Jeg elsker bakst med massevis av frø, gryn og kjerner i. Det gir en god og nøtteaktig smak på baksten, samtidig som det metter godt i magen. Disse rundstykkene er derfor en kjær favoritt.

Ingredienser

Trinn 1

50 g havregryn (store)
50 g solsikkefrø
25 g linfrø
25 g sesamfrø
2 dl vann (varmt)

Trinn 2

300 g hvetemel
150 g fullkornshvetemel
100 g sammalt rug, fin
100 g sammalt hvete fin
1 ½ ts salt
1 ts honning (eller sukker)
25 g fersk gjær
4 dl vann
solsikkefrø til dekor

SLIK GJØR DU

Bland sammen alle ingrediensene i «trinn 1» og la det stå å trekke i en time eller lengre (gjerne over natten). Bløtleggingen av frø og gryn gjør dem seige, slik at de binder seg lettere i deigen.

Grove frokostrundstykker

Ha alle ingrediensene i «trinn 2» i en bakebolle, tilsett kornblandingen fra «trinn 1», og kjør det i en kjøkkenmaskin med eltekrok. Først på lav hastighet – og litt høyere hastighet mot slutten. Tilsett eventuelt mer vann dersom deigen virker kompakt, eller litt mer mel om den virker løs, og elt deigen i 10-15 minutter. Du skal nå ha en blank og fin deig. Dekk bollen med klede eller sett på lokk, og la deigen forheve i ca. 1 ½ time.

Har du ikke kjøkkenmaskin kan du fint bruke hendene. Bland alt det tørre i bakebollen (men hold igjen på litt av melet) og lag en grop i midten. Rør ut gjæren i litt av væsken og tilsett gjærblandingen og resten av væsken i gropen. Rør med en sleiv eller lignende fra midten og utover, til deigen er godt blandet. Elt deretter så mye du bare orker.

Ha deigen på melet bakebord, og del den opp i ca. 18 jevnstore emner. Trill til runde boller som du trykker litt ned på midten. Legg rundstykkene på bakepapirkledd stekebrett og la dem etterheve under klede i ca. 1 time.

Skjær et lite snitt i rundstykkene med en skarp kniv eller saks, pensle med vann og dryss over noen solsikkekjerner. Stekes ved 225 grader i ca. 15 minutter, til rundstykkene er gylne og gjennomstekte.

Grove frokostrundstykker

Avkjøl rundstykkene på rist, og nyt dem lunkne med godt pålegg og gjerne sammen med et glass kald melk.

 • Rundstykkene kan fint fryses, tines i romtemperatur (eller i kjøleskapet over natten) og varmes noen minutter på ca. 175 grader varmluft.

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Hei! De så fantastiske ut! Har ikke kjøkkenmaskin. Går det fint å bruke vanlig håndmikser eller bare sleiv og henda?:-)

  1. Bruk hendene, en håndmikser tåler vanligvis ikke gjærdeiger. Jeg har oppdatert innlegget med fremgangsmåte for hånd. Lykke til!

 2. Rundstykkene ser spennende ut, så de må prøves!
  Men lurer på: er fullkornshvetemel det samme som grov, sammalt hvete?

  1. Hei, kanskje «Sissels grovbrød» kan falle i smak hos deg. De har mye av de samme ingrediensene og er kjempegode! Du finner dem her hos Trine 🙂
   Hilsen Tove

 3. Veldig fornøyd med disse rundstykkene. De er kjempe gode!

  Måtte ha en litt ekstra mel i tillegg for at ikke deigen skulle bli klissete.

  1. Ja, du kan erstatte havregrynene med litt mer av de andre ingrediensene i trinn 1. Eventuelt kan du droppe dem og justere med litt mer mel i trinn 2. Lykke til!

 4. Går det ann å bruke tørrgjær isteden for fersk? I så fall, må eg bruke bare ein halv tørrgær pakke? (På boksen står det at 11g tørrgjær tilhøyre 50g ferskgjær)

 5. Har veldig lyst til å prøve disse i helgen. Men frister lite å stå opp Kl 6 for å bake..
  Jeg lurer på om de vil egne seg for kaldheving?
  Om jeg enten baker dem ut etter første heving på kvelden og deretter setter dem kaldt. Evt kaldheve hele deigen og bake dem ut og etterheve 1,5 til 2 t dagen etter ( ca 1 time etter den er tatt ut av kjøleskap)

 6. Hei! Kan disse bakes som brød isteden? Hva blir isåfall steketid?
  Rundstykkene ble kjempegode!

  1. Så hyggelig å høre at de falt i smak! Ja, du kan bruke denne oppskriften som utgangspunkt når du skal bake brød. Steketiden vil være avhengig av hva du steker brødet i. Anbefaler deg å sjekke ut brødoppskriftene på bloggen for mere informasjon om det. Lykke til!

 7. Jeg stekte rundstykkene i ti min,og de ble litt rå inni‍går d an å ettersteke dem,og hvordan?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Min Handleliste