dine oppskrifter oftest og for det burde du hatt en bukett roser. Jeg får så mange gode måltider, både i hverdagen og til fest. Takk!!

  Denne breiflabboppskriften har jeg brukt flere ganger og hver gang er får jeg mye skryt ☺️

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste