Durumhvete er en viktig ingrediens i pasta, men er også ypperlig i gjærbakst. Jeg har her laget en ny variant av det eltefrie brødet som har blitt tilsatt litt durumhvete. Resultatet er et smakfullt brød som for eksempel er ypperlig tilbehør til blant annet supper og gryteretter. Prøv det gjerne også til bruschetta. Til 1 brød trenger du omtrent:

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

300 g hvetemel
100 g durumhvete
50 g sammalt rug, fin
1 ts salt
1/4 ts tørrgjær
1/4 ts sukker
4 dl vann (romtemperert)

SLIK GJØR DU

Ha alle de tørre ingrediensene i bakebollen, og bland det godt sammen. Tilsett det romtempererte vannet og rør deigen raskt sammen med en sleiv eller lignende. Deigen skal være litt klissete, men skal ikke flyte utover (juster eventuelt med litt mer hvetemel hvis den flyter utover). Ha på lokk eller plast, og la deigen heve i romtemperatur over natten, ca. 10-20 timer.

Legg et bakepapir på kjøkkenbenken og strø godt med hvetemel oppå. Ha deigen over på det melstrødde matpapiret. Den er nå ganske klissete og flyter delvis utover. Eltefritt italiensk landbrødDeigen skal nå gjennom en “bretteprosess”. Finn frem en slikkepott eller lignende og “brett” den fliken av deigen (som du har mot deg) inn mot midten. Rotèr deigen 90 grader og brett en flik av deigen over igjen, omtrent slik som du bretter en konvolutt. Gjenta bretteprosessen et par ganger og strø eventuelt over litt mer mel dersom deigen klistrer seg fast til papiret. (Ta gjerne en titt på bildene på denne bloggen eller denne videoen som så fint illustrerer denne bretteteknikken i praksis.) Deigen skal nå holde på formen. Legg deigen med “brettsiden” ned oppå det godt melete bakepapiret og hvelv bakebollen over og la brødet etterheve i ca. 2 timer.

Alternativt kan du «brette» brødet oppi bakebollen, noe som gjør denne baketeknikken enda enklere, synes jeg. Jeg pleier da å strø litt mel oppå deigen mens den ligger i bakebollen, løsner deigen rundt det hele med en slikkepott, og bretter den som beskrevet ovenfor. Når deigen er «ferdigbrettet» strør jeg litt mel i bunnen av bakebollen og legger deigen oppå med brettsiden ned. Deretter settes lokket på bakebollen (eventuelt kles med plastfolie) og deigen får etterheve i ca. ytterligere 2 timer.

En halvtime før du skal steke brødet setter du ovnen på 250 grader og sett samtidig inn gryta med lokk. Formen/gryta du skal steke i ha lokk og begge deler må tåle 250 graders varme. (Har du ikke støpejernsgryte kan du benytte en annen form med lokk eller en leirgryte.)

Når brødet er ferdig etterhevet ”vipper” du det forsiktig fra bakepapiret/bakebollen og oppi den glovarme gryta. Rist eventuelt forsiktig på gryten for å få justert brødet på plass (husk grytekluter!), sett på lokket og stek på nederste rille i 30 minutter. Ta av lokket, skru ned varmen til 200 grader og stek videre i 5-15 minutter, til brødet har fått en gyllen og fin farge. Du kan sjekke om brødet er ferdig ved å banke på det, og det avgir en “hul” lyd når det er ferdigstekt. Avkjøl brødet på rist.

Eltefritt italiensk landbrød

Brødet er ypperlig som tilbehør til for eksempel supper og gryteretter.

TIPS

  • For å beholde den sprø, gode skorpen bør du pakke inn brødet i et rent kjøkkenhåndkle etter at det er avkjølt, og oppbevare brødet i dette.
  • Eltefrie brød kan fryses, men vi da miste den sprø skorpen. La brødet tine på kjøkkenbenken, og stek det deretter ved 200 grader varmluft i ca. 5 minutter, så vil skorpen bli sprø igjen.
  • Eltefrie brød kan varieres i det uendelige, ta en titt HER for flere oppskrifter.


Skriv ut
  1. Your bread looks delicious but that soup looks very good too. Do you have recipe for the soup?

    1. hei. Når jeg prøvde å bake eltefritt brød så synes jeg at det ble en litt skarp og syrlig smak på brødet. neste som en bismak som ikke skulle være der. det har jeg også opplevd tidligere når jeg blander mye forskjellig grovt mel og solsikkekjerner og av og til valnøtter. Har du vært borte i dette?

    1. Du kan benytte en kjele, bolle eller hva det måtte være – så lenge det har lokk og begge deler tåler minst 250 grader. Du kan eventuelt benytte dobbelt lag med aluminiumsfolie istedet for lokk. Men det beste resultatet får du dersom du benytter støpejernsgryte med lokk. Lykke til!

  2. Hei!

    Baker eltefritt hver fredag kveld. Men sliter litt når jeg kommer til punktet hvor jeg skal «vippe deigen forsiktig» i den glovarme gryta. Da sitter det ofte litt fast i bolle eller papir og klapper sammen når den «lander». Noen triks her eller er det slik det skal være…? Det blir veldig godt, men inbiller meg at det hadde blitt enda bedre hvis jeg kunne beholdt høyden/luften fra hevingen før stek.

    1. Det har nok skjedd meg noen ganger også, og skyldes nok at deigen ikke er blitt brettet tilstrekkelig (dvs at den er for «våt») og/eller at du har hatt for lite mel under deigen. Jeg synes imidlertid at dette går bedre etter at jeg begynte å brette deigen oppi bakebollen. Jeg løsner deigen forsiktig med en slikkepott før jeg heller den forsiktig opp i gryta.

  3. Hei. Takk for mange flotte oppskrifter!
    I boken din, på side 17, eltefritt firkornbrød, er gjærmengden angitt som «1/2 ts tørrgjær ELLER 100 g fersk gjær».
    Er ferskgjærmengden korrekt? Eller skal det være 10 g?

    1. Det stemmer at det har sneket seg inn en ekstra null her, det korrekte er 10 g (men det funker bra med bare 5 g også). Dette ble heldigvis rettet opp til den 2. utgaven av boken. 🙂

  4. Hva gjør du med brettesiden på brødet? Ser at du har den nederst under heving, men hva om steking? Eller er deigen kanskje for klissete for å løfte den hel og fin over i gryta?

    1. Ja, deigen er for klissete til å løfte den opp i gryta, så den må «vippes» eller helles oppi gryta. Da ender ofte skjøtsiden opp, men det gjør ikke noe da jo dette brødet skal være litt rustikt. Lykke til!

  5. Hei og takk for en ny oppskrift på eltefritt brød! Jeg har brukt mange av dine oppskrifter – alle like gode og brødet har blitt en slager hjemme og i min omgangskrets 🙂 Jeg har en Le Creuset gryte som jeg bruker. Ser også at du bruker det. Jeg har nå i det siste fått problem med å få brødet ut av gryta når det er ferdig. Det sitter veldig godt fast i bunnen. Har du erfart det samme, har du noe tips for å unngå dette?

  6. Hei!
    Lurer på hvorfor det har blitt så populært med eltefritt brød i det siste? Eltingen tenker jo jeg er selve greia med gjærbakst. Kan skjønne at folk syntes det er vrient, men det er jo ærlig talt ikke det vanskeligste på jord?
    Uansett, hvorfor burde jeg isåfall slutte å elte når det er dét som vanligvis gir det beste og luftigste resultatet?
    Utrolig fin matblogg forresten:)

    1. Årsaken ligger nok i at du får godt brød med minimal innsats. Der man vanligvis må bruke rå makt og masse bevegelse i form av elting for å danne sterke glutenbindinger, så øker man vannmengden og hevetiden i en eltefri deig og lar den dermed gjøre jobben selv. Dette resulterer i saftig brød med sprø skorpe. Har skrevet mer om dette i de ulike oppskriftene på bloggen som du finner her: http://trinesmatblogg.no/tag/no-knead-bread/ Lykke til! 🙂

  7. Hei! Lurte på om denne oppskriften egner seg for LeCruiset oval form? Eller bør man ha mer melmengde i da?

  8. Hei Trine! Takk for mange fantastiske oppskrifter! Hvor stor gryte (diameter) passer best å bruke til stekingen?

  9. Jeg har en litt mindre leirgryte og tenkte å dele deigen til 2 mindre brød. Blir steketiden den samme eller har du noen tips?

  10. Hei!
    Nå har jeg «oppdaget» bloggen din. Jeg var hos svigerinnen min, og hun serverte et brød, som jeg syns var så godt, hun tipset meg om eltefrie brød på bloggen din. Jeg har nå testet ut eltefritt brød to ganger, og er super fornøyd med endelig og få til et godt brød. Tusen takk for oppskriften, og tro meg, jeg skal prøve mer av dine oppskrifter ja. Kjempe inspirerende blogg 🙂

  11. Hei
    Tenkte jeg skulle hive meg på dette brødet, lurer rett og slett på om det er enkelt å få ut brødet fra den usmurte jerngryte?
    Skal den smøres før den settes i ovnen, forstår der ikke skal noe bakepapir i bunnen
    MVH Annette

    1. Jeg pleier ikke å smøre gryta, og har aldri opplevd at brødet har satt seg fast, verken i jerngryte eller emaljert jerngryte. Har hørt at enkelte har opplevd det og de har da strødd litt mel i bunnen av gryta.

  12. Brødet ble nydelig. Bare det problemet at det satt fast i gryta når ferdigstekt. Ble en «brytekamp». Tror du jeg hadde for lite mel under deigen?

    1. Så hyggelig å høre at brødet ble godt på smak. Jeg har bakt hundrevis av eltefrie brød og har aldri opplevd at de setter seg fast i gryta (og bruker heller ikke ekstra mel i gryta). Men, jeg vet at andre har opplevd det samme som deg. Kanskje du skal ha bakepapir i gryta neste gang du baker?

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste