Noe av det som er så spennende og fasinerende med matlaging er at det av og til dukker opp ukjente metoder og ingredienser som bare må testes ut. Som for eksempel denne isen som kan lages helt uten ismaskin, men som likevel blir silkemyk og fin. Mens man vanligvis lager vaniljeis av eggeplommer, fløte, sukker og vaniljestang, er egg og sukker her erstattet med søtet* kondensert melk. Jeg så den første gang hos Nigella, og blant annet matbloggkollega Ina fra Mat på bordet har laget flere isvarianter etter denne metoden. Flere av dere lesere har spurt om jeg kan legge ut en oppskrift på bloggen, og her kommer den altså, en litt mindre søt utgave enn jeg ser at flere andre opererer med. Dette er absolutt verdt et forsøk, selv om jeg nok personlig foretrekker min vanlige vaniljeis med eggeplommer i. Men har du ikke ismaskin, eller ikke tid til å la ismaskinen gå, er dette absolutt å anbefale.

Til ca. 13 dl iskrem (halvparten vaniljeis og halvparten sjokoladeis) trenger du omtrent:

Ingredienser

7 1/2 dl kremfløte
1 boks søtet* kondensert melk (ca. 400 g)
1 ts vaniljeekstrakt eller 1 vaniljestang (frøene)
2 1/2 ss kakao (ca.) siktet

SLIK GJØR DU

Is av kondensert melk

Is av kondensert melk

Ha kremfløte, søtet kondensert melk og vaniljeekstrakt/vaniljestang i en kjøkkenmaskin med visper, og pisk til kremen er stiv (omtrent som stivpisket eggehvite). *Vær obs på at du ikke kan benytte vanlig vikingmelk i denne oppskriften, men den søtete typen. Søtet kondensert melk fås kjøpt i velassorterte dagligvareforretninger og enkelte “innvandrerforretninger”.

Is av kondensert melk

Fordel halvparten av kremen i en boks eller lignende. Sikt kakaoen over den andre halvdelen og pisk den videre til kakaoen er vispet inn i kremen (ikke pisk den lengre enn nødvendig). Fordel sjokoladeisen i en annen beholder. Sett på lokk og sett isen i fryseren, i 4-6 timer.

 

La isen tine på kjøkkenbenken noen minutter før du serverer den, gjerne med en kopp kaffe til.

Enkelt, ikke sant?

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Tusen takk som deler!! Da vi nylig har funnet ut at sønnen vår har alvorlig nøtteallergi, var denne oppskriften midt i blinken!! I alle andre oppskrifter jeg har funnet på sjokoladefløteis skal det brukes kokesjokolade, og der er det spor av nøtter (hvis ikke man vil betale 400kr. kiloen da). Jeg har eksperimentert bittelitt med yoghurt og kakaopulver og syns selv det ble ble en knallgod is, men han som har nøtteallergi likte den ikke, så da var vi like langt igjen 😉

  Håper du får en finfin fredag og helg!
  Oppskriften du deler skal absolutt testes i helgen!

 2. Hva har jeg gjort galt? Isen ble veldig god, men den ble steinhard, tok 20 min før man kunne klare å lage kuler av den.

  1. Så det programmet med nigella, hun presiserte at det var KAFFELIKØR i blandingen, og at det var likøren som holdt “isen” myk i fryseren 😉

  2. Generelt tips mot for hard is.
   Et par spiseskjeer vodka i blandingen gjør susen.
   Den er helt smaksløs, men hindrer isen i å fryse til for mye 🙂

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste