I det marokkanske kjøkkenet blir det ofte brukt mange varme krydder, krydder vi kanskje heller forbinder med søt mat, som for eksempel anis og kanel. I tillegg er sitrus en viktig ingrediens. Her har lammekjøttet fått kose seg vel og lenge sammen med krydder, grønnsaker og aprikos, noe som ble en skikkelig god og litt hot match!

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

1 kg lammekjøtt (for eksempel bog), i jevnstore terninger
1 ts anisfrø
1 1/2 ts korianderfrø
1 1/2 ts spisskummenfrø
½ ts kajennepepper
1 dl solsikkeolje eller annen nøytral matolje
2 løk , i grove biter
3 gulrøtter , i biter
2 fedd hvitløk , finhakket
1/2 rød chili , i skiver
1 ss frisk ingefær , revet
1 ss tomatpuré
1 boks hermetiske tomater hakket
6-8 tørkede aprikoser , finhakket
1 ½ dl vann
1 terning kyllingbuljong (eller litt kyllingfond)
1 stang kanel
½ sitron , saften
salt og pepper
frisk koriander , hakket
1 boks kokte røde linser (eller kikerter)
couscous , tilberedt etter anvisningen på pakken

SLIK GJØR DU

 

Marokkansk lammegryte med røde linserHa anisfrø, korianderfrø og spisskummenfrø i en morter, og knus det godt sammen. Bland krydderblandingen og kajennepepper sammen med oljen, og ha det i en pose sammen med kjøttet. Klem på posen slik at krydderblandingen fordeles over alt kjøttet. La det ligge slik mens du skjærer og hakker opp grønnsakene som anvist ovenfor.

Stek kjøttet raskt på høy varme (i to omganger) og legg til side. Fres løken raskt på middels varme til den er blank og tilsett deretter hvitløk og chili, som får surre med et par minutter, men uten at hvitløken tar farge. Tilsett deretter tomatpurè og la det surre med, før du tilsetter hermetiske tomater, gulrøtter, ingefær, aprikoser, vann, en buljongterning og kanelstangen. La gryta putre på lav varme til kjøttet er mørt og fint. Trekketiden er avhengig av hvilken stykningsdel av kjøttet du benytter og størrelsen på kjøttbitene, 1 ½-2 timer. Gryta kan alternativt settes på nederste rille i stekeovnen ved 150 grader (over- og undervarme), i ca. 2 timer.

Når kjøttet er mørt tilsettes de ferdigkokte linsene (eller kikerter, hvis du heller foretrekker det). Smak til med salt, pepper, sitronsaft og finhakket koriander.

Serveres med brød eller couscous. Oppskriften gir ca. 4-5 porsjoner.

Enjoy!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Litt offside, men kan du si meg hvilket servise som er brukt? Synes det var utrolig kult! 🙂 Og takk for spennende oppskrift!

 2. Takk for oppskrift!
  Selv for en sløv kokk som meg ble denne veldig god… Jeg hadde ikke anis for hånden, og da jeg skulle helle i vann tok jeg av en kjele som var tiltenkt andre formål. Det ble da plutselig 3 dl for mye i min rett…
  Jeg brukte fårikålkjøtt som jeg skjærte opp i halvfrossen tilstand, det fungerte veldig bra. Kokte gryta dagen før og den smakte helt nydelig dagen derpå.
  Anbefales!

 3. Gryten ble veldig god, men ikke særlig hot… Jeg fulgte oppskriften til punkt og prikke. Noen tips til å forsterke smaken? Takk.

 4. Dette var helt aldeles nydelig!! 🙂
  Byttet ut aprikosene med tørkede epler og det var veldig godt!
  Hadde også bittelitt ekstra av alle krydrene.
  Anbefaler denne! 🙂

 5. Da står retten og putrer, det blir namnam, lukter veldig godt allerede. Men Trine, det mangler litt om når gulrøtter og hvitløk skal opp i gryten, tror jeg, hvis ikke jeg er heeelt fjern

  1. Så hyggelig å høre at det smakte, og at gjestene satte pris på dine kokkeprestasjoner!

 6. Hadde lyst på noe nytt og spennende som fredagsmiddag, og kom over denne. Den ble helt nydelig!

 7. Hei, denne gryten falt i smak hos min familie. Skal servere denne retten i et selskap, kunne tenke meg litt flere grønnsaker ved siden av. Hva kan du anbefale?

 8. Hei,
  nå har jeg lett etter lammekjøtt på Kiwi og Rema, men finner bare frossen salt lammekjøtt.

  Har du noe tips til hva som kan brukes?

  Bruker sidene dine ofte:-)

 9. Jeg tenker å lage denne retten i familiemiddag, men det er noen i familien som ikke er så glad i lammekjøtt. Er det mulig å bytte ut lammekjøttet med f eks kylling, evt. oksekjøtt?

 10. Denne laga eg i går. Me var 10 rundt bordet so eg tredobla oppskrifta. Brukte kjøt av villsaulam kjøpt hos http://www.solundmat.no. Fantastisk til denne retten!!

  Hadde eit par teskjeier honning i sausen og fleire buljongterningar. Hadde også kvitlauk i marinaden og sikkert nokon feddd ekstra i gryta også 😉 Gjestane mine var storfornøgde, Til dessert brukte eg oppskrifta di på sitronpai med bringebærsalat, suksess!!

 11. Da ble denne årets påskemiddag, med både focaccia og couscous til. Veldig godt – tusen takk!

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste