Kylling er en fantastisk råvare som kan varieres i det uendelige. Her har kyllingen blitt fylt med deilig brie, soltørkede tomater og basilikum, og deretter blitt svøpt i en smakfull serranoskinke. Osten gjør kyllingen saftig og god, samtidig som den passer godt sammen med de øvrige ingrediensene i fyllet og ikke minst serranoskinken.

Som tilbehør serverer jeg ovnsbakte poteter, tomater og sjalottløk - og den deilige stekesjyen fra kyllingen. Varier gjerne med annet tilbehør, for eksempel aspargesbønner og asparges eller en fyldig sellerirotmos eller lignende. Denne retten er perfekt å servere om du skal ha syklubb, jentetreff eller barseltreff da den er enkel å lage, samtidig som den er både velsmakende og fristende å se på. Prøv den du også!

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

FYLTE KYLLINGBRYST

4 kyllingbryst
100 g brie
4-8 soltørkede tomater
8 basilikumblader
salt og pepper
4 skiver serranoskinke
2-3 ss nøytral olje
2 ss smør
2 fedd hvitløk , delt i to på langs
1 kvast timian

TILBEHØR

400 g småpoteter eller andre poteter
12 cherrytomater eller andre små tomater
4-6 sjalottløk , delt i to
timian eller basilikum, til dekor
1-2 klyper sukker
1 ss smør eller nøytral olje
salt og pepper

SLIK GJØR DU

Sett stekeovnen på 225 grader, over- og undervarme. Ha småpotetene i en ildfast form. Bruk gjerne større poteter, men del dem da opp i jevnstore båter. Ringle over litt olivenolje, ha på salt og litt frisk timian, og stek potetene midt i ovnen i 30-35 minutter (eller mer hvis du benytter større poteter), til de er gylne og møre. Rør et par gangen underveis.

Skjær en dyp lomme i den tykkeste delen av kyllingbrystene og fyll lommene med en skive brie, soltørket tomat og basilikum. Klem lommen godt igjen. Krydre kyllingen med nykvernet sort pepper og eventuelt litt salt, og pakk den stramt inn i en skive serranoskinke. Bruk eventuelt litt bomullstråd eller tannstikkere (uten smak) til å holde lommen og skinken på plass.

Serranokylling med brie

Ha litt nøytral olje i stekepannen og ha i hvitløkfeddene (delt i to på langs) og en kvast timian. Legg kyllingbrystene med skjøten ned og brun dem på alle sider. Ha i smøret mot slutten av steketiden og drypp det over kyllingen. Legg deretter kyllingen i et stort ildfast fat og sett et steketermometer i den mest kjøttfulle delen av kyllingbrystet. Drypp stekesjyen over. Del sjalottløken i to på langs og fjern skallet. La gjerne «stilken» være på slik at løken ikke faller fra hverandre. Stek løken i litt nøytral olje eller smør, med snittflaten ned. Legg dem deretter sammen med kyllingen med snittflaten opp. Strø litt sukker over løken.

Serranokylling med brie

Stek kyllingen og løken ved 175 grader (midt i ovnen), til kyllingen har en kjernetemperatur på ca. 67 grader. Det tar ca. 15 minutter, men vil være avhengig av størrelsen på kyllingbrystene og hvor lenge du har forstekt dem. La tomatene steke med de siste 5 minuttene. La kyllingen hvile i 5-10 minutter, og del den deretter opp i tykke skiver. Sil av stekesjyen fra formen, og hold den varm.

Server kyllingen umiddelbart, med poteter, ovnsbakt løk og tomater som tilbehør. Drypp over litt av stekesjyen, gi retten et dryss av frisk timian eller basilikum – og nyyyt!

Serranokylling med brie

Dersom du ikke har to stekeovner kan du steke potetene ca. 2/3 ferdig. Senk deretter temperaturen på ovnen til 175 grader (la stekeovnsdøren stå på gløtt noen minutter) og stek ferdig kylling, løk og tomater (la gjerne potetene steke med hvis det er plass). Mens kyllingen hviler steker du ferdig potetene (husk å øke varmen til 225 grader). Bruk gjerne litt varmluft mot slutten slik at potetene blir gylne og fine.

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Lurer på om man kan tilberede kylling delvis på forhånd, slik at man på et senere tidspunkt videresteker? Skal kjernetemperatur fortsatt være den samme? Må man da regne med mer tid ovnen enn den du oppgir? Kan man gjøre det samme med poteter, tomater og løk? Jeg er ikke alltid så god på logistikk, så nydelig å ha det meste klart. Mer tid til gjestene da, og betydelig mindre stress. Retten er jo helt nydelig. Har laget den til meg selv slik du beskriver, men flere skal få glede av den på torsdag.

  2. Ser nå at jeg kan det med potetene. Har dessverre ikke to stekeovner, men lurer på resten.

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste