Denne smaksrike og friske kaken laget jeg til mitt yngste barnebarns dåp for snart to uker siden. Kaken ble servert med friske bær, sjokoladedekor og stivpisket creme fraiche, og var en opplevelse for både øye og gane, sånn helt ubeskjedent. Finn frem:

Ingredienser

Mørk sjokoladekake

400 g smør
4 dl sukker
1 dl flytende honning
1-2 krm salt
8 ss kakao
3 dl hvetemel
2 ts vaniljesukker (jeg brukte 2 ts vaniljeekstrakt)
4 egg

Kakepynt og tilbehør

100 g friske bringebær (ca.)
100 g friske blåbær (ca.)
sjokoladepynt (av 50 gram hvit sjokolade)
kakaodryss
melisdryss
friske mynteblader
creme fraiche stivpisket (tilsatt litt melis og limesaft)

SLIK GJØR DU

Smelt smøret i en kjele. Ta kjelen av varmen og tilsett sukker, flytende honning, kakao og salt, og rør det hele godt sammen. Pisk eggene godt sammen og rør i siktet hvetemel og vaniljesukker/vaniljeekstrakt med en slikkepott. Rør sammen eggeblandingen med kakaoblandingen, og bland dette til fin slett masse med en slikkepott.

Kle en 24 cm springform med aluminiumsfolie og hell røren oppi. Stek kaken ved 180 grader i ca 30-35 minutter, til kaken er passe kladdete. Avkjøl kaken på rist.

Sjokoladepynten bør lages noen timer før kaken skal pyntes. Smelt hvit sjokolade. Selv benyttet jeg en dekorsprøyte til både sjokoladesmelting og dekor, og “skriblet” i vei på et bakepapirkledt brett som etterpå ble plassert i kjøleskapet.

Emilie, Sienna Marie og gudmor Anette

Kaken bør pyntes rett før servering. Gi kaken et kakaodryss (bruk en tesil) og fordel bærene oppå. Du kan selvsagt benytte andre bær enn hva jeg har valgt. Pynt med mynteblader og gi bærene deretter et melisdryss. Stikk til slutt sjokoladepynten innimellom bærene.

Server vaniljeis, stivpisket creme fraiche eller kremfløte som tilbehør.

Det passer spesielt godt med kake på bloggen i dag, for i dag fyller min eldste datter Anette 26 år. Gratulerer med dagen, jenta mi!

(Oppskriften har jeg lånt fra den flotte matbloggen Charls. Jeg doblet oppskriften og har gjort noen mindre justeringer. Ta en titt på originaloppskriften for å få ytterligere inspirasjon til tilbehør og pynt.)

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Den kaken såg nydelig ut,den vil jeg prøve engang.Gratulerer med dagen til datteren din!
  Og vel overstått dåp for den lille nydelige Sienna Marie.

 2. Den så veldig god ut:-D Skal prøve den, jeg har planer om å legge ut min “berømte” sjokoladekake, håper du vil prøve den. Ha en fin helg!

 3. Fantastisk blogg – her har jeg funnet mye godt! 🙂 Jeg er på jakt etter den ultimate sjokoladekaka og tenkte jeg skulle prøve meg på denne i helga. Ser at både du og orginaloppskriften sier at formen skal kles med aliminiumsfolie. Hvorfor det? Og skal folien smøres?

 4. Den så nyyyydelig ut, den også! Har en browniesopskrift som er rimelig identisk med din, og har bakt den i glede og sorg i årevis – så nå er jeg klar for noe annet 🙂 I helga ble det derfor en sjokoladekake med Maldonsalt, det var knallgodt 🙂 Sjokoladekake m/konjakk ligger også høyt oppe på lista 🙂 Og denne oppskrifta di frister… Men tilbake til den aluminiumsfolien…. har aldri brukt det i form før – hva er den godt for og må den smøres?

  1. Jeg har ikke benyttet aluminiumsfolie tidligere, før jeg prøvde oppskriften til Charls. Kaken skulle fraktes og da passet det fint å få beskyttet den med folie, og det gikk også greit å flytte den fra formen til kakefatet. Det går nok fint uten også, med smurt form. Jeg smurte ikke folien.

 5. Hei Trine, denne kaka så knallgod ut!

  Er på leit etter sjokoladekake til min sønns dåp om et par uker. Egner denne seg til frysing? Kan den eventuelt lages og holde seg like bra dagen før? Vil oppisket creme fraiche kunne piskes opp dagen før?

  Og er det riktig at den ikke inneholder noe bakepulver?

  Innom bloggen din så og si daglig 🙂 Blir alltid inspirert når jeg er her inne 🙂

  Line

  1. Kaken kan fint lages et par dager før den skal serveres. Jeg lagde denne dagen før. Når det gjelder kremen så vil jeg anbefale at du pisker den samme dag. Jeg pisket kremen på morgenen og hadde den i en plastboks, og pyntet kaken med krem og bær når vi kom til festlokalet.

   Det er riktig at denne kaken ikke inneholder bakepulver. Jeg skal lage en ny sjokoladekake til navnefest på lørdag, og da vurderer jeg å ta utgangspunkt i denne oppskriften: http://trinesmatblogg.no/2010/03/19/brownies-med-bringeb%c3%a6rbomber/. Det er den sjokoladekakeoppskriften jeg alltid vender tilbake til. Den er holdbar i flere dager. Lykke til!

 6. Hei,
  Tusen takk for fantastiske oppskrifter, gleder meg til å prøve alle!

  Jeg tenkte å lage sjokoladekaken til helgen, men lurer på hva du mener når du skriver pisk eggene godt. Mener du da helt luftig som eggedosis?

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste