Tusen takk for alle hyggelige kommentarer jeg har fått i forbindelse med bloggens 10-årsjubileum! Motivasjonen er på topp og jeg tar med glede fatt på en ny tiårsperiode!
Siden vi nå går mot helg tenkte jeg å friste dere med litt søt gjærbakst fra Trines mat 2, nemlig espressoruller. Det smaker jo alltid godt med en kopp god kaffe til søt gjærbakst, men har du forsøkt å også ha litt kaffe i fyllet? Disse deilige rullene er fylt med en espresso- og sjokoladekrem – en deilig kombinasjon, synes jeg!

Ingredienser

GJÆRDEIG

950 g hvetemel
5 dl melk (ca. 20 grader)
25 g gjær (gjerne rød type)
150 g sukker
1 ts malt kardemomme
1/2 ts salt
1 egg
150 g smør , i terninger

ESPRESSO- OG SJOKOLADEFYLL

125 g smør mykt
100 g brunt sukker
1 ss kakao
1 ss espressopulver (eller kaffepulver)

PENSLING OG DEKOR

1 egg til pensling
perlesukker (kan sløyfes)

SLIK GJØR DU

Ha alle ingrediensene til gjærdeigen, med unntak av smøret, i bakebollen. Det er ikke nødvendig å røre ut gjæren i væsken, bare smuldre den lett opp med hendene. Bruk kjøkkenmaskin med eltekrok og elt deigen i ca. 10 minutter på lav til middels hastighet. Tilsett eventuelt mer melk underveis dersom deigen virker kompakt, eller litt mer mel om den virker løs.

Tilsett så smøret i små terninger og elt til deigen slipper kantene i eltebollen og alt smøret er godt eltet inn i deigen, etter ca. 10 minutter. Dersom du tilsetter smøret fra begynnelsen av kan fettet i smøret gjøre at glutenet ikke får optimale forhold, og deigen kan bli vanskelig å jobbe med. Ved å elte inn smøret etter at deigen er eltet i ca. 10 minutter har glutennettet fått satt seg, og du får en deig som er smidig og lett å jobbe med.

Kle bakebollen med plast eller ha på lokk, og sett den på et trekkfritt sted. La deigen heve til omtrent dobbel størrelse, noe som vanligvis tar ca. 1 ½ time. Du skal nå ha en elastisk og smidig deig som lett lar seg forme.

Mens deigen hever kan du røre sammen ingrediensene til sjokolade- og espressofyllet, til du har en jevn blanding.

Ha den forhevede gjærdeigen på melet underlag og  kjevle den ut til en rektangulær leiv som er ca. 60×50 cm. Fordel fyllet utover leiven og brett den ene langsiden inn mot midten, og den andre over – slik at du nå har tre lag med deig. Kjevle lett på leiven, og del den deretter opp på tvers i ca. 24 remser (ca. 2 1/2 cm brede). Tvinn remsene og legg dem på et bakepapirkledd bakebrett og la dem etterheve under plast eller klede til ca. dobbel størrelse. Det tar omtrent 45 minutter.

Pensle med sammenvispet egg og strø eventuelt over litt perlesukker. Stekes ved 225 grader (over- og undervarme), på midterste rille, i 10-12 minutter, til espressorullene er gylne og gjennomstekte. Nytes gjerne lunkne, sammen med en kopp god kaffe eller et glass melk.

TIPS

  • Dersom du har det travelt og ikke har tid til å la deigen heve så lenge som angitt i oppskriften, kan du øke gjærmengden til maksimalt 50 gram.
  • Ønsker du å kaldheve deigen kan du ta en titt på dette innlegget.
  • Har du ikke kjøkkenmaskin kan du fint bruke hendene. Bland alt det tørre i bakebollen (men hold igjen på litt av melet) og lag en grop i midten. Rør ut gjæren i litt av væsken (ca. 30 grader) og tilsett gjærblandingen og resten av væsken i gropen. Rør med en sleiv eller lignende fra midten og utover, til deigen er godt blandet. Elt deretter så mye du bare orker. Du kan velge om du vil smelte smøret og tilsette dette sammen med melken, eller om du vil elte det inn på samme måte som når en benytter kjøkkenmaskin. Det beste resultatet får du når du elter inn smøret til slutt, men da må du være forberedt på en skikkelig treningsøkt!
  • Dersom du ikke skal spise alle baksten samme dag bør den fryses ned straks den er avkjølt. Frosne espressoruller tines i romtemperatur og varmes ved ca. 175 grader varmluft i 3-4 minutter. Da smaker de som nybakte igjen!
  • Alle bolleoppskriftene på bloggen finner du samlet her.

ENJOY!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Heisann! Takk for en superinspirerende blogg, den frister meg stadig ut på nye mateventyr! I dag blir det espressoruller! Men – Kan jeg bruke tørrgjær, og isåfall hvor mye/blandingsforhold??

  2. Kaffepulver, er det slik som man putter i kaffe trakteren eller slik som man putter i kokt vann og røre ?

  3. Går det an å halvere oppskriften? Hvordan justeringer ville du isåfall gjort med gjær og salt? 🙂

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste