Her kommer en ny variant av det eltefrie brødet, denne gangen med blant annet chiafrø som gir ekstra saftige brød.

Ingredienser

5 dl vann
2 ss chiafrø
350 g hvetemel
150 g fullkornshvetemel
50 g solsikkekjerner
25 g sesamfrø
1 ts salt
1/4 ts sukker
1/4 ts tørrgjær

SLIK GJØR DU

Eltefritt chiabrød

Ha chiafrøene i vannet og la det stå å svelle i ca. 15 minutter.

Ha alle de tørre ingrediensene og gjæren i en bakebolle, og rør godt sammen. Hell vannet med chiafrø oppi melblandingen og rør deigen raskt sammen med en sleiv eller lignende. Deigen skal være litt klissete, men skal ikke flyte utover (juster eventuelt med litt mer mel/vann hvis den flyter utover/er for fast). Ha på lokk eller plast, og la deigen heve i romtemperatur i 12-20 timer.

Legg et bakepapir på kjøkkenbenken og strø godt med mel oppå. Ha den hevede deigen over på det melstrødde matpapiret. Den er nå ganske klissete og flyter delvis utover. Deigen skal nå gjennom en “bretteprosess”. Finn frem en slikkepott, deigskrape eller bruk hendene, og “brett” den fliken av deigen som du har mot deg inn mot midten. Rotèr deigen 90 grader og brett en flik av deigen over igjen, omtrent slik som du bretter en konvolutt. Gjenta bretteprosessen et par ganger og strø over litt mer mel dersom deigen klistrer seg fast til papiret. Deigen skal etter hvert som det blir ”mettet” med mel holde på formen. Legg deigen med “brettsiden” ned oppå det godt melete bakepapiret og hvelv bakebollen over, og la brødet etterheve.

Du kan også «brette» brødet oppi bakebollen, forutsatt at du har en ganske stor bakebolle. Det er denne metoden jeg selv vanligvis benytter. Dryss litt mel oppå deigen mens den ligger i bakebollen, løsne deigen rundt det hele med en slikkepott og ”brett” deigen som beskrevet ovenfor. Strø litt mel i bunnen av bakebollen og snu deigen slik at den ligger med brettsiden ned. Sett lokket på bakebollen, og la brødet etterheve.

Eltefritt chiabrød

Etter ”bretteprosessen” skal brødet etterheve i ytterligere 2 timer. En halvtime før du skal steke brødet setter du stekeovnen på 250 grader (over- og undervarme) og setter samtidig gryta (med lokk) på rist på nederste rille. Formen/gryta du skal steke i  ha lokk og begge deler må tåle 250 graders varme. Gryta jeg benytter her rommer 4,3 liter.

Når brødet er ferdig etterhevet løsner du det forsiktig fra bakebollen med en slikkepott og ”vipper” det forsiktig fra bakebollen og oppi den glovarme gryta. Benytter du bakepapir vipper du brødet derifra. Av og til klistrer dessverre deigen seg fast i papiret eller bollen, så det kan være lurt å ha en slikkepott eller lignende innen rekkevidde. Rist eventuelt forsiktig på gryten for å få justert brødet på plass (husk grytekluter!) Om det ikke ser helt perfekt ut der og da vil du bli overrasket over hvor flott og rustikt brødet blir etter steking! Strø litt chiafrø (eventuelt også solsikkekjerner og/eller sesamfrø) oppå brødet og sett på lokket.

Stek brødet i 30 minutter. Ta av lokket, skru ned varmen til 225 grader og stek videre i 10-15 minutter, til brødet har fått en gyllen og fin farge. Du kan sjekke om det er ferdig ved å banke på undersiden av brødet, og det avgir en “hul” lyd når det er ferdigstekt. Avkjøl brødet på rist.

Eltefritt fullkornsbrød med chiafrø

TIPS

 • Det beste resultatet får du når du steker brødet i en oppvarmet støpejernsgryte med lokk. Det varme støpejernet gjør at stekeprosessen starter umiddelbart, varmen fordeles jevnt og det holder også godt på varmen.
 • For å beholde den sprø, gode skorpen bør du pakke inn brødet i et rent kjøkkenhåndkle etter at det er avkjølt, og oppbevare brødet i dette eller i en papirpose.
 • Eltefrie brød kan fryses, men vi da miste den sprø skorpen. La brødet tine på kjøkkenbenken, og stek det gjerne ved 175 grader varmluft i ca. 5 minutter, så vil skorpen bli sprø igjen. Det bør deretter nytes ganske umiddelbart.
 • Ønsker du heller å lage eltefrie rundstykker av denne oppskriften kan du ta en titt her.
 • Alle eltefrie brød og rundstykker på bloggen finner du samlet her.
 • Ta gjerne også en titt på videoen nedenfor, hvor jeg viser hvordan jeg lager eltefritt brød.

ENJOY!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Hei Trine? Mye godt i bloggen din? Har lyst til å prøve meg de brødene du baker i gryte, hvor stor gryte bruker du? Hilsen Lise-Lotte

  1. Gryta jeg benyttet til dette brødet er 4,3 liter, men den kan gjerne være litt mindre eller litt større. Jeg har lagt det inn i oppskriften nå. Lykke til!

 2. Gleder meg prøve denne oppskrifta også.
  Har bakt ditt eltefrie julebrød, og det smakte himmelsk i følge
  mannen min og hans kamerat.
  Jeg bruker din blogg masse og har kjøpt kokeboka di også.
  Takk for at du inspirerer meg.

 3. Fikk endelig bruk for chiafrøene som ble kjøpt i et optimistisk raw-food-øyeblikk og deretter stående i skapet ubrukt over tid. Takk for denne oppskriften.

 4. Hei! Har lyst til å bake brød med chiafrø, og kunne tenke meg å bruke denne oppskriften! Dessverre har jeg ikke jerngryte, bare vanlige brødformer. Er det mulig å bruke 1/2 pakke tørrgjør/25g fersk gjær og bake brødet på «vanlig» måte (altså ikke eltefritt), eller blir det helt feil med blandingsforholdene da? Kan jeg i så fall doble oppskriften og lage to brød i form?

 5. Hei og tusen takk for god blogg
  Har med stor sukksessmed eltefrie brød i mange måneder nå – kjempegode brød og enkelt å få til. I går satte jeg deg (med chiafrø) – ble stående til etterheving i over 3 timer. Gjorde som «normalt». Da brødet var ferdig stekt var det helt umulig å få ut av gryta ?? Hva kan jeg å gjort feil her ? Noen tips – takk

  1. Hm, har aldri opplevd at brødet sitter fast etter å ha stekt hundrevis av eltefrie brød og i ulike støpejernsgryter. Det er derfor vanskelig for meg å si noe om hva som kan være årsaken, men det kan være nærliggende å tro at det kan ha noe å si ift at du etterhevet brødet mye lengre enn det som står i oppskriften?

 6. Trine, elsker brødene dine og denne oppskriften er en av mine favoritter!

  Det eneste jeg savnet var evnen til å ha fersk brød tidlig om morgenen. Nylig gikk det opp for meg å ha den første hevelsen om dagen, og så den andre overnatt, i kjøleskapet. Deretter lempet jeg brødet rett fra kjøleskapet inni ovnen så snart jeg våknet, og hadde brødet klar for frokost. Resultatet ble bra, syntes jeg!

  Er dette en teknikk du har erfaring med, også?

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste