Brunsviger er en dansk (nærmere bestemt fynsk) tradisjonell gjærbakst, som vel kan beskrives som er en "bollefocaccia" som fylles med en slags smørkrem. Istedet for å lage en stor kake har jeg satt sammen 12 boller som etter hvert hever i hverandre. Lekkert å se på og enklere å spise, og minst like godt som tradisjonelle brunsviger.

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

GJÆRDEIG

500 g hvetemel
50-75 g sukker
1 ts vaniljesukker
1 ts kardemomme
1/2 ts salt
15 g fersk gjær (eller 1/2 pakke tørrgjær)
2 egg
2 1/2 dl melk (romtemperert)
75 g smør , i terninger

FYLL

100 g smør
100 g brunt sukker
1 ss kanel

SLIK GJØR DU

Brunsviger

Ha alle ingrediensene til gjærdeigen, med unntak av smøret, i bakebollen. Det er ikke nødvendig å røre ut gjæren i væsken, bare smuldre den lett opp med hendene. Bruk kjøkkenmaskin med eltekrok og elt deigen i ca. 10 minutter på lav til middels hastighet. Tilsett eventuelt mer melk underveis dersom deigen virker kompakt, eller litt mer mel om den virker løs.

Tilsett så smøret i små terninger og elt til deigen slipper kantene i eltebollen og alt smøret er godt eltet inn i deigen, etter ca. ytterligere 10 minutter. Dersom du tilsetter smøret fra begynnelsen av kan fettet i smøret gjøre at glutenet ikke får optimale forhold, og deigen kan bli vanskelig å jobbe med. Ved å elte inn smøret etter at deigen er eltet i ca. 10 minutter har glutennettet fått satt seg, og du får en deig som er smidig og lett å jobbe med.

Kle bakebollen med plast eller ha på lokk, og sett den på et trekkfritt sted. La deigen heve til omtrent dobbel størrelse, noe som vanligvis tar ca. 1 ½ time. Du skal nå ha en elastisk og smidig deig som lett lar seg forme. Ta gjerne en titt på denne videoen, hvor jeg viser hvordan jeg lager søt gjærdeig.

Brunsviger

Mens deigen hever kan du lage fyllet. Ha alle ingrediensene i en liten kjele og la det smelte på middels varme, til blandingen når kokepunktet. Rør det hele godt sammen, til du har en jevn blanding. Ta kjelen vekk fra varmen og la blandingen avkjøles. Den vil etter hvert begynne å tykne, men pass på at den ikke stivner helt (rør i den av og til).

Del opp deigen i 12 jevnstore biter. Form dem til boller og lag en liten fordypning midt på. Legg bollene med litt avstand imellom i en bakepapirkledd langpanne/form som er ca. 30 x 22 cm. Kle formen med litt plast og la bollene etterheve i 30-45 minutter. Strekk fordypningen enda en gang og fyll dem med sukkerblandingen (bruk gjerne sprøytepose).

Stekes midt i ovnen ved 200 grader (over- og undervarme) i 13-16 minutter, til bollene er gylne og gjennomstekte. La bollene avkjøles noen minutter i formen, før du tar dem ut av formen og lar dem avkjøles videre på et bakebrett. Nytes gjerne lune sammen med en kopp god kaffe.

Brunsviger

TIPS

  • Dersom du ikke skal spise alle bollene samme dag bør de fryses ned straks de er avkjølt. Frosne boller tines i romtemperatur og varmes ved ca. 175 grader varmluft i 3-4 minutter. Da smaker de som nybakte igjen!
  • Ønsker du heller å lage en tradisjonell brunsviger kan du kjevle/klappe ut deigen og legge den i formen, lage fordypninger med fingrene og fylle hullene med smørkremen.
  • Lag gjerne dobbel porsjon når du først er i gang.

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. ‘En slags’, ja. Jeg er dansk, og for meg er brunsviger fuldstendig dekket til med brunsukker og smør over hele toppen. Jo mer, jo bedre. Så husker vi turene til bakeriet tilbake i barndommen. <3

  2. Jeg er med på at en originale brunsvigeren skal være heldekket med fyll. Den beste brunsvigeren er den fynske, hvor du bruger vaniljekrem (kagecreme på dansk) i smør og skukkerblandingen 🙂

  3. Rosin bollerne blev modtat med Bravo, så nu prøver jeg disse brunsviger-boller, håber de også kan lide dem…

  4. Jeg sliter med å få bollene gjennomstekt under…Jeg har laget oppskriften mellom 5 og 10 ganger og deigen virker litt rå under fyllet uansett hva jeg gjør?

    1. Tusen takk for hyggelig tilbakemelding! Det er alltid så gøy å høre at oppskriftene faller i smak! 🙂

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste