Det er høysesong for norske rotfrukter, og kunsten er å nyte dem når de er nyplukkede og ferske - og på sitt aller beste. Dagens oppskrift er en liten forrett/smårett hvor ovnsbakte rødbeter får selskap av en salt chèvrekrem og en sursøtlig vinaigrette. Spennende og gode smakskombinasjoner!

Ingredienser

Ovnsbakte rødbeter

4 rødbeter , skrelt og delt i båter
4 fedd hvitløk , delt i to på langs
olivenolje
flaksalt
friske krydderurter , for eksempel timian eller rosmarin

Balsamicovinaigrette

2 ss balsamicoeddik
1 ts flytende honning
5-6 ss god olivenolje

Chèvrekrem

150 g chèvre (ca.) (feks fra Haukeli)
melk

Tilbehør

friske krydderurter , for eksempel timian eller rosmarin
valnøtter hakkede ristet
brød ristet/grillet

SLIK GJØR DU

Skrell rødbetene, del dem opp i jevne båter og legg dem i et ildfast fat. Jeg anbefaler bruk av plasthansker og forkle, for her er det sterkt fargestoff ut og går! Ringle litt olivenolje over rødbeter og hvitløk, strø over litt flaksalt og klipp over friske krydderurter (for eksempel timian eller rosmarin). La rødbetene steke midt i ovnen (over- og undervarme) ved 200 grader i 30-40 minutter, til rødbetene er passe møre.

Mens rødbetene koser seg i ovnen kan du lage balsamicovinaigretten ved å blande sammen balsamicoeddik og honning i en liten bolle. Tilsett deretter olivenoljen i en tynn stråle, mens du hele tiden visper.

Bruk en stavmikser og rør chevréen til den blir en jevn masse. Tilsett melk til osten får en kremete konsistens.

Anrett rødbetene på en klatt med chèvrekrem og drypp vinaigretten over. Gi retten et dryss av hakkede, ristede valnøtter og friske krydderurter – og server umiddelbart, gjerne med en skive ristet brød til.

Enjoy!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Hvilken chevre bruker du? Jeg pleier å kjøpe på den franske ostebutikken, men det blir noen ganger utilgjengelig og litt dyrt. Har du tips til en god type de har i vanlig butikk? Meny feks?

  2. Jeg har fått øynene opp for rødbeter som grønnsak etter kurs med en dyktig økologisk vegetarkokk. Vi saltbakte,kokte ,ovnstekte,sylta osv. Det blir jo knallgodt!
    Denne forretten skal jeg servere når jeg skal innvie nytt kjøkken og vedfyrt komfyr med steikeovn. Tenkte å servere villsvin skinkesteik, og da må jo denne forretten være fin?
    Jeg jobber i et fengsel hvor vi dyrker bl.a rødbeter tileget bruk, og det er noen kg som blir sylta om høsten. Et år vi sto å kokte og skrelte rødbeter,kommer en innsatt bort til meg, løfter opp armene mine og utbryter: ” Du anmeldte han for dette?” Jeg var rød og lilla på armene,så ut som jeg hadde fått skikkelig juling 🙂

  3. Nydelig! Likte forresten mannen din dette? Husker at han er lite begeistret for chevre i motsetning til oss her i huset. Tar sjansen og serverer den i jenteklubben på tirsdag, etterfulgt av en av dine deilige torsk eller kyllingretter. Garantert suksess!

  4. Hei. Skal ha dette til forrett imorgen men det blir polkabeter i stedet for rødbeter siden rødbeter var så digre overalt. Håper det blir bra likevel. Men mitt spørsmål er om dette skal serveres varmt?

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste