Den 13. desember feirer vi St. Luciadagen med lysfest og lussekatter. Jeg minnes mange hyggelige desembermorgener i barnehagen og på skolen med barna mine, med nydelig sang, lunken gløgg og lussekatter bakt av ivrige små barnehender. Nå har også junior blitt så stor at det er slutt på å gå i Luciatog, men tradisjonen med lussekatter og gløgg holder vi på.

Når jeg lager lussekatter bruker jeg rett og slett den vanlige oppskriften på søt gjærdeig som jeg tilsetter litt safran i. Safran, som er verdens dyreste krydder, gir baksten den karakteristiske gule fargen. Dersom du ikke har safran så kan du rett og slett droppe det, baksten blir god uansett! Alternativt kan du tilsette litt gurkemeie, se tips avslutningsvis.

Lussekattene bakes gjerne noen dager i forkant og puttes i fryseren når de er avkjølte. De tines opp og etter noen minutter i varmluftsovnen smaker de som nybakte igjen. Dersom du ikke har muligheten til det kan du eventuelt bake lussekattene etter tangzhongmetoden eller kaldheve deigen over natten, se tips avslutningsvis.

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

GJÆRDEIG

1/2-1 g safran
1 sukkerbit

PENSLING & DEKOR

1 egg til pensling
rosiner til dekor

Bli medlem for å lese videre

Som medlem får du blant annet:
  • Tilgang til alle oppskrifter og artikler
  • Tilgang til alle uke- og festmenyer
  • Svarprioritet i kommentarfeltet

Min Handleliste