Jeg har laget en ny film til YouTube-kanalen min, og denne gangen er det focaccia som står på menyen. Focaccia var den mest populære oppskriften på bloggen i fjor, nærmere bestemt denne oppskriften fra 2009. Jeg husker så godt at jeg la den ut, rett før jeg skulle tilbake i jobb etter mammapermisjonen. På det tidspunktet fryktet jeg at jeg ikke ville klare å opprette bloggingen i tillegg til full juristjobb og hverdagen som småbarnsmamma. Slik gikk det heldigvis ikke. Nedenfor finner du oppskriften fra videoen (en litt nedjustert versjon da jeg helst ikke vil ha focacciaen så alt for høy, men det er jo en smakssak):

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

FOCACCIA

800 g hvetemel
25 g gjær eller 1/2 pakke tørrgjær
1 ts sukker
1 1/2 ts salt
6 dl vann (ca.)

TOPPING

olivenolje
maldonsalt
100 g sorte oliven (ca.)
frisk rosmarin (kan sløyfes)

SLIK GJØR DU

Bland alle ingrediensene til focacciaen i bakebollen, og kjør ved lav hastighet til deigen er godt blandet. Øk hastigheten noe og elt deigen i ca. 10 minutter. Du skal nå ha en blank og smidig, men litt ”grøtete” deig. Drypp litt olivenolje over deigen og pass på at den omslutter mesteparten av deigen. La deigen forheve til den har est til omtrent dobbel størrelse, etter ca. en time.

Kle stekeovnens langpanne med bakepapir, drypp litt olivenolje oppå papiret og hvelv deigen oppi. Bruk hendene (gni dem gjerne inn i litt olivenolje) og fordel deigen utover. La focacciaen etterheve under plast eller et klede i ca. 45 minutter.

Ringle over litt olivenolje og bruk fingeren og lag også noen små fordypninger i den ferdighevede deigen. Strø deretter over litt maldonsalt og dytt gjerne noen sorte oliven og et par kvister med frisk rosmarin nedi deigen. Stek focacciaen på midterste rille ved 225 grader i ca. 30 minutter (over- og undervarme), til brødet er gyllent og ferdigstekt. La focacciaen hvile i formen noen minutter, og avkjøl den deretter på rist.

Nyt brødet som tilbehør til supper, gryteretter, pasta – eller hva du måtte ønske. Focaccia er også et godt utgangspunkt for en god sandwich.

TIPS:

  • Alle focacciaoppskriftene på bloggen finner du samlet her.
  • Du kan gjerne erstatte inntil halvparten av hvetemelet med fullkornshvetemel eller sammalt hvete, fin.
  • La gjerne deigen kaldheve over natten. Du kan lese mer om det her.
  • Eventuelle rester kan puttes i fryseren. La focacciaen tine helt opp og varm den i varmluftsovn ved 175 grader i ca. 5 minutter eller mer (avhengig av hvor stort stykket ditt er).

VELBEKOMME!

Ta gjerne også en titt på de øvrige matvideoene på matkanalen min, du finner dem samlet HER. Ønsker du å bli varslet straks jeg publiserer en video kan du klikke på «abonner» i høyre hjørne (det er gratis). 

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Hei lagde i dag focassia med oliven. får ikkje mel og vannmengde til å stemme. 800 g og 6 dl vann . Måtte ha nesten 2 dl mer veske .

  2. Savner flere ting: størrelse stekeform, og greit å ta med gjær og temperert vann, gått litt fort her.Oppskriften er bra utover det,

  3. Hi Trine og god jul, kva mål har langpanna di? Eg skal kjøpe meg ei ny og ser der er forskjellige mål på langpanner

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste