Dagens rett består av to nye bekjentskaper for min del, nemlig perlespelt og chimichurri, som begge innfridde forventningene. Jeg har vært på utkikk etter perlespelt en stund, og endelig fikk jeg tak i det. Perlespelten ble tilberedt stort sett etter de samme prinsipper som risotto. Nydelig og mettende tilbehør, som jeg garantert kommer til å eksperimentere mere med.
Den andre var chimichurri, en urtesaus som passer godt som tilbehør til blant annet stekt kjøtt. Perlespelt og saus ble servert sammen med en perfekt stekt svinefilet sist helg, og var en skikkelig høydare, som jeg gjerne deler. Finn frem:

Ingredienser

Helstekt svinefilet

500 g svinefilet
salt og pepper
smør til steking

Perlespelt med paprika og vårløk

3 sjalottløk , finhakket
1 ss smør
2,5 dl perlespelt
5 dl grønnsaksbuljong /fond
1 paprika , i terninger
4 vårløk , finsnittet
2-3 ss pecorino finrevet, eller parmesan
1 ss smør

Chimichurri

2 ss flatbladet persille , hakket
1 ss basilikum eller timian, hakket
1/2 dl god olivenolje (ca.)
2-3 ss rødvinseddik
3-4 fedd hvitløk , hakket
1/4-1/2 ts chiliflak
sitronsaft litt
salt og pepper

Tilbehør

Grønnsaker etter ønske, for eksempel brokkoli

SLIK GJØR DU

Gni svinefileten inn i salt og pepper og stek den raskt i smør i varm stekepanne, til den får en fin stekeskorpe over det hele. Legg fileten i et ildfast fat og stikk inn steketermometeret i den tykkeste delen av kjøttet. Stekes ved ca 150 grader til fileten får en kjernetemperatur på ca 69 grader. La fileten hvile i minst 10 minutter før du skjærer den i passe serveringsstykker.

Jeg brukte økologisk perlespelt, som er avskallede speltkjerner som er polert. (Jeg har også forsøkt å tilberede upolerte speltkjerner, men anbefaler ikke det.) Fres sjalottløken i smør i en liten gryte, til løken blir blank og myk. Ha perlespelten i et dørslag og skyll godt under rennende vann. Ha spelten sammen med løken og la den surre med ca 1 minutt før du tilsetter væsken. Jeg benyttet vann og smakte til med grønnsaksfond på flaske. Du kan eventuelt benytte en terning med grønnsaksbuljong. La perlespelten koke under lokk etter anvisningen på pakken. Min var ferdig etter ca 25 minutter. Tøm av eventuelt restvann og la den dampe litt uten lokk. Fres paprika i en panne til den blir mør og fin, og tilsett vårløken mot slutten av steketiden. Rett før servering rører du inn smør, parmesan/pecorino, samt grønnsakene i perlespelten og smaker til med salt og pepper.

Ha alle ingrediensene til chimichurrien i en blender eller lignende og kjør til en jevn saus. Smak til med sitronsaft, salt og pepper.  La chimichurrien stå å trekke i romtemperatur i minst en halvtime, slik at de gode smakene får satt seg.

Server svinefileten med litt chimichurri oppå, og server perlespelten og grønnsaker som tilbehør.

Enjoy!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
    1. Jeg fant det på Meny i Lørenskog, men da jeg skulle kjøpe en ny ladning i går fant jeg det ikke! Har vært på jakt etter det lenge, så kommer til å ta kontakt med Holli Mølle nå for å få opplyst hvilke butikker som forhandler det. Utrolig herlig produkt, ny oppskrift kommer til uka. 😉

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste