Eplesesongen er på hell og nå gjelder det å ta for seg og nyte denne deilige frukten både til hverdags og til fest. Epler kan benyttes til så mangt, som for eksempel tilbehør til svinefilet. Den serveres her sammen med norske rotfrukter og velsmakende balsamicoløk, som matcher både svinekjøttet og eplene på en ypperlig måte. Til fire porsjoner trenger du omtrent:

Ingredienser

HELSTEKT SVINEFILET

600-800 g svinefilet
salt og pepper

OVNSSTEKTE EPLER OG ROTGRØNNSAKER MED VALNØTTER

5-6 poteter , i terninger
2-3 epler , i terninger
1 sellerirot, , i terninger
2-3 ss smør (eller olje)
salt og pepper
frisk timian
1 neve Valnøtter , grovt hakket

BALSAMICO- OG PORTVINSLØK

3 rødløk , i båter
2 ss smør
1.5 dl balsamicoeddik
1-1.5 dl portvin (kan sløyfes og evt erstattes med balsamicoeddik)
sukker litt
salt og pepper

TILBEHØR

Blåmuggost (kan sløyfes), for eksempel Selbu blå
frisk timian

SLIK GJØR DU

 

Legg potet- og sellerirotterningene på et bakepapirkledt stekebrett, ha over et par klatter med smør (eller et par klunker med olje) og krydre med salt og pepper. Stekes ved ca 225 grader (200 grader hvis du benytter varmluft) i ca 10 minutter.

Tørk kjøttet og skjær bort eventuelle hinner. Gni fileten inn med salt og pepper. Stekes i smør i varm panne, til du har fått en fin stekeskorpe over det hele. Sett inn steketermometeret i den tykkeste delen av kjøttet.

Når potetene- og selleriroten har stekt i ca. 10 minutter senker du temperaturen til ca. 150 grader. Legg svinefileten så stekebrettet sammen med grønnsakene og eplebitene, og la det steke sammen (på over- og undervarme) til fileten har en kjernetemperatur på ca. 67 grader. Ta fileten ut av ovnen og la den hvile i ca. 15 minutter (under et lett lag med aluminiumsfolie) før du skjærer i den i tykke skiver.

Øk temperaturen til ca. 225 grader (200 grader dersom du benytter varmluft) igjen og la grønnsakene og eplene steke til de er møre og fine. Strø gjerne valnøttene over slik at de får steke med. Steketiden vil variere etter størrelsen på grønnsakene.

Mens grønnsaker og svinefileten koser seg i ovnen kan du lage balsamicoløken. Den skal både fungere som tilbehør og saus. La rødløksbåtene surre i smøret, til løken blir blank og myk. Tilsett en rimelig balsamicoeddik og litt portvin, smak til med sukker (vil være avhengig av hvor sur eddiken/vinen er), og la det koke ca. 15 minutter, til væsken har kokt noe inn slik at du får en litt tykk saus. Smak til med salt og pepper.

 

Anretningsforslag: Fordel grønnsaks- og epleterningene på en tallerken og legg noen skiver med svinefilet oppå. Smuldre noen ostebiter oppå kjøttet og topp dette med litt balsamicoløk. Drypp litt av balsamico- og portvinssausen over retten og gi det hele et dryss av timian eller andre krydderurter du har tilgjengelig.

Alle epleoppskriftene på bloggen finner du samlet HER.

Nyyyt!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Prøvde denne oppskriften i dag, det var stor suksess!! Likte spes godt komboen av kjøttet, blåmuggosten og balsamicoløken 🙂 i morgen skal det prøves en ny rett fra siden din! De grove rundstykkene har jeg bakt flere ganger siste ukene!:-)

  2. Denne prøvde vi i helga. Veldig godt! Brukte kombi av vin, granateplejuice og balsamico til koking av løken. Det smakte litt for skarpt av balasmico synes jeg og hadde ikke portvin for hånden. Kanskje erstatte med det neste gang? Hadde i akasiehonning i stedet for sukker. Det balanserte noe heldigivs. Vil definitivt prøve meg frem på denne oppskrifta igjen 🙂

    1. Så bra at det falt i smak! Vil anbefale at dere prøver med portvin neste gang. Hils til gjengen din! 🙂

  3. Nydelig sammensetning av smaker!! Erstattet noe av selleriroten med søtpotet (det var det jeg hadde i kjøleskapet…). Spesielt godt var det med blåmuggost på toppen! Tusen takk for at du deler slike gode matopplevelser, det er hverags-lykke!

  4. Veldig god rett 🙂 Vi byttet ut eplene med søtpotet ,da ingen av oss er særlig glad i epler. Kjempegodt 🙂

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste