Jambalaya er en kreolsk risrett med røtter fra både det franske og det spanske kjøkkenet. Alt lages i samme gryte, og får kose seg på lav varme mens de gode smakene får satt seg. Her er min vri på denne retten, en enkel og smakfull rett å invitere gjester på. Til 5-6 porsjoner trenger du omtrent:

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

150 g bacon , i biter
250 g krydret pølse (for eksempel chorizo eller bratwurst), i biter
4 kyllingfileter , delt i 3-4 biter
1 løk stor, grovt hakket
3 fedd hvitløk , finhakket
½-1 rød chili , finhakket
2 stilker stangselleri , i biter
1 grønn paprika , i biter ca 2 x 2 cm
1 rød paprika , i biter ca 2 x 2 cm
1 gul paprika , i biter ca 2 x 2 cm
2-2 1/2 ts paprikapulver
¼ ts chilipulver (smak til) (ca.)
1 ss frisk timian (finhakket)
1 ts tørket timian
1 boks hermetiske tomater , hakket
1-2 ss tomatpuré
3 1/2 dl kyllingkraft
250 g risottoris
salt og pepper
½ sitron , saften (smak til)
150 g reker rensede
sitronbåter
frisk timian til pynt

SLIK GJØR DU

Jambalaya

Fres baconet i en stekepanne et par minutter og tilsett deretter pølsebitene. La det surre til pølsene tar litt farge. Legg til side. Fres kyllingen på samme måte, til den tar litt farge, og legg til side.

Ha løken i en vid gryte og la den surre i litt smør eller olje til den er blank og myk. Tilsett hvitløk og chili og la det surre med, og tilsett deretter tomatpure, paprika, stangselleri, ris, paprikapulver og litt chilipulver. La det surre et par minutter og tilsett hermetiske tomater, kyllingkraft og timian. La det hele få et oppkok og ha oppi baconet, pølse- og kyllingbitene. Sett på lokk og la det trekke på lav temperatur (skal ikke koke) til risen er ferdig, etter 25-30 minutter.

Jambalaya

Smak til med salt, pepper og sitronsaft, og eventuelt mer paprikapulver eller chilipulver, om nødvendig.

Fordel rekene over retten, pynt gjerne med frisk timian og sitronbåter, og server umiddelbart med godt brød som tilbehør.

Jambalaya

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Denne er ev av mine favoritter fra boken din! Utrolig god med mye smak. Kanskje jeg skulle laget denne i morgen 🙂

 2. Jeg stusser litt på det øverste bildet. Her henger timianen nedpå kyllingfiletene – er det helt hygienisk? Det er jo ofte slik at urtene drysses over uten å få varmebehandling (slik vi også ser på bildet lenger ned), og kyllingfilet kan jo ha mye rare bakterier i seg.

  Jeg ville flytta den timianbusken vekk fra kjøttet, for hygienes skyld.

 3. Ser kjempegod ut! Har bare lyst å påpeke det du skriver om at retten er en kombinasjon av fransk og spansk kjøkken. Den er nok også sterkt inspirert av vest-afrikansk matlagingstradisjoner, noe som både smaker, fremgangsmåte og navn tyder på 🙂

 4. hei,
  Vi har laget denne 1 gang, men det ble ikke helt som forventet.
  Vi fulgte oppskriften.
  Problemet var å få kokt risottoen, som har en koketid på rundt 18 min.
  Den ble ikke kokt, måtte skru opp temperaturen slik at den skulle bli kokt, og måtte også tilføre mer veske. Alt ble gjort med lokk på gryta.
  Jeg tror gryta sto og småpurtet i kanskje mer enn 35 min.

  Resultat ble likevel godt, men ikke helt etter boka.
  Er den alt. Variant, kanskje med å koke risottoen litt på forhånd?

 5. Hei! Jeg har tenkt å lage denne gryta på lørdag og har i den forbindelse et par spørsmål.
  Har du en vin-anbefaling til gryta? Blir gryta bedre jo lengre den står, eller er det den type som bør serveres forholdsvis med en gang den er ferdig?

 6. Hei 🙂
  Jeg ble så opphengt i å finne oppskrifta til denne baksten som er på bildet. Kan jeg få hjelp til å finne rett oppskrift?

 7. Har laget kreolsk og cajunsk jambalaya flere ganger og hadde nå lyst til å prøve en fornorsket versjon av denne retten. Jeg må ærlig innrømme at jeg synes at oppskriften inneholder for mange ingredienser og den mangler den gode kreolske/cajunske krydderblandingen som kan så lett lages hjemme. Av og til er mindre bedre.

 8. En utrolig god gryterett, med mange gode smaker. til tross for masse chili og hvitløk ble denne retten elsket av hele selskapet med 40% barn. Anbefales!!!!!

 9. Risen må nok surre mer enn et par minutter når den has i. Jambalayaen har nå kokt snart 20 minutter mer i tillegg til de 25-30 minuttene og risen er fortsatt ikke kokt.

 10. En knallgod rett som jeg har laget flere ganger!
  Har ikke prøvd selv..men, egner den seg for å fryses?

 11. Har laget denne noen ganger og det blir stort sett veldig godt.
  Har oppdaget at det kan være vanskelig å få risen ferdig, slik at også kyllingbitene ikke blir for mye kokt. Nå sist lot jeg derfor kyllingbitene være igjen nesten helt til til slutt. Mens alle ingrediensene trakk på svak varme stekte jeg kyllingbitene litt, og tilsatte dem i gryten da det var ca 7-8 minutter igjen. Da ble de ikke seige.

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste