Denne baksten har virkelig fått ben å gå på i helgen! Saftig, mettende og godt, med knasende gode nøtter, kjerner og korn - og frisk frukt innimellom. Oppskriften rekker til to brød eller ca 16 rundstykker, men gjør gjerne som meg og bak ett brød og 8 rundstykker, så har du litt av hvert. Finn frem:

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

Trinn 1:

150 g helkorn rug
100 g solsikkekjerner
100 g gresskarkjerner
50 g linfrø
3.5 dl vann kokende

Trinn 2:

400 g hvetemel
50 g havregryn
50 g hasselnøttkjerner hakket
50 g Valnøtter hakket
25 g fersk gjær
1 ts salt (ca.)
2 dl vann (ca.)romtemperert
1 ss honning
1 eple i terninger
50 g tørkede aprikoser i terninger
gresskarkjerner el til strø

SLIK GJØR DU

Bland sammen kjerner og frø og rør det sammen med kokende vann. La det stå i trekke til blandingen har romtemperatur, eller enda lengre om du har tid.

Bland deretter sammen mel, gryn, gjær, salt, honning og nøtter og ingrediensene fra trinn 1, og kjør det i en kjøkkenmaskin sammen med mesteparten av vannet. Kjør deigen først på lav hastighet til alt er godt blandet og justér eventuelt på med mer vann/hvetemel hvis nødvendig. Elt deigen i ca. 10 minutter. Du skal nå ha en litt klissete deig. Tilsett eplebiter (behold skallet på) og aprikosterningene og kjør på lav hastighet i maksimalt ett minutt. Dekk bakebollen med plast eller lokk og la deigen heve på et trekkfritt sted i romtemperatur til deigen har est til omtrent dobbel størrelse, etter ca. 1 time.

Ta deigen på melet bakebord tilsatt en neve gresskarkjerner – og form den ved å brette den et par ganger. Del opp deigen i 2 emner hvis du ønsker å lage brød, eller 16 like store emner dersom du skal lage rundstykker. Eller du kan gjøre som meg å lage ett brød og 8 rundstykker. Form brødene raskt og legg dem i smurt brødform. Rundstykkene formes raskt og legges på bakepapirkledt stekeplate. Strø eventuelt over mer gresskarkjerner om du ønsker det (pensle med vann og press kjernene lett ned i deigen slik at de fester seg).

La brødene/rundstykkene etterheve under klede i ca. 45 minutter.

Rundstykkene stekes ved 200 grader (over- og undervarme) midt i ovnen i 20-25 minutter, mens brødene trenger noe lengre tid og stekes på nederste rille i 35-40 minutter. Du kan sjekke om de er ferdigstekte ved på «kakke» på undersiden. Du hører en «hul» lyd når rundstykkene/brødene er ferdigstekte.

La brødene/rundstykkene avkjøles på rist. Nyt de gjerne lunkne med deilig brie og en kopp te.

Det som blir til overs kan fint fryses. La baksten tine i kjøleskap/romtemperatur og få 4-5 minutter på varmluft/200 grader. Rundstykkene er for eksempel veldig godt egnet som matpakkebrød.

Enjoy!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Disse skal æ prøve. Masse gode grove frø,
  og så kan en lage både brød og rundstykker.
  Genialt!!!

 2. Denne oppskriften skal jeg prøve i helgen. Strir med å få datteren i huset til å spise grovbakst, men disse hørtes så gode ut at jeg tror de vil falle i smak. Takk og takk for supre oppskrifter.

 3. Hei Trine
  Denne oppskriften var super!!!Jeg ble tipset om bloggen din for noen måneder siden, og det har ikke gått en uke mellom hver gang jeg har laget noe med inspirasjon herfra. Tusen takk!!

  1. Det er ikke nødvendig å løse opp gjæren da den eltes inn i deigen underveis, forutsatt at du benytter kjøkkenmaskin. 🙂

 4. For et utrolig godt og saftig brød!! Nydelig. Ved en feiltakelse kjøpte jeg rugmel i stedet for hele korn (som jeg hadde i sammen med hvetemelet) – resultatet ble uansett et herlig brød med masse gode smaker!

 5. Hei! Kan musli rundstykkene/brødet ( eller all gjærbakst generellt) stekes på varmluft? Jeg har flyttet til utlandet og til min store sorg har den kombinerte mikroen/ovnen her i leiligheten ingen vanlig stekefunksjon….. Og jeg som elsker å bake gjærbakst… Anne

 6. Fant ikke helkorn rug i butikkene, men brukte sammalt rug istedet. Beste brød/rundstykkeoppskrifta! Tusen takk =D

 7. Hei! Disse rundstykkene synes jeg var kjempegode, tusen takk for oppskriften! Jeg har også lagd flere av de andre oppskriftene du har her, og alt har vært veldig godt!
  Hilsen Hege

 8. Kjempe gode! Lagde rundstykker, de ble luftige og saftige. Takk for inspirerende blogg:)

 9. Jeg lurer på om det er noen grunn til at akkurat disse brødene skal forheves i 1 time og etterheves i 30 min ? Vanligvis ville jeg gjort motsatt. Nå har jeg brukt dine instruksjoner og brødene settes i ovnen om 10 min. Gleder meg til å smake 🙂

 10. Takk for matnyttig blogg 🙂 Har laget mange av oppskriftene dine, om enn med litt egne justeringer. Holder nå på å sette deigen til disse rundstykkene, og håper jeg lykkes i planen om å bake dem ut i kveld, kaldheve dem i kjelleren og steke dem til lørdagsfrokost. Hva tror du?

 11. Ser ut som et utrolig godt brød, tenkte å prøve meg på det selv:)
  Men lurte litt på om du har noen alternativer til fruktene du har brukt?
  Er personlig ikke så glad i hverken epler eller aprikos i matlaging:S

 12. Jeg bakte disse som brød i går, hadde ikke aprikos, men fiken og dadler etter jula. Blei knallgodt! 🙂 Bruker bloggen din mye! 🙂

 13. Hei! Jeg lager dette for første gang nå, veldig spent! Beødene på bloggen din er populære her i huset, vi lager bare egne brød istedenfoe å kjøpe så vi heier på flere brød! 😉 Men du.. Nå har jeg trillet meg både brød og rundstykker, og ser at de skal stekes forskjellig. Men jeg har jo bare 1 ovn, jeg da. Så hva gjør du? Steker du de hver for seg eller samtidig på forskjellige riller?

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste