Hva smaker vel bedre enn fløyelsmyk hvit sjokolademousse med en frisk og god skogsbærsaus, eller skogsbærconsommè som det også kan kalles ved spesielle anledninger? Ideen til denne desserten fikk jeg fra kokeboken Maten og kjærligheten (Hellstrøm, Renngård, Ness, Nilsen), men jeg har gjort så store endringer i oppskriftene at de neppe kan krediteres (eller klandres) andre enn meg selv.

Ingredienser

Hvit sjokolademousse

1,5 dl kremfløte
1 eggeplomme (stor), (eller 2 små), sammenvispet
20 g sukker (ca.)
300 g hvit sjokolade ,finhakket
2,25 dl kremfløte ,stivpisket
1-2 plater gelatin

Skogsbærconsommè

300 g skogsbær (gjerne frosne)
1 dl vann
75-100 g sukker
1 vaniljestang
1/2 sitron ,saften
sjokolade og friske bringebær til pynt

SLIK GJØR DU

 

Begynn med mousseen i god tid, gjerne dagen før. Legg gelatinplaten(e) i bløt i kaldt vann, ca 5-10 minutter. Lager du mousseen dagen før kan du benytte en gelatinplate, skal du servere den samme dag bør du kanskje vurdere å benytte to gelatinplater. Varm opp kremfløte, sammenvispet eggeplomme og sukker forsiktig, til det tykner. Rør godt hele tiden og pass på at det ikke koker! Rør inn gelatinplatene.

Finhakk sjokoladen og ha den i en stor bolle. Sil fløteblandingen over sjokoladen og rør godt til all sjokoladen er smeltet. Dersom ikke all sjokoladen smelter kan du sette bollen over en kasserolle med kokende vann et lite øyeblikk. Pass på at bunnen i bollen ikke kommer i kontakt med vannet og at det ellers ikke blir for varmt, da kan sjokoladen eventuelt skille seg. Når all sjokoladen er oppløst vender du forsiktig inn stivpisket kremfløte med en slikkepott. Ha mousseen i en serveringsbolle eller porsjonsformer, og sett til avkjøling i minst 4-5 timer.

Kok opp skogsbær, vann og sukker. Splitt vaniljestangen i to på langs og skrap ut de sorte frøene. Ha vaniljefrøene og resten av vaniljestangen i bærblandingen. Kok til bærene er kokt i stykker og sett til avkjøling.

Sil bærene og press gjerne bærene gjennom sikten med baksiden på en sleiv eller lignende. Smak til med nypresset sitron. Consommeèn kan oppbevares (tildekket) i kjøleskapet i flere dager.

Lag eventuelt sjokoladedekor ved å sprøyte hvit eller mørk sjokolade på et bakepapir. Etter noen minutter i kjøleskapet kan du forsiktig løsne sjokoladen fra matpapiret.

Server sjokolademousseen på et speil av skogsbærconsommè, og pynt med friske bær og sjokoladedekor.

Vintips: Mas amiel

Enjoy!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Får du hvelvet moussen ut av formene, eller skraper du ut og legger de i dyptallerkenen? Kan man evt ha hele massen i stor form i stedet for porsjoner? Det så utrolig godt ut!

 2. Det vil ikke være mulig å hvelve moussen ut abv formen(e). Jeg laget de i porsjonsformer og brukte en skje for å få de ned i tallerkenen. Du kan selvfølgelig lage den i en stor bolle (som det også står i oppskriften), men da bør du trolig benytte to gelatinplater og lage den i god tid før servering. Trine 😉

 3. Det var utrolig godt! Laget det i går og serverte i dag – Laget det i en stor serveringsbolle, men det holdt fint med kun 1 gelatinplate.Utrolig mektig og drøy dessert 🙂 Syntes kanskje at "sausen" tok litt for mye plass smaksmessig, men ellers nydelig!Skal absolutt lages neste gang vi skal ha middagsgjester!

 4. Hei,

  Denne smakte supert, men den ble litt kompakt. Mistenker at jeg ikke fikk løst opp sjokoladen godt nok?

  Ole C

 5. Hei,

  Den ble ikke kornete. Jeg brukte to plater.

  Det virket som kremen “kollapset” når jeg blandet den inn. Har ikke hatt anledning til å prøve den igjen, men skulle gjerne hatt en ide om hva som gikk galt sist. Smakte bra da!

  Ole C

  1. Dette har jeg opplevd flere ganger selv. Jeg har konkludert med at kjøleskapet har vært for kaldt rett og slett. En annen erfaring jeg har gjort meg er at man aller først bør piske kremfløten og så sette den i kjøleskapet, Deretter kan man smelte sjokolade. piske eggedosis og eggehviter. På den måten får kremen kjølt seg ned noe før man blander denne sammen med det andre. Generelt er dette med temperatur alfa og omega for et vellykket resultat. Den smeltede sjokoladen bør heller ikke være for varm. “Regelen” er strengt tatt at alle ingrediensene skal ha samme temperatur før de blandes sammen. Det er dessuten veldig viktig at de forskjellige ingrediensene ikke blir rørt sammen, men vendt sammen.

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste