På søndag er det fastelavnsøndag, eller fleskesøndag som det også kalles. Det er den siste søndagen før fasten, og da skulle man nyte ekstra fet mat for å ha litt å gå på i fasten. Til tross for at de færreste av oss faster, så koser vi oss likevel med fastelavnsboller med deilig krem og topping, noe jeg synes er en god og hyggelig tradisjon. Årets fastelavnsboller er fylt med deilig bringebærkrem og toppet med melisglasur og frysetørret bringebær. Se tips om flere varianter helt nederst i innlegget.

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

GJÆRDEIG

600 g hvetemel
100 g sukker
15 g gjær eller 1/2 pose tørrgjær
4 dl melk
1 egg
1 ts kardemomme
1/3 ts salt
100 g smør
1 egg til pensling

TOPPING & FYLL

7 dl kremfløte
2 ts sukker
300 g bringebærsyltetøy
1 eggehvite
melis
frysetørret bringebær (kan sløyfes)

SLIK GJØR DU

Fastelavnsboller med bringebærkrem

Ha alle ingrediensene til gjærdeigen, med unntak av smøret, i en kjøkkenmaskin med eltekrok og kjør på lav hastighet til alt er godt blandet. Det er ikke nødvendig å varme opp melken først, ta den gjerne rett fra kjøleskapet (se tips). Tilsett eventuelt mer melk dersom deigen virker kompakt, eller litt mer mel om den virker løs. Elt deretter deigen i ca. 10 minutter på middels hastighet. Tilsett smøret i terninger og elt i ytterligere 10 minutter, til du har en glatt og smidig deig som slipper kantene i bakebollen. Dekk bakebollen med lokk eller plast og sett til forheving til den har est til omtrent dobbel størrelse, etter 1-1 ½ time.

Ha den forhevde deigen på melet underlag og del opp deigen i ca. 16 jevnstore biter. Trill dem til boller og fordel på to bakepapirkledde bakebrett. Etterheves under plast eller klede i ca. 45 minutter.

Visp sammen egget og pensle bollene. Stekes ved 225 grader (over- og undervarme), på midterste rille, i ca. 12 minutter, til bollene er gylne og gjennomstekte. Avkjøles på rist.

Pisk kremfløten til en luftig krem sammen med litt sukker, og vend deretter forsiktig inn bringebærsyltetøyet med en slikkepott eller lignende. Ha ca. 1/2 eggehvite i en liten bolle og tilsett melis til du har en jevn og litt tykk glasur. Del bollene i to og fordel bringebærkremen på den nederste delen, og legg den andre halvdelen oppå. Smør forsiktig litt glasur på toppen og strø over frysetørret bringebær hvis du har. Alternativt kan du droppe melisglasuren og bare sikte litt melis over. Serveres og nytes umiddelbart. Husk servietter!

Fastelavnsboller med bringebærkrem

TIPS

 • Ønsker du fremgangsmåten for gjærdeigen mer utførlig beskrevet kan du lese mer her eller ta en titt på denne videoen, hvor jeg viser hvordan jeg lager søt gjærdeig.
 • Dersom du ikke tåler egg kan du bytte det ut med melk, både i deigen (ca. 1/2 dl) og til pensling.
 • Dersom du ønsker at deigen skal heve raskere kan du varme melken til ca. 20 grader. Alternativt kan du kaldheve deigen i kjøleskapet natten over, les mer her. Ønsker du ekstra saftige og holdbare boller anbefaler jeg tangzhong-metoden – ta en titt på denne oppskriften for inspirasjon.
 • Bak gjerne hvetebollene i god tid før fastelavn og legg dem i fryseren. La dem tine på kjøkkenbenken eller over natten i kjøleskapet, og varm dem deretter i ovnen ved 175 grader varmluft i ca. 4 minutter. La bollene avkjøles noe før du fyller dem.
 • Alle fastelavnsbollene på bloggen finner du samlet her.

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Bolleoposkriftene dine er helt fantastiske. Så enkelt, men så utrolig gode. Bruker bare dine hvetedeigsoppskrifter heretter

 2. Din bolleopskrift er helt fantastisk . Aller best blir bollene om jeg følger ditt råd og lar deigen heve lenge! Det finnes ingen bedre oppskrift !

  1. Tusen takk for hyggelig tilbakemelding! Det er alltid så gøy å høre at oppskriftene faller i smak! 🙂

 3. Aj aj aj, jeg bega meg ut på denne, med kald melk og tørrgjær, og uten kjøkkenmaskin… Fikk meg en real treningsøkt men deigen hever dårlig… Har heldigvis tid til å la den stå litt lenger. Må nok varme melken neste gang 😉

 4. Jeg bruker din oppskrift på rosinboller Tangzhong på fastelavensbollene. Minus rosiner da. De blir supergode!
  Fyller med krem og har rørte bringebær ved siden av.

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste