Jeg har en stor forkjærlighet for gjærbakst. Jeg er også utrolig glad i sjokolade. Når en kombinerer disse to må det jo bli bra, spesielt når de også fylles med en deilig vaniljefyll og toppes med glasur. Regn med stor suksess og stormende jubel når disse luftige sjokoladebollene kommer på bordet!

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

Bollene

150 g smør
1,5 dl sirup
5 dl melk
50 g gjær
1 dl kakao
2 ss vaniljesukker
1/2 ts salt
14 dl hvetemel (ca.)
1 egg sammenpisket , til pensling

Vaniljefyll

200 g smør
1,5 dl sukker
4 ts vaniljesukker
1,5 ts kardemomme

Pynt og glasur

mandler Hakkede
1,5 dl melis
1 ts vaniljesukker
1 ss vann

SLIK GJØR DU

Lag smørblanding ved å røre smør og sirup lyst og luftig. Bruk gjerne en kjøkkenmaskin med visper.

Varm melken til den er ca 25-30 grader. Ha den lunkne melken i bakebollen, sammen med gjær, salt, vaniljesukker, kakao, ca 10 dl av hvetemelet og et par spiseskjeer av smørblandingen. Kjør deigen i en kjøkkenmaskin med eltekrok, i ca 10 minutter.

(Hvis du ikke har kjøkkenmaskin kan du fint lage bollene for hånd. Smuldre gjæren i bakebollen, tilsett melken, og rør til gjæren er oppløst. Tilsett et par spiseskjeer av smørblandingen, salt, vaniljesukker, kakao og ca 10 dl av hvetemelet. Rør godt sammen og elt så lenge du orker.)

Dekk deigen med plast og sett den til heving på et lunt og trekkfritt sted i ca 30 minutter. Deigen er nå klar for andre elterunde.

Tilsett resten av smørblandingen og tilsett deretter mesteparten av det resterende melet. Kjør deigen i kjøkkenmaskinen i ca 10 minutter, til du har en glatt og smidig deig. (Eller elt så lenge du orker dersom du bruker rå håndkraft.) Juster eventuelt med mere mel underveis. Dekk deigen med plast og sett den til heving på et lunt og trekkfritt sted i ytterligere 30-45 minutter, eller til deigen har hevet til omtrent dobbel størrelse.

Mens deigen hever kan du gjøre klart vaniljefyllet. Rør sammen alle ingrediensene til fyllet, til det er godt blandet.

Ta deigen på bakebordet og del den opp i like store emner. Jeg syntes 32 emner gir en fin størrelse på bollene. Trill emnene til boller og legg dem på bakepapirkledt stekebrett.

Lag en fordypning midt i hver bolle og ha i fyllet. Jeg benyttet sprøytepose, men du kan fint benytte teskje om du synes det er enklere.

La bollene etterheve i ca 30 minutter. Pensle deretter bollene med sammenvispet (romtemperert) egg og strø over hakkede mandler.

Stek bollene midt i ovnen ved 225 grader (over- og undervarme) i ca 10 minutter, eller til bollene er passe stekt. Pass på mot slutten, slik at de ikke blir brent.

Avkjøl bollene på rist.

Rør sammen melis, vaniljesukker og vann, til en jevn glasur. Fordel glasuren på bollene – og server!

Sjokoladebollene kan fint fryses. Ha de avkjølte bollene i plastpose og sett på klips eller klype. La bollene tine på benken og varm de gjerne ved ca 175 grader varmluft i 2-4 minutter, og du har så godt som nybakte sjokoladeboller!

(Oppskriften er fra bakeboken «Duften av nybakt gjærbakst» og ble også trykket i Allers bakeskole/Allers i november 2011. Bildene er tatt av Curt Hjertstedt. Et annet innlegg om bakeskolen finner du her.)

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Oiiiii…dette så virkelig godt ut….»sjokoladeskoleboller :)))) dissew skal prøves ut i helgen ja :))) god helg til alle 🙂

 2. Laget disse idag. Ble veldig gode meen den vaniljekremen smelta utover og la seg som et tynt lag over hele. Hva har jeg gjort feil? For det er bare smør sukker vaniljesukker og kardemomme i den.vaniljekremen? De ble gode uansett men ikke like fine som fine;))

 3. Hei

  Veldig gode boller, men vaniljefyllet karameliserte seg, og fløt utover bollene når de ble stekt. Hva gikk galt?

  Mvh
  Susanne;)

  1. Det kan virke som om du ikke har laget «gropene» dype nok, slik at fyllet har rent utover.

 4. Jeg stusser også over ingrediensene i vaniljekremen. Kan det stemme at det bare skal være smør, sukker, vaniljesukker og kardemomme? Da blir det jo i realiteten kun vaniljesmør da?

  De ser forøvrig ufattelig gode ut, – må nok prøve dem.

 5. Hei! Et tips dersom fyllet flyter utover er å ta det i en sprøytepose, og istedet for å legge fylle i en grop trykker du spissen nedi bollen slik at du nesten fylller den som en berlinerbolle! Da kan du også få på litt mer fyll enn vanlig 😉 Pass på at du ikke trykker så hardt at spissen går helt gjennom bollen og fyllet kommer ut på undersiden 😉

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste