Gravet laks er en av de tingene jeg "må" ha til jul, sammen med nydelig sennepssaus og rugbrød. I år gravet jeg laksen selv, noe som slett ikke er vanskelig. Prøv du også da vel!

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

750 g laksefilet
2-3 ss konjakk (kan sløyfes)
2 ss salt
1 ss sukker
2 ss sennepsfrø
pepper , smak til
frisk dill , hakket

SLIK GJØR DU

Bruk laksefilet av god kvalitet, enten fersk laks med skinn eller Salmalaks eller lignende. Jeg benyttet Salmalaks. Hvis du benytter laks med skinn skraper du skinnet godt slik at du får fjernet skjellene. Fjern deretter eventuelle ben og tørk laksen godt med kjøkkenpapir.

Del laksefileten i to like store biter og gni den inn med konjakk. Bland sammen krydderet og fordel over laksen. Hakk opp dillen og ha litt i et lite avlangt fat eller lignende. Legg fisken med skinnsiden ned (enten den har skinn eller ikke). Ha litt dill på «kjøttsiden» også, og legg den andre fileten oppå (med «skinnsiden» øverst). Ha resten av dillen på toppen av den øverste fileten og legg på et fat eller lignende slik at du får et jevnt trykk på fisken, og legg deretter på noe tungt (2-3 melkekartonger eller lignende). Pass på at det ikke blir helt lufttett. Sett fisken i kjøleskapet og la den stå i 2-3 dager. Snu laksen forsiktig etter ca ett døgn.

Skrap krydder og dill av fisken og skjær den i tynne skiver. Serveres sammen med en god sennepssaus, rugbrød og gjerne en potetsalat, eller som forrett sammen med pepperrotkrem og sprøstekt rugbrød. Gravlaksen er holdbar i kjøleskapet i ca. en uke.

Enjoy!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Gravlaksen her er nydelig året rundt. Har laget etter denne oppskriften, sommer som vinter, siden den ble publisert for over 10 år siden. Sennepssausen er selvsagt en fast følgesvenn. Takk Trine!

  2. Vil det være alkohol I fisken når den er ferdig hvis man har i konjakk eller forsvinner alkoholen i prosessen? Spør med tanke på å servere til gravide og barn?

    1. Det vil være minimalt med alkohol, om noe. Men er usikker på om gravide bør spise bør spise gravet laks, uavhengig om den er tilsatt alkohol eller ikke. I så fall bør den nok være ganske fersk? Trygt å spise for barn, men min erfaring er at barn ofte ikke er så glad i gravet laks…

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste