Denne laksen skulle egentlig ha hatt et helt annet følge, men en telefonsamtale med min yngste datter endret middagsmenyen i siste sekund. Hun spurte nemlig om tips om tilberedning av røsti, og da fikk jeg så lyst på røsti selv også, at det ble det jammen røsti til laksen istedet for ovnsstekte poteter! Jeg lager vanligvis røsti til kjøttretter, men det er også godt egnet til fiskretter. Retten ble servert på hytta i høstferien, og urtene i denne retten er faktisk fra egen hage, selv om kalenderen viste oktober. Oppskriften rekker til omtrent to store og en liten. Begynn med potetene:

Ingredienser

Røstipoteter (en stor eller tre små)

6 poteter (ca.), revet
1/2 rødløk , finhakket
2 ss smør smeltet
salt og pepper

Ovnsbakt laks

500 g laks (ca.), i porsjonsstykker
olivenolje
salt og pepper

Persille- og basilikumpesto

1/2 dl pinjekjerner , ristet
1/2 dl parmesan , revet
persille
basilikum
1 fedd hvitløk
olivenolje
sitronsaft presset
salt og pepper

Tomatsalsa

2 tomater , i små terninger
2 soltørkede tomater , i små terninger
1-2 vårløk , i tynne strimler
1/2-1 fedd hvitløk , finhakket
chili (litt), finhakket (kan sløyfes)
olivenolje
salt og pepper
friske krydderurter

SLIK GJØR DU

Skrell potetene og riv de grovt på et rivjern eller bruk en food-prosessor med rivjernsfunksjon. Legg de revne potetene i et rent kjøkkenhåndkle og vri ut mest mulig av væsken. Bland deretter potetmassen med finhakket rødløk, smeltet smør, salt og pepper.

Hell massen i en varm stekepanne (med smør) og trykk den flatt utover slik at hele pannen dekkes. Alternativt kan du lage “pletter” for eksempel ved bruk av en ring eller lignende (eller på frihånd).

Når potetene har fått en fin brunfarge på undersiden snur du røstien. Har du fylt hele pannen kan du benytte en tallerken som har større diameter en stekepannen for å snu røstien. Hvelv røstien oppå tallerkenen og la den gli tilbake i pannen, slik at den også blir stekt på den andre siden. Røstien er ferdig når den er gylden og fin på begge sider, men ikke “rå” inni. Du må regne med å steke den 10-15 minutter på hver side.

 

Pensle litt olivenolje på laksestykkene og krydre med salt og pepper. Stek laksen ca 3-4 minutter på hver side i stekepannen eller i en grillpanne, til den er passe stekt. Alternativt kan du steke laksen i stekovnen eller dampovn.

 

Bland basilikum, persille, ristede pinjekjerner, hvitløk og revet parmesan, og kjør det hele med en stavmikser eller i en foodprosessor. Tilsett en god olivenolje og kjør til pestoen har ønsket konsistens. Smak til med sitronsaft, salt og pepper.

 

 

 

 

Kutt opp og bland sammen alle grønnsakene til salsaen. Tilsett olivenolje til du får ønsket konsistens og smak til med salt, pepper og friske krydderurter.

Server laksen sammen med røstipotetene og tomatsalsaen, med en god dæsj pesto på toppen.

Enjoy!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Takk for tips! 🙂 Da vet jeg hva laksen i kjøleskapet skal få som selskap til dagens middag, det er lenge siden vi har hatt røsti nå!

  1. Hei!

   Jeg hadde egentlig planlagt laks med soyasmør (etter familiekokeboka) og potetbåter, men da denne dukka opp i oversikten på fjesboka til morran i dag, måtte det bare bli det! Og du så godt (og mettende!) det er med røsti! Og tomatsalsaen var helt toppers! (sjøl med bare ei halv tomat i huset – tok i litt ekstra med vårløk).
   Så tusen takk for tipset, det kommer garantert igjen i her i huset som vi spiser så mye stekt rød fisk!

 2. Flott middagstips! Skal prøve på denne i kveld tenkte jeg. Håper derfor du ser dette så fort som mulig;-) Jeg lurer nemlig på hvor tykk røstien bør være for å bruke steketiden du oppgir:-)

  1. Her går det i hundre og du får dessverre svar alt for sent. Steketiden vil være avhengig av hva slags poteter du benytter og hvor høy varme du steker røstien på – i tillegg til hvor tykk røstien er. Det er derfor vanskelig å si eksakt, men jo tynnere røstien er jo fortere blir den jo ferdig. Blir den for tykk kan det også bli vanskelig å få den gjennomstekt. Så mitt beste råd er å prøve deg frem med en ganske tynn røsti (ca 1 cm?). Men det har du kanskje gjort allerede?

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste