Et godt hverdagsbrød skal etter min mening inneholde mye grovt mel og hele korn, slik at det metter en stund. I tillegg må det selvsagt være godt på smak. Dette brødet møter alle mine forventninger og litt til. Jeg er derfor ikke det minste overrasket over at brødet (og opphavskvinnen Gunnvor Refsdal) ble kåret til vinner av brødkonkurransen i Allers høsten 2010 (oppskriften var da kalt "Sunt brød").

Jeg bakte blant annet brødet til "Bakeskolen" i Allers, som var på trykk i bladet rett før jul i fjor. Oppskriften er også å finne i bakeboken «Duften av hjemmebakt gjærbakst», hvor jeg for øvrig har bidratt med gjærbaksttips.

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

Trinn 1

3 dl havregryn
2 dl hvete helkorn
1 l vann , kokende
1 dl linfrø
1 dl solsikkefrø
1 dl sesamfrø
1 dl gresskarkjerner
1 dl hvetekim eller kli

Trinn 2

5 dl væske (melk, vann eller juice), 20-25 grader
3 ss sukker
50 g gjær
3 ss olje
2 dl byggmel
3 dl grovbakstmel
3 ts salt
13-15 dl hvetemel

SLIK GJØR DU

Brøddeigen settes i to omganger; først bløtlegges gryn og korn, og deretter røres resten sammen.

Ha havregryn og hvete helkorn i en bolle og tilsett kokende vann. La dette stå å svelle i 15 minutter. Tilsett korn og frø og la dette svelle i ytterligere 15 minutter. En slik bløtlegging av korn, gryn og frø gjør de seige, slik at de binder seg lettere i deigen. Du kan gjerne la blandingen svelle lengre enn det som er angitt i oppskriften, gjerne over natten.

Tilsett væsken og smuldre deretter gjæren i. Dersom du har en stor kjøkkenmaskin med eltekroker er det kjekt å finne den frem nå. Ha resten av ingrediensene i bakebollen, men hold igjen på litt av melet, og kjør deigen i ca. 10 minutter til du får en blank og smidig deig som knapt slipper bollen.

Dekk bakebollen med lokk eller plast og sett deigen til heving på et lunt og trekkfritt sted. La deigen heve til omtrent dobbel størrelse, etter ca. en time.

Ha deigen på bakebordet og elt den. Del deigen i tre like deler og la gjerne deigklumpene hvile noen minutter hvis du har tid. Elting og kutting «stresser» deigen og glutenet har derfor best av å hvile i ca. 15-20 minutter før du jobber videre med deigen.

Form tre brød og legg i smurte brødformer. La brødene etterheve under klede i ca. 35-40 minutter.

Stek brødene på nederste rille i ovnen ved ca. 200 grader i 40-45 minutter. Du kan sjekke om brødene er ferdigstekt ved å banke lett under brødet. Dersom du hører en hul lyd, er brødene ferdigstekt.

Ta brødene ut av formene og avkjøl på rist.

Brødene kan fint fryses. Legg dem i plastpose straks de er avkjølt og lukk med klips.

Foto: Portrettet er tatt av Curt Hjertstedt/Allers. De øvrige bildene er tatt av undertegnede.

Skriv ut English READ IN ENGLISH

Min Handleliste