Torsk er også tradisjonell mat i julen, og har i år fått selskap av spekeskinke, karamellisert løk, ovnsbakte tomater og mandelpotetpurè. Fine, rene og gode smaker som også hører julen til. Prøv da vel!

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

TORSK OG TOMATER

600 g torskeloin
4 skiver god spekeskinke
4 kvister rosmarin
salt og pepper
olivenolje
4 cherrytomater

KARAMELLISERT LØK

2 rødløk , i båter
1-2 ss smør
1,5-2 ss sukker
1,5-2 dl rødvin
1/2 dl balsamicoeddik
2 plater gelatin
2 ss grov sennep
1 ss smør
salt og pepper

MANDELPOTETPURÈ

600 g mandelpoteter
1-2 ss smør
fløte eller melk
salt og pepper

TILBEHØR

250 g aspargesbønner eller annet tilbehør
1-2 ts smør

SLIK GJØR DU

KARAMELLISERT LØK - AIGRE DEUX

TORSK OG TOMATER: Del torsken i 4 porsjonsstykker, strø på litt grovt havsalt og la den ligge i ca. 15 minutter. Skyll av saltet av torsken og tørk den med litt kjøkkenpapir, før du krydrer med litt pepper. Legg en liten kvast frisk rosmarin på hvert fiskestykke og rull torsken inn i spekeskinken. Legg tomatene og torskestykkene (med «skinkeskjøten» ned) i et smurt ildfast fat og stek ved ca. 160 grader (over- og undervarme, midt i ovnen) i ca. 15 minutter, til torsken er ferdigstekt og så vidt «flaker» seg. Ta formen ut av ovnen og la fisken hvile under aluminiumsfolie i 2-3 minutter.

Ovnsbakt torsk med karamellisert løk og mandelpotetpure

KARAMELLISERT LØK: Legg gelatinplatene i bløt i kaldt vann i 5-10 minutter. Stek løken i litt olivenolje, til den blir myk og litt brun. Tilsett sukkeret og rør til løken er karamellisert. Ha i rødvin og balsamicoeddik, rør godt sammen, og gi det hele et oppkok. Klem vannet ut av gelatinplatene, tilsett i løkblandingen, og rør godt sammen. Skru ned varmen og la løkblandingen stå å trekke litt, til væsken er redusert til omtrent det halve. Ha sennepen i et dørslag og skyll den i rennende, kaldt vann til du baren har sennepskornene igjen. Tilsett sennepskornene i løkblanndingen og smak til med smør, salt og pepper.

MANDELPOTETPURÈ: Skrell og skyll mandelpotetene, og del dem opp i jevnstore biter. Kokes i usaltet vann til potetene er møre, etter ca. 15 minutter. Hell av vannet og la potetene stå å dampe på lav varme et par minutter. Mos potetene med en stapper eller lignende. Tilsett smøret og deretter fløte eller melk til du får ønsket konsistens. Smak til med salt og pepper. Ha eventuelt mandelpotetpuréen i små porsjonsformer, og gi potetene en liten runde i stekovnen rett før servering, ca. 200 grader i ca. 10 minutter.

Ovnsbakt torsk med karamellisert løk og mandelpotetpure

ASPARGESBØNNER: Kok aspargesbønnene i lettsaltet vann, til de er møre etter ca. 2 minutter. Hell umiddelbart av vannet og tilsett en klatt smør.

ANRETNING: Servér torsken sammen med mandelpotetpuréen, karamellisert løk, bakt tomat og grønnsakene, og gjerne med et glass god rødvin til.

ENJOY!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Hei! ville bare si at du har en fantastisk inspirerende matblogg. Bruker den ofte. Det er så lekre rene bilder av maten og lett å følge oppskriftene. Ikveld blir det kyllingsuppe!
    Ønsker deg et godt nytt matår.
    Hilsen en matelsker!

  2. Lagde denne for en liten stund siden. Fantastisk god!! Karamellisert løk smakte himmelsk til – og at det skal være rødvin i, gjør jo at man unne seg et glass ved siden av også 🙂
    Tok en reprise av torsk med chilismør i dag, som også er en skikkelig høydare.

    1. Den karamelliserte løken kan serveres både varm eller kald, det er opp til deg. Ja, den kan oppbevares i kjøleskapet. Lykke til! 🙂

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste