Jeg er svak for marengs, mørk sjokolade og jeg er svak for mandler - og jeg er ekstra svak for disse herlighetene som også kalles "vepsebol". Dette er et av slagene vi alltid baker til jul, og det er ofte denne kakeboksen som blir tom først. Skjønner ikke det ... Kanskje kan det være fordi jeg av og til letter litt på lokket og fisker opp en herlighet sånn i forbifarten, når jeg likevel skal hente noe i matboden ved matverkstedet mitt? Og der er jeg jo titt og ofte... Det er enda noen igjen til julekvelden, men en skal ikke se bort ifra at jeg må lage en runde til hvis vi skal ha noen resten av jula. Prøv dem du også da vel!

Ingredienser

2 eggehviter
1 ts vaniljesukker
125 g sukker
100 g mørk kokesjokolade (gjerne "knapper"), grovt hakket
100 g mandler , hakket

SLIK GJØR DU

Vepsebol - marengs med sjokolade og mandler

Sett stekeovnen på 175 grader varmluft.

Skill eggene. Pass på at det ikke blir med noe av eggeplommen oppi eggehviten, for da får du ikke pisket marengsen stiv. Bruk en kjøkkenmaskin med visper. Det er viktig at kjøkkenmaskinen er helt ren, for dersom det er fettrester eller smuss i bakebollen eller på vispene kan det hende at du ikke får pisket marengsen stiv.

Pisk eggehvitene uten å tilsette sukker til du får et hvitt og halvstivt skum. Tilsett vaniljesukkeret og halvparten av sukkeret litt etter litt, og fortsett å piske til blandingen blir enda litt stivere. Deretter tilsetter du resten av sukkeret, litt etter litt. Pisk videre til du har en glatt, skinnende, luftig og stiv marengs, etter ca. ytterligere 5 minutter. Vend de grovhakkede mandlene og sjokoladen forsiktig inn i marengsen med en slikkepott.

Finn frem to bakepapirkledde bakebrett. Ha marengsmassen i en sprøytepose (uten “tip”) og form små topper av ønsket størrelse, eller form topper ved hjelp av to teskjeer. Pass på at du ikke lager dem for store og pass på at du har omtrent lik størrelse på marengsen. Sett begge brettene i stekeovnen og stek i 15-20 minutter, til marengsen er ferdig. Følg med mot slutten, da steketiden vil variere etter stekeegenskapene til ovnen din, men ikke minst også hvor store marengs du har laget. Marengsen skal være tørr inni (men sjokoladen vil selvfølgelig være flytende). La kakene avkjøle helt på bakebrettet før du forsiktig flytter dem over på en rist. Jeg får ca. 40 marengs av denne oppskriften (antallet vil som sagt være avhengige av hvor store du lager marengstoppene).

Vepsebol - marengs med sjokolade og mandler

Oppbevar marengsen i tett og tørr kakeboks av metall. Marengs er holdbar i flere uker forutsatt at den var helt tørr da du la den i boksen. Oppbevares i romtemperatur eller et noe kjøligere rom.

Nytes med en god kaffe eller espresso.

Enjoy!

En variant av denne oppskriften er tidligere publisert her.

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Følte at dette ble en veldig liten oppskrift for kjøkkenmaskin. Angrer på at jeg ikke brukte håndmikser og liten bolle.

 2. Maengsen ble ikke luftig 🙁 Ble veldig stiv, men ikke luftig slik at jeg fikk veldig mye sjokolade/mandler men ikke noe marengs og det ble bare 12 biter. Hva kan jeg ha gjort feil?

 3. Veldig fornøyd med denne oppskriften ?fikk 45 fine marengstopper, kanskje de gå unna før jul, får bake en porsjon til. Kanskje jeg kunne bruke samme oppskriften til kokos isteden for mandler og sjokolade?

 4. Marengsene ble fine og luftige, men ble for søt til min smak! Men reduserer bare på sukkeret neste gang ??

 5. Meget gode!l Men kan ikke fatte hvordan du får 40 stk? Jeg fulgte oppskriften til punkt og prikke og fikk 20 stk.Laget de så store. Pikekys størrelse vil jeg si ?

  1. Da er nok mine litt mindre enn dine. Eventuelt har du brukt mindre egg enn jeg benyttet (jeg brukte str. L). Det er alltid vanskelig å angi eksakt antall i slike oppskrifter, men dersom jeg ikke oppgir omtrentlig antall så får jeg massevis av spørsmål om hvor mange oppskriften gir…

 6. Hvordan er det mulig å få hakkede mandler og sjokolade gjennom hullet (jeg valgte den største) i sprøyeposen?. Klinte fælt og tok av spissen og brukte sprøyteposen uten spissen. Fikk 20 stk

  1. Du skal selvsagt ikke benytte tip til sprøyteposen, kun sprøytepose (som det står i oppskriften). Jeg har nå presisert dette ytterligere i oppskriften. Det går også fint å benytte to teskjeer til å forme marengsen, men jeg synes de blir finest når en benytter sprøytepose. 🙂

 7. Har forsøkt å lage de 2 ganger nå og de blir veldig gode, men de flyter utover når jeg steker dem og blir helt flate( ingen marengstopp….).Hva gjør jeg feil?

 8. Mmm disse var utrolig gode! Og så hjelper det når de er enkle å lage 🙂 Godt det er jul i morgen, for disse hadde ikke vart mange dagene.

 9. Fantastisk gode marengs! 🙂
  Lager for tredje gang i løpet av de to siste ukene nå. Forsvinner nesten med én gang.
  Fikk hele 60 (!!) stk denne gangen. Store, deilige og sprø.

 10. Disse har fort blitt en julefavoritt hos oss Kjempegode – og så enkle å lage, selv for en som kun baker én gang i året

 11. Lagde disse i dag, men brukte 8 eggehviter, 365g sukker, 400 G mandler og ca 200g sjokolade . Fikk mellom 70-80 stk
  De ble helt nydelige må nok lage flere, sønnen har forsynt seg grovt

 12. De er kjempegode , har lagd de en gang før . Noen år siden.
  Litt søte , M egg , trur jeg skal prøve med ett til . Små som gamle 5 ører , 36 stk .

 13. Hei. Disse var nydelige. Jeg prøvde en ny variant og byttet mandler med blå kick lakris. En stor favoritt her i huset.

 14. Hei! Ser flere har spurt om det samme, kan disse stekes uten varmluft? Har kun over og under varme på min gamle ovn..

  Mvh Anne Kjerstin

  1. Jeg har dessverre ikke testet det selv uten varmluft, og synes derfor det er vanskelig å svare på spørsmålet ditt. Men hvis jeg skulle ha testet det selv ville jeg ha tatt utgangspunkt i 180 grader over- og undervarme, midt i ovnen i 10-15 minutter, kun ett brett av gangen. Hører gjerne fra deg hvis du tester det.

 15. Jeg gjorde det på en lettvint måte. Kjøpte Pavlovapulver i pose i butikken og pisket den. Tok oppi mandler og mørk sjokolade. Prøvde først å sprøyte som det sto i oppskriften. Men som nevnt av en annen, satte sjokoladebitene seg fast. Det enkleste var derfor å bruke 2 teskjeer. Det ble veldig gode kaker!

 16. Deilige kaker, de ble flott og ser ur som dine. Det ble 45 stykk, men dessverre må jeg nok bake mer, alt borte etter to dager

 17. her fikk jeg 40 små som passer rett i kakeboksen. veldig fornøyd å populært. takk trine for denne og flere andre gode oppskrifter. må du og dine ha en velsignet førjulstid.

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste