Server et lunt sjokoladejuletre til adventskosen, og la den enkelte bryte av grener og nyte deilig gjærbakst fylt med sjokolade, marsipan og appelsin.

Oppskriften gir to "juletrær", men hvis du ikke vil lage to kan du lage sjokoladeboller av den andre halvparten, eller rett og slett bare halvere oppskriften.

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

GJÆRDEIGEN

900 g hvetemel
125 g sukker
25 g gjær (rød type) eller 1/2-1 pose tørrgjær
1 ts kardemomme
1/2 ts salt
5 dl melk
2 egg
150 g smør , i terninger

SJOKOLADEFYLL & TOPPING

100 g smør
150-200 g mørk sjokolade , finhakket
100-150 g marsipan , revet
2 appelsiner , finrevet skall
1 egg til pensling
hvitt perlesukker

SLIK GJØR DU

Juletre med sjokoladefyll

Ha alle ingrediensene til gjærdeigen, med unntak av smøret, i en kjøkkenmaskin med eltekrok og kjør på lav hastighet til alt er godt blandet. Det er ikke nødvendig å varme opp melken først, ta den gjerne rett fra kjøleskapet (se tips). Tilsett eventuelt mer melk dersom deigen virker kompakt, eller litt mer mel om den virker løs. Elt deretter deigen i ca. 10 minutter på middels hastighet. Tilsett smøret i terninger og elt i ytterligere 10 minutter, til du har en glatt og smidig deig som slipper kantene i bakebollen. Dekk bakebollen med lokk eller plast og sett til forheving til den har est til omtrent dobbel størrelse, etter 1-1 ½ time.

Finn frem ingrediensene til fyllet. Skyll appelsinen under lunkent vann og tørk den med litt kjøkkenpapir. Riv skallet (kun det oransje) fint med et zesterjern eller lignende.

Ha deigen på melet bakebord og del den i to like store deler som du former til store boller. Kjevle ut til du har en rektangulær leiv som er ca. 50 x 35 cm. Pass på at du har litt mel under slik at deigen ikke klistrer seg fast til underlaget.

Juletre med sjokoladefyll

Fordel halvparten av smøret på den ene halvdelen av leiven (se bildet over). Bruk gjerne ostehøvel og kaldt smør, eller bre romtemperert smør utover med en smørkniv. Dryss deretter over sjokoladen, revet marsipan (legg den i kjøleskapet en times tid, så blir den enklere å rive) og revet appelsinskall. Brett den «rene» halvdelen over fyllet og flytt deigen forsiktig over på et bakepapir. Dra litt i deigen slik at du får formet den til en trekant. Bruk en skarp kniv eller pizzahjul og skjær eventuelt bort litt av deigen om nødvendig. Skjær også bort litt deig nederst slik at du får en stamme. Marker gjerne stammen med en skarp kniv, men ikke skjær igjennom deigen. Skjær deretter ca. 3 cm strimler til grener. Snurr deretter grenene et par runder.

Juletre med sjokoladefyll

Dra bakepapiret med deigen over på et bakebrett. Dekk baksten med et klede eller plast og la den etterheve i ca. 30 minutter. Gjør det samme med den andre deigbiten, eller lag sjokoladeboller (se tips om steketid mm her).

Pensle baksten med sammenvispet egg og dryss gjerne over hvitt perlesukker. Stekes ved 200 grader over- og undervarme i ca. 20 minutter, til baksten er gjennomstekt. Følg med mot slutten av steketiden. Dersom du synes baksten blir litt mørk på toppen kan du legge over et bakepapir de siste minuttene. Avkjøles på rist.

Juletre med sjokoladefyll

Server sjokoladejuletreet på et egnet fat og la den enkelte bryte av grener og forsyne seg. Baksten smaker godt sammen med for eksempel en kopp god kaffe, te eller et glass melk.

Juletre med sjokoladefyll

TIPS

  • Ønsker du fremgangsmåten for gjærdeigen mer utførlig beskrevet kan du lese mer her eller ta en titt på denne videoen, hvor jeg viser hvordan jeg lager søt gjærdeig.
  • Dersom du ikke tåler egg kan du bytte det ut med melk, både i deigen (ca. 1/2 dl pr. egg) og til pensling.
  • Dersom du ønsker at deigen skal heve raskere kan du varme melken til ca. 20 grader. Alternativt kan du kaldheve deigen i kjøleskapet natten over, les mer her.
  • Du kan eventuelt sløyfe perlesukkeret og istedet dekorere med melisglasur. Rør sammen ca. 150 g melis og 1-2 ss appelsinjuice til du får en jevn og fin glasur.
  • Baksten kan gjerne fryses. La den tine på kjøkkenbenken og varm den deretter i ovnen ved 175 grader varmluft i 5-6 minutter.
  • Lyst til å bake mer med søt gjærdeig? Flere oppskrifter finner du samlet her.

LYKKE TIL!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Hei! Hvilken type sjokolade syns du er best å bruke når du baker? Tenker på både til dette juletreet, men også andre kaker som Sarah Bernard.

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste