Her kommer nok en variant av det eltefrie brødet, bakt med fint og sammalt speltmel. Resultatet ble nok en gang et luftig og velsmakende brød, som jeg mer enn gjerne anbefaler videre.

Ingredienser

500 g siktet spelt
250 g sammalt spelt
1/2 ts tørrgjær
1,5 ts havsalt
5,5 dl vann
0,5 dl appelsinjuice

SLIK GJØR DU

Bland ingrediensene raskt sammen i en bakebolle. Jeg pleier å bruke bakevekten, sette bakebollen oppå og nulle ut mellom hver av ingrediensene. Rør deigen raskt sammen med en sleiv eller lignende. Den skal være ganske løs, men skal ikke flyte utover. Ha på lokk eller plast og la deigen heve i romtemperatur over natten, eller 8-20 timer.

Legg et bakepapir på kjøkkenbenken og strø godt med sammalt speltmel utover. Ha deigen oppå bakepapiret og “brett” deigen ved hjelp av en slikkepott eller hendene. Rotèr deigen 90 grader og brett en flik av deigen over. Gjenta denne prosessen 2-3 ganger, eller enda mer om du synes det trengs.

Legg deigen med “bretten” ned oppå det godt melete bakepapiret og hvelv bakebollen over eller dekk med et klede. La brødet etterheve i 30-90 minutter. En halvtime før du skal steke brødet setter du ovnen på 250 grader og sett samtidig inn formen (med lokk)  som du skal steke brødet i. Formen/gryta du skal steke i ha lokk og begge deler må tåle 250 graders varme. Jeg får ofte spørsmål om det er mulig å steke dette brødet uten lokk, eller med aluminiumsfolie over, men det går ikke. Det er nemlig hele poenget med denne stekemetoden, brødet skal stekes med lokk.

Når brødet er ferdig etterhevet “vipper” du det forsiktig fra bakepapiret og oppi den varme gryta. Rist eventuelt litt forsiktig på gryta for å få justert brødet på plass. Sett på lokket og stek på nederste rille i ca. 30 minutter. Ta av lokket og stek videre i 10-15 minutter (evt. enda lengre), til brødet har fått en gylden og fin farge. Du kan teste om brødet er ferdig ved å banke på det, og det avgir en “hul” lyd når det er ferdigstekt.

La brødet avkjøle på en rist. For å beholde den sprø, gode skorpen bør du pakke inn brødet i et rent kjøkkenhåndkle etter at det er avkjølt, og oppbevare brødet i dette.

Oppskrifter på andre eltefrie brød finner du her.

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Hei. Dette brødet var fantastisk godt. Har du noen erfaring med denne type baking med glutenfritt mel?

 2. Hei! Kjempefin blogg du har! Det er ikke så lenge siden jeg “fant” deg, men har forsøkt flere av oppskriftene dine siden 🙂 Nå har jeg bakt både eltefritt klibrød og eltefritt spelt. Jeg er “frelst”! Så langt har jeg brukt en jerngryte, men den er litt stor. Går det bra å bruke en ildfast form i glass med lokk også? Uten å smøre den? Lurer også på det du skriver om å pakke inn i kjøkkenhåndkle… Hvis brødet skal ligge over natten, pakker du det da inn i plast? Ev brød + kjøkkenhåndkle i en plastpose?

  1. Takk for hyggelig tilbakemelding! Mht eltefritt brød går det greit å benytte en ildfast form med lokk, viktig at det er lokk! Ikke nødvendig å smøre, det blir jo med litt mel når du har brødet oppi. Bruker kun kjøkkenhåndkle som “emballasje” på brødet, for å beholde den sprø skorpen.

 3. Hei. Jeg bakte i dag for første gang eltefritt brød etter dette oppskrift – og ELSKER det! Takk for inspirasjon og en fantastisk matblogg!

 4. Hei! Har nå prøvd flere varianter av det eltefrie brødet og har fått litt varierende resultat. Det fine ble det aller beste. Luftig og fint. De grovere variantene blir noe mer kompakte. Når den ligger på benken for å heve flyter det endel utover. Kanskje derfor det ikke blir så luftig? Noen tips?:)

  1. Så faktisk et bakeprogram her forleden, bakeren der strødde semulegryn utover bordet for å hindre at det skle ut. Han hadde også en egen kurv av noe slag som han hevet det oppi for å bevare formen. Sammen med semulegryn på benken/stekeplata ble det veldig bra!

 5. Hvor stor form (diameter/liter) bruker du?
  Jeg har en jerngryte, men tror kanskje den er litt stor.
  Dessuten har jeg brukt den mye til indisk. Men kan jo kanskje sette en artig smak på brødet.

 6. Hei.

  Ser at du skriver at man IKKE kan bake dette brødet uten gryte eller noe annet med lokk. Jeg har nå bakt brødet i flere varianter og har ikke gryte. Bruker rund form, folie over, og presser det ned med ovnsplaten. Det blir helt vellykket. Lykke til til alle som vil prøve.

 7. Kjempegodt brød!
  Jeg var ikke tålmodig nok til å følge oppskriften helt, så jeg ga deigen bare 4 timers opphold på badet (25 grader) og helte så deigen direkte i en brødform. Stekt i 45 minutter på 200 grader, virker ganske bra, men muligens noe gjærsmak av og til. Uansett, veldig saftig og fin smak!!

 8. Dette var en fantastisk god oppskrift. Bakte brødet i dag og det smakte kjempegodt til linsesuppe med chorizo. Det ble så sprøtt og saftig, akkurat sånn jeg liker det. Så dette må gjentas. Takk for at du deler så mange gode oppskrifter!:-)

 9. Jeg må ha gjort noe feil…deigen ble sååå løs! Når jeg skulle brette den fløt den bare utover og satt seg fast i bakepapiret…:-( Litt deig gikk tapt, men la den tilbake i bollen for etterheving…blir spennende om dette blir vellykket..Uansett, takk for mange inspirerende oppskrifter Trine 🙂

  1. Da må du bare benytte mere mel når du “bretter”. Deigen skal være ganske klissete når den er ferdig forhevet, og må “mettes” med mel før etterhevingen. Lykke til!

 10. Dette er desidert den beste måten å bake brød på etter min mening. Jeg lager dette brødet med aluminiumfolie som lokk, og det blir kjemperesultat hver gang det også =)

  Mange gode oppskrifter på siden din som jeg skal prøve ut.

 11. Takk for en flott blogg! Baker bare elitefritt nå, og som du sier; eneste problemet er at det forsvinner fort! Tenkte bake opp litt av dette speltbrødet til jul, men lurer på om det kan fryses?

 12. Dette brødet har jeg bakt mange ganger og det blir veldig godt, Men i dag har jeg prøvd en ny vri i melblandingen. 500g spelt, 100g spelt fullkorn og 150g havremel. Brødet hevet utrolig bra og ble veldig fint. Havre er jo en av de melsortene som går for å være litt sunnere og derfor hadde jeg lyst til å prøve. Spent på holdbarheten 😉

 13. Har prøvd dette i dag 🙂 Kjempeflott skorpe, men mitt vart veldig deigete inni. Mistenker at ovnen er på den varme sida. Prøver igjen i kveld!

 14. Hei Trine, og takk for good inspirasjon:)
  Jeg er ny på dette med kaldheving og elitefritt brød, og jeg har noen spm som kanskje du kan svare på.
  Jeg har kjøpt en slik silikon brødform som en først kan bruke som bolle, og så steke brødet i den. Det jeg har gjort er egentlig bare å bruke en elitefrittbrød oppskrift, bare rørt sammen alt, satt bollen på disken over natten, og puttet i ovnen når vi våkner. Det har vært kjempe gunstig, tatt to minutter, og vi får nybakt brød i matpakken hver dag. Men, Utifra oppskriften over, så føler jeg gjerne at prosessen mangler noe viktig? Jeg hvelver ikke brødet på noe måte, bare rører sammen ingrediensene.

 15. Hei, det går veldig fint å bake eltefrie brød i vanlig brødform uten lokk. Etter at deigen har fått heve i minst 12 timer så tar man deigen ut på benk/bakematte/ bakepapir strødd lett med mel. Flat deigen til et rektangel. Så bretter man deigen inn mot midten (1/3 først, så den andre 1/3) , og former forsiktig til en fasong som passer brødformen. Etterhev i 2 timer og stek på 220 -230 grader i ca 40 minutter.

  1. Ja, hvis du ikke har gryte med lokk er det en grei måte å gjøre det på. Takk for at du deler dine erfaringer! Men ved å steke brødet i form mister du effekten du får ved å ha brødet i varm gryte slik at skorpen blir stekt mye raskere slik at skorpen blir sprøere. Og lokket gjør at fuktigheten beholdes i gryta slik at deigen får mer optimale forhold under stekeprosessen.

 16. Hei hei!

  Har bakt brødet to ganger nå, og smaker veldig godt 🙂 Sist bakte jeg det i ei leirgryte med lokk, og fikk problemer med at det satte seg fast i bunnen. Hadde bløtlagt formen først.
  Prøvde igjen nå, med ny le creuset gryte, og brødet satt litt fast nå også. Ser at du ikke bruker bakepapir i bunnen. Har jeg for lite mjøl utenpå brødet når brødet setter seg fast? Kan jeg evt bruke papepapir i bunnen, eller vil det blir for varmt?

  1. Jeg har aldri prøvd å steke eltefrie brød i leirgryte, men har stekt dem i tilsammen mer enn 10 ulike støpejernsgryter uten at det har satt seg fast en eneste gang. Hvis du ellers følger oppskriftene mine så skjønner jeg ikke hvorfor det skulle skje med deg.

 17. Jeg baker eltefritt brød ofte på nesten samme måte. Men jeg hvelver ikke deigen oppi gryta fra bakepapiret. Jeg bare løfter bakepapiret i alle 4 hjørner og setter deigen forsiktig ned i jerngryta. De 4 snippene på bakepapiret klemmer jeg fast med lokket. Papiret blir brunstekt, men er veldig lett å få av etter at jeg hvelver brødet ut når det er ferdigstekt. Gryta er like ren og brødet blir like godt.

 18. Jeg laget dette brødet idag og er stolt over resultatet- om jeg må si det selv. Det ser flott ut og smaker nydelig!
  Etter bretteprosessen etterhevet jeg brødet i en liten stekepanne med lokk. Deigen holder formen, og det er enkelt å tømme deigen oppi formen når den skal stekes.
  Jeg stekte brødet i en UltraPro form med lokk fra Tupperware.De tåler 250 grader.De er ikke så tunge som støpejernsgryter og lettere og jobbe med synes jeg.
  Det blir nok ikke siste gang jeg baker dette brødet

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste