Hjemmebakt julebrød, eller julekake som det også kalles, er noe vi bare "må" ha hjemme hos oss når desember måned plutselig åpenbarer seg på kalenderen. Og da smiler også mannen min ekstra bredt, for er det en ting han ønsker seg til jul så er det hjemmebakt julebrød! Julebrød hører med til julens frokoster og buffeter – eller når vi rett og slett bare vil kose oss med noe godt i den hektiske julestria!

For noen år siden begynte jeg å bake julebrødene etter samme metode som jeg benytter når jeg lager boller og annen søt gjærbakst, noe som løftet julebrødene flere hakk! Resultatet er luftige og velsmakende julebrød. Har du først forsøkt denne oppskriften blir det garantert ikke siste gangen! Tidligere versjoner av denne oppskriften er publisert på bloggen, men her kommer en oppdatert versjon. Finn frem:

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

1000-1100 g hvetemel
6 dl melk (ca. 20-25 grader)
25 g fersk gjær (gjerne rød type)
150 g sukker
2 ts kardemomme
1/2-1 ts salt
1 egg
150 g smør , i terninger
300 g rosiner (ca.)
1 egg (sammenvispet), til pensling

SLIK GJØR DU

Legg rosinene i varmt vann som såvidt dekker. La dem ligge å trekke i ca. 30 minutter, men gjerne lengre hvis du har tid til det.

Bruk gjerne en kjøkkenmaskin med eltekroker hvis du har. Ha alle ingrediensene, med unntak av smøret, rosinene og egget som skal benyttes til pensling, oppi bakebollen. La kjøkkenmaskinen gå på lav styrke i ca. 10 minutter, til deigen slipper eltebollen. Juster eventuelt med mer mel om deigen er litt klissete. Tilsett så smøret i små terninger og elt til deigen slipper kantene i eltebollen og alt smøret er eltet godt inn i deigen, etter ytterligere ca. 10 minutter. Øk gjerne farten opp mot middels underveis. Klem ut vannet av rosinene og elt dem inn de siste sekundene, til de er noenlunde jevnt fordelt i deigen, men ikke så lenge at de blir most. Deigen skal nå være blank og fin og klar for heving.

Julebrød

Kle bakebollen med plast eller et lokk, og sett deigen på et lunt sted og la den heve i ca. 1 time, eller til den har dobbel størrelse. Du skal nå ha en myk, elastisk og smidig deig som lett lar seg forme.

Del deigen i tre eller fire like store emner og form til store boller på et melet bakebord. La dem hvile i ca. 15 minutter, form deretter julebrødene i ønsket fasong og legg dem på bakepapirkledt stekebrett. Dersom du lager fire julebrød bør du fordele dem på to stekebrett.

Julebrød

La julebrødene etterheve under klede eller plast til nesten dobbel størrelse. Pensle brødene med sammenvispet egg og skjær snitt i brødene. Stek julebrødene på nederste rille ved ca. 200 grader (over- og undervarme) i 25-30 minutter, eller til brødene har fått fin farge og er gjennomstekte. Følg med mot slutten av steketiden, etter ca. 20 minutter. Dersom du synes julebrødene ser ut til å bli litt for brune på toppen kan du legge et bakepapirark over brødene, eller du kan slå av overvarmen slik at brødene stekes ferdig med kun undervarme. Avkjøl julebrødene på rist.

Nytes med godt smør og geitost – eller det du måtte foretrekke!

Julebrød

Legg gjerne julebrød som blir til overs i fryseren, slik at du kan servere ferske, nybakte julebrød til julens måltider. La brødet tine opp på kjøkkenbenken, og de smaker omtrent som nybakte selv etter en runde i fryseren.

TIPS: Har du ikke kjøkkenmaskin kan du fint bruke hendene. Bland alt det tørre i bakebollen (men hold igjen på litt av melet) og lag en grop i midten. Rør ut gjæren i litt av væsken og tilsett gjærblandingen og resten av væsken i gropen. Rør med en sleiv eller lignende fra midten og utover, til deigen er godt blandet. Elt deretter så mye du bare orker. Du kan velge om du vil smelte smøret og tilsette dette sammen med melken, eller om du vil elte det inn på samme måte som når en benytter kjøkkenmaskin. Det beste resultatet får du når du elter inn smøret til slutt, men da må du være forberedt på en skikkelig elteøkt! Elt deretter rosinene forsiktig inn tilslutt.

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. En god ting kan aldri gjentas for ofte. Oppskriftene dine er supre. En veninne av meg erklærte fornøyd at nå trengte hun ikke bruke kokebøker lenger. Alle kakeoppskrifter ho trenger finner ho hos deg.

 2. Heia
  Snitter du brødene før etterheving når du får et slikt fint «mønster» i brødene?

  Tusen takk for din flotte blogg, inspirer veldig 🙂

  Trine i nord

  1. Jeg er ikke Trine, men min erfaring er:

   Snitt brødet med en skalpell eller et barberblad rett før du har de i ovnen. Etter de er ferdig hevet med andre ord.

  2. Hei har du en oppskrift på julevørterbrød ? Min mann er så glad i de og vil gjenre ha disse brødene som er litt mørkere enn julebrød .»

   Hilsen Siv

 3. Dine julebrød er blitt tradisjon hos oss også siden noen år tilbake. Og med brunost på og en kopp te så er det jul i både mage og sinn 🙂

 4. Så koselig og følge med bloggen din.
  Julebrød er nydelig godt med kjøttrull på.
  det er min favoritt.
  På jobben min baker vi egne julebrød.
  En fast tradisjon i disse tider med mye bortebakt!!
  Kos dæ med baksten Trine.
  Ha en fin tirsdagskveld.:-)

 5. Brukte oppskrifta di i fjor, og brøda vart fantastisk gode:) Må sjå og få baka nokre neste veke…
  Ha ei fin førjulstid på kjøkkenet!

 6. Dette så veldig godt ut! Tror du det er mulig å kuttet det ene egget i oppskriften? Eller har du forslag til Noe som kan erstatte det? 🙂

  1. Du kan kutte ut begge eggene, om du vil. HVis du dropper egget i deigen trenger du litt mindre hvetemel. Dropper du egget til penslingen kan du pensle med litt melk istedet, eller droppe det.

 7. Sitter i sofaen med en skive varm julekake. Utrolig god oppskrift! Dette skal gjentas til neste år også (om ikke en gang til før jul allerede…)!

 8. Kjempegode julebrød. Jeg bakte boller av 1/4 av deigen, de beste bollene jeg har bakt tror jeg 🙂

 9. Hei.
  Bakte disse og de blei kjempefine. Men et lite problem de blei litt tørr. hva har jeg evt. gjort galt? Stekt for lenge, eller for tørr deig?

  Tove.

 10. Veldig godt å bløtlegge rosinene i litt Cointreu i stedet for vann. Gir en julesmak av sitrus og fest!

 11. Formet mine som vanlige brød, og stekte i stor brødform.
  De hevet seg kjempefint, men falt litt sammen og ble «slappe» på midten etter steking.
  Noe jeg gjorde feil ?

 12. Shit, jeg glemte å røre ut gjæret i vann (kuttet det bare i små biter og hadde det opp i Kenwooden..). Tok for sikkerhets skyld en pakke med tørrgjær i deigen. Nå har de hevet og er klar til å settes i ovnen (tror ikke de tok skade av for mye gjær, de har ikke hevet til noen «monster-size»). Gleder meg til å smake!! 🙂

  1. Når du benytter kjøkkenmaskin går det fint å elte gjæren sammen med de øvrige ingrediensene, slik du har gjort. Det gjør også jeg. Det blir nok litt i overkant mye gjær nå, men krysser fingrene for at det blir godt på smak likevel. Lykke til! 🙂

 13. Shit, jeg glemte å røre ut gjæret i vann (kuttet det bare i små biter og hadde det opp i Kenwooden..). Tok for sikkerhets skyld en pakke med tørrgjær i deigen. Nå har de hevet og er klar til å settes i ovnen (tror ikke de tok skade av for mye gjær, de har ikke hevet til noen «monster-size»). Gleder meg til å smake! 🙂

 14. Hei,

  Kan du anbefale en kjøkkenmaskin, i en grei prisklasse (for a si det sånn:))

  Kna for hånd er terapi, men er fristet til å anskaffe maskin.

  Tusen takk

 15. Kjempegode brød 🙂 Bakte de sent på kveld, så håper de holder seg saftige også i morgen. Usikker på hvordan det er best å oppbevare brødene før evt. frysing? Føler de fort blir tørre i brødboks, og brødpose med ziplock blir for tett igjen?

 16. Hei! 🙂 Eg har laget disse julebrødene nå. I tillegg til rosiner hadde eg hakkede mandler, valnøtter, tørkede aprikoser, sukat og fiken. I fjor søkte eg opp en itaniensk oppskrift på julebrød, i dem var det mye godt. Det er i fra den oppskriften eg har latt meg inspirere. Håper disse blir gode. De står nå klare til å pensles og stekes i ovnen 🙂

  1. Hm, prøvde meg på en utskrift nå, og så at en av reklamene ikke var helt i tråd med deg jeg ønsker å formidle. Det må jeg bare beklage, men tror det blir veldig lite populært om jeg fjerner denne knappen nå. Reklamen på denne utskriftsknappen har jeg ikke noe med, og knappen er en gratis «gadget» jeg har lagt inn på bloggen utelukkende som hjelp for dere som ønsker å skrive ut utskrifter. Jeg skal sjekke om det finnes alternativer jeg kan kjøpe – og som er uten slik reklame.

 17. Er for tiden i Texas USA og har bakt julekakene i dag. Har ofte problem med både gjær og mjøl her. Fersk gjær kan jeg kjøpe på et bakeri, men ellers er det bare tørrgjær. Brukte rapid rise gjær. Varmet derfor mjølka litt. Brødene ble kjempefine bortsett fra en liten rårand i bunnen. Kanskje jeg løftet dem for tidlig over på rist.? Boller og wiener brød blir også lett tunge. S
  tekte dem på 392 gr. Fahrenheit.

 18. Hei! Har bakt julebrød etter din oppskrift i flere år 🙂 Lurer bare på om det er en liten feil i denne oppskriften. Ingen stor sak, for de som baker litt tilpasser gjerne melmengen selv – men er det ikke litt lite mel? Med 11 dl blir deigen veldig løs. 11 dl er vel det samme som det er i bolledeigen, men da med 5 dl melk?

 19. Jeg har idag bakt ditt julebrød, og fått veldig skryt av fruen! Det var veldig godt til kaffen med dansk greddost på! Til kvelds blir det hjemlaget rull på.
  Jeg er straks 76 år, så alderen er ingen hindring!

  1. Det går bra, så fremt du reduserer eltetiden noe (omtrent til 5 + 5 minutter). Videre må du muligens justere melmengden noe. Lykke til!

   1. Skal lage dette kjempegode jile brødet i år også .. det beste jeg har smakt .. lagde det første gang i fjor
    .hadde. med til min datter som ble helfrelst ..barnebarna også
    . Helt nydelige. Brød ♡♡

 20. Jeg bakte julebrød i går. De ble stekt i for. De var imidlertid ikke gjennomstekte etter 30 min. i ovnen. Hva kan det komme av? Har ikke hatt problemer med dette før. Spiller det noen rolle om de blir stekt i former? Smaken var veldig bra etter 10 min ekstra i ovnen.

  Vennlig hilsen Ingrid Øy Hermansen

 21. Hei!

  Kan jeg bruke denne oppskriften hvis jeg sløyfer rosinene? Da blir det kanskje mer bollebrød, men rosiner er ikke likt i mitt hus.

 22. I dag bakte jeg først tre julebrød, og de var så gode at jeg satte enda en deig så da ble det litt til barn og barnebarn også .
  Takker for super oppskrift, jeg har forøvrig begynt og elte inn smøret i de fleste oppskrifter med gjærbakst blir så bra:-))

  1. Du har tilsatt for lite mel. Det er bare å elte inn litt mer mel, eventuelt kan du elte inn litt mer mel under utbaking. Lykke til!

 23. Deilige julebrød! Hadde gitt opp å bake julebrød, for jeg fikk det aldri til. Men SÅ fant jeg denne oppskriften 😀 Nyyydelig 🙂

 24. Hei! Prøvde å bake desse no, men skal lage til ein veganar så eg brukte smør utan mjølk samt soyamjølk, og droppa egget. Har heller ikkje kjøkkenmaskin så eg elta for hand. Smelta smøret og blanda det med soyamjølka før eg rørte det inn i deiga. Hittil ser det veldig bra ut – håpar berre ho hevar godt… Hadde nokre problem med å elte inn rosinene for hand, det vart veldig mange og vanskeleg å fordele jamt. No hevar ho på kjøkkenbenken, burde eg setje den på badet? Håpar det blir godt, har alltid vore glad i julebrød! Takk for at du deler fine oppskrifter 🙂

 25. Veldig god på smak, men håpløse å få skikkelig gjennomstekt… Og det med en svindyr, to dager gammel komfyr, med varmluft. Så dessverre har jeg hatt mer hell med andre brød. Og ja, de har både for-og etterhevet..

 26. Beste julebrød oppskrift noen gang – og aldri mislykket:) Hver jul er trine`s julebrød på bordet hos oss:)Og mange har bedt om å få oppskrift.Tusen takk for at du deler så mange fine oppskrifter,Trine!

 27. Etter at jeg formet brødene veldig forsiktig til tre brød, hever de bare utover til tre flate brød (2+1). akkurat som i fjor. Når jeg skulle pensle dem veeldig forsiktig, falt de enda mer sammen. Turde ikke å snitte denne gangen. Smaken er jo det viktigste, men det hadde jo vært koselig å servere noe som ikke likner på laaaange biskotti. Hva gjør jeg feil?

 28. Hadde ikke farin, så brukte ca 70g lys sirup. Det ble veldig godt sammen med resten av oppskriften din. Tilsatte også en klype nellik i en av deigene.
  Elsker oppskriftene dine! Keep’ em coming ?

 29. Hei Trine
  Jeg fulgte oppskriften etter å ha sett på videoen, men problemet var at de «våte» rosinene ikke ville eltes inn i deigen.De lå bare på bunnen av bakemaskinen og sklei rundt og ble mosa uten at de blei «fanget inn i deigen».Måtte tilslutt ta ut deigen og forsøke å elte de inn for hånd.Jeg helte alle rosinene oppi på en gang var det feil?Mvh Tone

 30. Jag har samma problem som Tone i kommentaren ovanför. Jag måste göra det för hand varje gång?det funkar, men jag är nyfiken på hur du Trine löser detta?

 31. Etter at jeg begynte å lage «sykkerhjelmene» dine, går jeg aldri over til gammel oppskrift igjen ?

 32. Hei Trine! Som veldig varsom baker som ønsker å gå «etter boka» ser jeg at det er store variasjoner i gjærmengde på forskjellige oppskrifter. De aller fleste oppskriftene ser ut til å bruke 50 g (1 pakke) på 6 dl melk og et drøyt kilo mel, mens din oppskrift har 25 g. Funker din variant med halve gjærmengden bedre?

  1. Ja, det stemmer at jeg har gått ned på gjærmengden de siste årene. Dette fordi jeg har lært mer om hvordan gjæren fungerer, og hva som skal til for å få et bra resultat. Jeg benytter nå som regel ca. 20 grader væske, halv mengde gjær (ift det som vanligvis benyttes), elter deigen lenge + at jeg lar deigen heve mye lengre. Dette gir gjæren mulighet til å heve i sitt eget tempo, noe som gir et bedre resultat og smaken blir også bedre. Lykke til!

 33. Hei,
  Jeg lurer bare på en ting. Jeg har bakt både rosinbollene dine og julebildet, begge gangene har jeg brukt litt mindre rosiner enn hva du skriver i oppskriften, allikevel blir det altfor mye rosiner, og mye mer enn hva det ser ut til at du har på bildet ditt.
  Bruker du virkelig alt som står i oppskriften?

  1. Ja, jeg gjør som regel det, og i oppskriftene her på bloggen er julebrødet på bildet bakt helt etter oppskriften. Ellers så slumper jeg som regel. Det er jo litt smak og behag dette, og du kan fint redusere rosinmengden dersom du synes det er i meste laget.

 34. Hei Trine!

  Takk for supre julegaveideer, og for mange fantastiske middager 🙂

  Tenkte å gi julebrød sammen med brunost til min kjærestes familie i Skottland, men ble plutselig litt usikker på hvor lenge brødet holder seg?

  Tusen takk 🙂

  1. Så fin gave! Brødet er holdbart 3-4 dager, og bør derfor være ganske nylaget eller fryst når du gir det fra deg.

 35. Hei Trine!
  Jeg har bare «julekaker» fra din blogg hvert år, og julemiddagen er også med inspirasjon fra deg. Jeg baker hvert år julebrødene dine, men har tilgode å få de høyere enn tre-fire cm… Hva gjør jeg feil??! Deigen hever fint, helt til jeg legger dem på stekebrettet. De hever utover, ikke oppover… Hadde vært så hyggelig å servere noe som ikke ser ut som lange biskotti – for smaken er så god!!! 🙂

  1. Det er vanskelig for meg å vite hva du gjør feil, men kan det skyldes at du er for hardhendt med stekebrettene eller at deigen er for løs?

 36. Hei,
  Fast innslag i julen vår dette! Oppdaget denne gangen litt sent at de kunne gjerne hatt fem minutter til i ovnen. Kan jeg steke de to jeg la i fryseren på varmluft eller noe etter at jeg tar de opp? Vil det gjøre susen?

 37. prøvde meg på denne oppskriften igår, bevare meg så gode, men jeg bruker alltid kjøttkraft i mine brød og tok halvt med melk og kraft, er så fornøyd, har vel aldri vært så heldig med julebrødan før, måtte jo smake litt og :Dhar en par stk som ikke kan bake noe så gir alltid brød, julebrød, småkaker og litt store kaker til dem til jul, skal prøve ut flere av dine oppskrifter, trenger jaggu ikke kokebok når vi har deg, så tusen takk for at du legger ut og deler med oss, ha ei riktig god jul 😀

 38. Nå er det 2 gang jeg må bake disse kakene bare på 10 dager naboer og familien elsker denne julekakene. kakene blir kjempe gode. Selv har jeg i litt mer rosiner. Er så glad jeg fant denne oppskriften :-). Ja familien også.

 39. Testa denne oppskrifta for første gang for to uker siden, å brødene ble så god at de holdt ikke til jul som planlagt. Så nå er jeg igang med runde to.Ebeste som «mangler» i oppskrifter sukat. Det må det være ellers er det ikke julebrød.

 40. Har halvert oppskriften men fikk en kjempeblaut deig. Har tilsatt veldig mye mer mel enn oppskrifta tilsa.. Og deigen er fortsatt klissete men redd for at den blir for «tung». Ser heller ikke ut til at den hever

 41. hei 🙂 har bakt denne noen år på rad nå. Det har blitt en viktig tradisjon for barn og voksne. Jeg tenkte å skrive ut oppskriften nå, det kom ingen reklame men det var kun innledningen og ingrediensene som kom ut, pluss to blanke ark (med logoen din på). Slik gjør du, fulgte ikke med. Jeg kopierer oglimer inn i et dokument, så det er ikke noe problem, ville bare si fra at sånn ble det her ::)
  takk for deilig oppskrift!

  1. og et spm faktisk.
   jeg har frosset ned brødet før og det har funket så bra. jeg husker bare ikke hvordan ejg tinte det… tror kanskje i ovnen så det ble varmt.. men hvordan gjør jeg det uten at det blir «hardt» utenpå og kaldt i midten?

 42. Beste oppskrifta! Baker dette julebrødet til hver jul og alle hjerter i hjemmet gleder seg! Ble ferdig med årets runde for et par timer siden, men nå har allerede det ene brødet blitt «borte»… 😉 God jul til deg og takk for super oppskrift!

 43. Da var det den tiden på året igjen. Inn og finne den faste oppskriften og bake opp en stor porsjon Trines julekake til førjulstiden.

 44. Hei, jeg bruker mye av dine oppskrifter, og alt har jeg lykkes med. Julebrødene er kjempegode, men en ting jeg lurer på: når jeg skjærer i brødene rett før steking, så faller de ned. Har du et triks for at de ikke skal gjøre det? Superfornøyd ellers med oppskriften, også den andre med tangzhong metoden.

  1. Kan det være at du skjærer for dypt? Videre er det viktig at deigen hever trekkfritt og at du er forsiktig når du setter brettet i ovnen.

  1. Ja, det er rikelig med rosiner i oppskriften, men hvor mye du tilsetter i dine julebrød er opp til deg. God jul! 🙂

 45. hei! tenkte jeg skulle gi foreldrene mine diverse bakverk i julegave i år, og tenkte jeg blant annet skulle lage julebrød. problemet er at vi ikke har kjøkkenmaskin og jeg er ganske ny på kjøkkenet. vil det være en veldig stor oppgave å lage denne oppskriften for hånd?

 46. Bakte disse i kveld for første gang. Ble de beste julebrødene ever! Glemte hviletiden på benken før utbaking, men gikk strålande likevel. Ha ei riktig god jul.

 47. Et lite tips til noe som gjør de ekstra gode er å ta litt mindre sukker og ta 2-3ss med honning i knallgodt

 48. Kjempegode brød, har nettopp satt deig til heving. Baker denne flere ganger i året. Takk til Trine for at du deler

  .

 49. Nydelig julebrød. Akkurat satt en deig til heving. Hadde ikke smør, så måtte bli margarin i dag. Håper det funker greit. Etter at jeg begynte med å dele opp smør, og tilsette i deigen på slutten av eltetiden, har gjærbaksten min fått « en ny vår» Gode, og ekstra luftige. Tusen takk, Trine

 50. Jeg bruker litt mindre sukker og har i ca 3ss flytende honning og det smaker supergodt

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste