Tex-mex i ulike former står på helgemenyen i mange norske hjem. Det anslås at det serveres ca. 14 millioner tex-mex middager i Norge pr år. Dessverre er de fleste av disse i all hovedsak basert på innhold fra poser og glass, noe som medfører at en blant annet får i seg unødige tilsettingsstoffer av ulike slag. Å lage tex-mex måltidene fra bunnen av er imidlertid enkelt og ikke spesielt tidkrevende, og smaker så uendelig mye bedre enn den bortekjøpte varianten.

I dag står det enchiladas på menyen. Enchiladas tilberedes av sammenrullede, myke maistortillaer som er fylt med kylling eller kjøttdeig- og en tomatsaus. Rullene dekkes med ost og tomatsaus, gratineres i ovnen, og serveres med tilbehør etter smak.

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

TOMATSAUSEN

1 gul løk , finhakket
2 fedd hvitløk , finhakket
1/2-1 rød chili , finhakket
1 boks hermetiske tomater hakket
1 ts sukker
1-2 ts rødvinseddik
2 tomater , i små terninger
frisk koriander , hakket
salt og pepper

KYLLING- OG GRØNNSAKSBLANDINGEN

650 g kyllingfilet , strimlet
smør til steking
1 rødløk , i tynne båter
1 rød paprika , i strimler
1 gul paprika , i strimler
1 grønn paprika , i strimler
2 fedd hvitløk , i skiver
1 ts malt spisskummin
1 ts paprika
chiliflak (etter smak)
chilipulver (etter smak)
salt og pepper

TILBEHØR

4-6 lefser store tortillas
jalapeno-chili
200 g hvitost (ca.), revet
rømme
salat
guacamole
annet ønsket tilbehør

CHILI- OG LIMESALSA.

200 g cherrytomater , i små terninger
1/2 rødløk , i små terninger
1/2-1 grønn chili , finhakket
1/2 lime saften
frisk koriander , hakket
salt og pepper

SLIK GJØR DU

TOMATSAUSEN

Fres løk, chili og hvitløk i litt olje, til løken blir blank og myk. Tilsett finhakkede hermetiske tomater og sukker, og smak til med rødvinseddik. La sausen putre ca 10 minutter.

Del tomatene i to og fjern kjernene med en teskje. Skjær tomatkjøttet i terninger og tilsett i sausen, sammen med salt, pepper og frisk koriander (smak til).

CHILI- OG LIMESALSA

Skjær tomatene i små terninger (flå gjerne tomatene hvis du vil, se her). Finhakk løk og chili, og bland det hele forsiktig sammen. Smak til med limesaft, salt og pepper, og litt finhakket frisk koriander. La salsaen gjerne stå å trekke litt, om du har tid til det, slik at alle de gode smakene får satt seg.

KYLLING- OG GRØNNSAKSBLANDINGEN

Skjær opp kylling og grønnsaker som angitt ovenfor. Krydre kyllingen med salt og pepper og stek den raskt i litt smør. Kyllingen skal ikke være gjennomstekt, da den jo skal en tur i stekeovnen også før den skal serveres. Legg kyllingen tilside.

Stek grønnsakene i nøytral olje i noen minutter, og tilsett kyllingbitene og krydderet. Smak deg frem til ønsket styrke. (Krydderet i oppskriften kan eventuelt erstattes med hjemmelaget tacokrydder – smak deg i så fall frem til du får ønsket styrke på retten din.)

GRATINERING

Fordel kylling- og grønnsaksblandingen, tomatsaus, jalapeno og revet ost (spar på litt av tomatsausen og osten) oppå tortillaen, og brett den sammen (se her hvordan jeg gjør det). Legg tortillaen med skjøten ned i et smurt ildfast fat. Fordel resten av tomatsausen og osten over, og stek ved 220 grader i 10-15 minutter, til osten er gyllen og tortillaen er sprø.

SERVERING

Server enchiladaene med chili- og limesalsa, tomatsaus, rømme, salat – og eventuelt annet tilbehør etter smak og behag.

Enchiladas med kylling og tomat- og chilisalsa

Enjoy!

Alle tex-mexoppskriftene på bloggen finner du samlet her.

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Dette ble kjempegodt! Mannen i huset sa: «Å, skulle ønske jeg ikke ble mett så fort!» Takk for nok en god oppskrift 🙂

 2. Oj, dette ble virkelig en høydeare på fredagskvelden! En del mer jobb enn en vanlig tacomiddag, men SÅ verdt det! Herlig!

 3. Når du skriver «hakkede tomater» i oppskriftene dine, mener du da uten frø, eller skriver du dette spesifikt i de oppskriftene det gjelder? Tomatsausen her f.eks. står det «tomater i små terninger» men jeg er usikker på om jeg skal ta ut frøene.

  Gleder meg til middag!

 4. Deilig! Hadde verken rødvinseddik eller frisk koriander i heimen, men det ble nydelig likevel! Serverte med chili- og limesalsa og guacamole 🙂 Takk for supre oppskrifter!

 5. Hei Trine!
  Jeg har begynt å tråle på Internett etter matoppskrifter.
  Det er forskjellig hva jeg søker på, og hva jeg ønsker, men av en eller annen grunn, ender jeg alltid opp på din blogg! Å da starter søket på Google…
  Dette var den siste retten som dukket opp og som vi lagde.
  Du er en utrolig dyktig kokk, og de fine bildene gjør at man blir så inspirert!

  P.S. Nevnte deg på min matblogg også jeg:)
  (nypaamat.blogg.no)

  Mvh Iselin.

 6. Hei Trine!

  Dette ble en fantastisk middag, tusen takk for en kjempe spennende og god oppskifftssamlig du har. Absolutt inspirerende 🙂

  Hilsen Susanne og sin mette og fornøyde mann.

 7. Hei!
  Enchiladas oppskriften din er supergod! Etter at jeg lagde retten første gangen, har jeg aldri mer brukt tacopulver fra butikken – kun det hjemmelagede som er så mye bedre. I morgen får gjestene våre servert de deilige enchiladasene.

 8. kan man bruke noe annet enn rødvinseddik,f.eks. hvitvinseddik,eller blir det helt feil?
  Mvh Mari

 9. Denne skal jeg lage i morgen når barnebarnet på 3 1/2 kommer på besøk. Hva er din erfaring med krydder og små barn? Lager du voksen og barneversjon av oppskriften?

 10. Gud så godt dette var! Frisk og sunn smak som hele familien elsket! Tacokrydderet står ferdig laget til neste gang.Jeg gleder meg bare til å prøve mer av dine lekre oppskrifter:-)
  Takk!

 11. Hei!

  Har du noen tips om hvor en kan få kjøpt chiliflak? Jeg har prøvd mange butikker, bl.a. Ultra, men kommer ingen vei.

  Takk for en veldig inspirerende blogg!

  Mvh

  Kjersti

 12. Heretter blir det hjemmelagde enchiladas her i huset, helt nydelig! Og salsaen var bare prikken over i’en.. Anbefales.

 13. Hvor kjøper du maistortilla i Norge? Jeg har ikke funnet det noe sted – men har noen pakker Masa Harina jeg har kjøpt på nett som jeg bruker til å lage maistortilla med.

 14. Takk for kjempegod oppskrift, smakfull og god, spesielt salsaen var en positiv overraskelse med gode smaker 🙂 God helg!

 15. Hei, det her ble for vanskelig for meg. Håper du kan lage en veldig enkel oppskrift til noe digg 😛

  Mvh. Fast leser og nær venn

 16. Disse var supergode. Jeg lagde tredobbel oppskrift når jeg først var i gang og fryser ned slik at det er enkelt å ta opp for sultne ungdommer når de kommer fra skole/jobb. Tror det skal gå bra med frysing. Har også laget hjemmelaget tackrydder ut fra oppskriften din Trine. Kan anbefales. Meget godt. Jeg kjørte gjennom hurtigmikseren fordi havsaltet er så stort. Glutenallergi: Schâr har gode glutenfrie wraps.
  Takk for en kjempebra matblogg som jeg har benyttet meg av svært mange ganger.

 17. Hvor stor er denne oppskriften? Tenker på å lage den på en ungdomsleir der vi blir ca 50 stk 🙂

 18. Trine: du har verdens beste oppskrifter. Trenger ikke kokebøker lengre. jeg bruker å lage 10-gangen med enchiladas og fryse ned. Vi har tre ungdommer i huset og dette er en fin mellomrett som alle elsker. Tips: dersom en har glutenallergi er det bare å bruke skjâr sine lefser til enchiladasen. Nydelig.

 19. Obs!Her har et par avsnitt stokket seg i «slik gjør du.» Chilisaus-veiledningen er blitt delt i to.

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste