Jeg har testet Wilfa Probaker i snart ett år nå, og jeg må bare si – jeg elsker den! Kjøkkenmaskinen er utviklet i samarbeid med Bakerlandslaget, og det merkes. Den er designet for å møte kravene til profesjonelle bakere, så man kan virkelig stole på at den leverer kvalitet – hver eneste gang.
Maskinen har stor kapasitet og en kraftig motor som takler alt fra små rører til tunge, store deiger uten problem. Den har 7 liters bakebolle med en kapasitet på opptil 5 kg deig. Og selv når jeg kjører på med en dobbel porsjon av mine supergode kanelknuter, står den stødig på benken uten å rikke seg. Den har også et dobbeltvirkende eltesystem, hvor både bollen og eltekroken roterer samtidig. Dette gir et godt elteresultat og fint glutennettverk på kortere tid enn med andre kjøkkenmaskiner. Timerfunksjonen på Probaker Timer er også et stort pluss – jeg kan enkelt følge med på eltetiden og få perfekt resultat hver gang.
Her får du oppskrift på dobbel porsjon av mine populære kanelknuter, med tips om hastigheter og eltetider. Det er alltid kjærkomment med hjemmebakst på lur i fryseren dersom det skulle dukke opp kaffegjester eller hvis du blir fysen på noe godt til ettermiddagskaffen.
Dersom du er på jakt etter en ny kjøkkenmaskin kan jeg varmt anbefale denne. Nå kan du kjøpe en Wilfa Probaker med hele 20% rabatt. Bruk koden Trine20 på Wilfas hjemmeside innen 2.12.25. Se link og les mer om maskinen avslutningsvis.
Ingredienser
GJÆRDEIG
| 1800 g | siktet hvetemel |
| 250 g | sukker |
| 10 dl | melk (se tips) |
| 2 | egg |
| 50 g | fersk gjær , gjerne rød type |
| 2 ts | kardemomme , støtt i morter |
| 1 ts | salt |
| 300 g | smør , i små terninger |
KANELFYLL & TOPPING
| 300 g | smør , romtemperert |
| 200 g | sukker |
| 2 ss | maisenna |
| 3-4 ss | malt kanel eller etter smak |
| 1 | egg til pensling |
| perlesukker (kan sløyfes) |
OBS! Lurt å tenke på når du justerer antall porsjoner. Les mer
SLIK GJØR DU
GJÆRDEIGEN
Ha alle ingrediensene til gjærdeigen, med unntak av smøret, i bakebollen og kjør maskinen på hastighet 20% i ca. 2 minutter. Tilsett eventuelt mer melk dersom deigen virker kompakt, eller litt mer mel om den virker løs. Øk deretter hastigheten til ca. 60% og elt deigen i ca. 6 minutter. For å sjekke om deigen er ferdig eltet kan du ta glutentesten for å sjekke om glutennettverket i deigen er godt nok utviklet: Ta en liten klump av deigen, trill den til en liten kule og strekk den forsiktig ut. Dersom du klarer å strekke den ut som en tynn tyggegummi uten at den sprekker, er deigen ferdig eltet. Dersom den sprekker må du elte deigen et par minutter til, før du tar en ny test.

Tilsett smøret i terninger og elt deigen i ytterligere 3-4 minutter på 60% hastighet, til du har en glatt og smidig deig som slipper kantene i bakebollen. Dekk bakebollen med lokk eller plast og sett til forheving til den har est til omtrent dobbel størrelse, etter ca. 1 ½ time.

KANELFYLL
Mens deigen hever lager du fyllet. Bruk flexivispen og rør romtemperert smør og sukker på 80-100% i 3-5 minutter, til du har en luftig krem. Tilsett maisenna og kanel og kjør maskinen på 10-15% hastighet til alt er godt blandet.
SLIK LAGER DU KANELKNUTER
Ha deigen over på et lett melet underlag, del den i to, og kjevle hver del ut til en rektangulær leiv som er ca. 70 cm bred og 40-50 cm dyp. Bre halvparten av kanelfyllet jevnt utover deigen, nesten helt til kanten.
Brett ned den øvre tredjedelen, og brett deretter over den nedre tredjedelen, slik at du har tre lag med deig. Kjevle lett over den brettede deigen, til den er ca. 75 cm bred og ca. 30 cm dyp. Bruk et pizzahjul eller en kniv og skjær deigen opp i remser som er ca. 3 cm brede.

Ta en remse med deig, strekk den litt ut og tvinn den et par ganger fra begge sider, før du snurrer den 2-3 ganger rundt to samlede fingre. Avslutt med å trekke siste del av remsen på tvers over deigsirkelen og fest enden på undersiden.
Fordel kanelknutene på bakepapirkledd bakebrett med god avstand mellom hver. Dekk baksten med plast eller et klede og la snurrene etterheve i ca. 45 minutter. Gjør det samme med den andre deigklumpen.
STEKING
Forvarm stekeovnen til 225 grader, over- og undervarme. Pensle baksten med sammenvispet egg og dryss gjerne over perlesukker.

Stek kanelknutene på midterste rille i 13-15 minutter, til de er gylne og fine. Avkjøles på rist.
Nyt dem gjerne lunkne, sammen med en kopp god kaffe eller te.

TIPS
-
- Det er ikke nødvendig å varme opp melken først, ta den gjerne rett fra kjøleskapet.
- Dersom du ikke får til glutentesten før smøret tilsettes kan du prøve på nytt etter at smøret er godt eltet inn i deigen. Pass på at du ikke overelter deigen, slik at den blir varm. Gjærdeig bør vanligvis ikke ha en høyere temperatur enn 30 grader.
- Dersom du ikke har nok bakebrett så fordel baksten på bakepapir som du legger på kjøkkenbenken. Dekk baksten med kjøkkenhåndkle eller plast, og dra papiret forsiktig over på bakebrettet når baksten skal stekes.
- Gjærbakst taper seg relativt raskt dersom du ikke oppbevarer den på riktig måte. Bakverk som skal spises samme dag kan oppbevares i en papirpose eller under et rent kjøkkenhåndkle. Bakst som ikke skal spises samme dag bør fryses ned i lukkede plastposer straks den er avkjølt. La baksten tine i romtemperatur, og stek den gjerne noen minutter på ca. 175 grader varmluft, så er kanelknutene nesten som nybakt igjen!
- Lag gjerne flere sorter bakst av deigen. Ta gjerne en titt her for tips og oppskrifter på ulike varianter og ulike typer fyll.
Les mer om Wilfa Probaker og bestill den her. Nå får du 20% avslag på alle Wilfa Probaker maskiner ved bruk av rabattkoden Trine20 innen 2. desember 2025.

LYKKE TIL!
Dette innlegget er skrevet som en del av mitt samarbeid med Wilfa. Wilfa Probaker får du kjøpt på Wilfas nettside og hos de fleste kjøkkenutstyrsforretninger.
