Dette eltefrie brødet er utrolig luftig og godt på smak. Jeg har benyttet blant annet fibramel, som er hele hvetekorn som er malt til ekstra fint mel. De tre frøsortene setter en god og nøtteaktig smak. Et ypperlig mellomgrovt brød til lange, late helgefrokoster. Finn frem:

Ingredienser

350 g hvetemel
150 g fibramel (kan evt erstattes med sammalt hvete, fin)
50 g solsikkefrø
25 g linfrø
25 g sesamfrø
1/4 ts tørrgjær
1-1,5 ts havsalt
4 dl vann
2 ts honning

SLIK GJØR DU

Bland de tørre ingrediensene godt sammen i en bakebolle. Rør ut honningen i ca 1/2 dl varmt vann og tilsett deretter 3,5 dl kaldt vann. Tilsett væsken i det tørre og rør deigen raskt sammen med en sleiv eller lignende. Deigen skal være ganske løs, men skal ikke flyte utover. Ha på lokk eller plast og la deigen heve i romtemperatur over natten, eller ca 12-20 timer. Legg et bakepapir på kjøkkenbenken og strø godt med hvetemel utover + en ss av hver av frøsortene du har benyttet.

Hvelv deigen oppå det melstrødde bakepapiret og “brett” en flik av deigen ved hjelp av en slikkepott eller bruk hendene. Rotèr deigen 90 grader og brett en flik av deigen over igjen, omtrent slik som du bretter en konvolutt. Gjenta bretteprosessen et par ganger og tilsett eventuelt mer mel dersom deigen klistrer seg fast til papiret.

Legg deigen med “bretten” ned oppå det godt melete bakepapiret, strø over mere frø hvis du ønsker det og hvelv bakebollen over (eller legg plast eller et håndkle over). La brødet etterheve i ca 1,5 time. En halvtime før du skal steke brødet setter du ovnen på 250 grader (over- og undervarme) og sett samtidig inn gryta (med lokk)  som du skal steke brødet i. Formen/gryta du skal steke i ha lokk og begge deler må tåle 250 graders varme. Gryta jeg benyttet er en jerngryte som er ca 22 cm i diameter.

Når brødet er ferdig etterhevet ”hvelver” du det forsiktig fra bakepapiret og oppi den varme gryta. Hvis deigen klistrer seg fast til bakepapiret kan det være greit å ha en kniv i rekkevidde slik at du får med mesteparten av deigen i gryta. Rist eventuelt litt forsiktig på gryta for å få justert brødet på plass. Sett på lokket og stek på nederste rille i 30 minutter. Ta av lokket og stek videre i ca 10-15 minutter, til brødet har fått en gylden og fin farge. Du kan teste om brødet er ferdig ved å banke på det, og det avgir en “hul” lyd når det er ferdigstekt.

Hvelv brødet ut av gryta og la det avkjøle på rist. Nyyyyt brødet til frokost, lunsj, kvelds eller som tilbehør til middag. Her nytes det med siste rest av det deilige stikkelsbærsyltetøyet fra i høst.

For å beholde den sprø, gode skorpen bør du pakke inn brødet i et rent kjøkkenhåndkle etter at det er avkjølt, og oppbevare brødet i dette. Flere har spurt meg om dette brødet kan fryses. Jeg har ikke prøvd det selv, men det kan det helt sikkert. Du vil miste den sprø skorpen da, men hvis du varmer opp brødet i varmluftsovn vil du få en sprø skorpe igjen (men da må det spises opp umiddelbart).

Enjoy!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. mmm – selv som glutenfritt er eltefritt brød godt! Tenkte å bruke litt frø i dag, men det forsvant for meg i ammetåka. Godt med havre er det hvertfall 🙂

  1. Som jeg skriver i innlegget er fibramel hele hvetekorn som er malt til ekstra fint mel. Du kan eventuelt erstatte det med fin sammalt hvete, som er det samme, men ikke fullt så finmalt.

 2. Nam, nam ! I dag har jeg tatt skrittet og debutert med eltefritt brød. Det ble vellykket som alt annet fra Trines matblogg!

 3. Jeg hadde lyst på rundstykker til kvelds i går, og hadde ikke tid til eltefritt. Jeg brukte oppskriften her, men en halv pakke tørrgjær, eltet lenge og lagde rundstykker omtrent som i oppskriften på eltefrie rundstykker. De ble veldig gode de også.
  Men det er noe eget med det eltefrie, med de lange boblene.

 4. Hei!
  Har aldri skjønt vitsen med å bake brød, siden det er så mange gode brød å få kjøpt…men dette måtte jeg prøve! Veldig godt og lettvint også:-) Skal definitivt prøve et av de lysere variantene også. Jeg brukte grovt sammalt hvete, for de hadde ikke fint på butikken. Det funket bra med min keramiske ildfaste form med lokk. Det eneste var at brødet ikke hevet seg noe særlig under stekinga, selv om det var fluffy og fint etter hevinga.Kanskje jeg hadde for kaldt vann? Uansett, det var veldig godt syntes vi her hjemme!

  1. Så bra at du ga brødet en sjanse! Jeg vil tro at årsaken til at brødet ikke hevet så mye var at du benyttet ganske grovt mel, og da blir det endelige brødet litt mere kompakt enn om du benytter mere finmalt mel.

 5. mange takk Trine. Har “lånt” oppskrifter hos dag en stund, men har ikke sagt takk:)
  Dette frøbrødet er alletiders, har kommet i god bakerutine nå – det er jo så greit å tilpasse job og baking med denne teknikken!
  Ellers var vi 11 til familiemiddag idag og det var parmasurret kylling på menyen med eltefritt brød til – supert og veldig populært. mvh Lilian

 6. Hej!
  Åt detta underbart goda bröd hos Eva i går så nu måste jag bara baka det 🙂
  Hoppas allt är bra med dig 🙂

  / Lis

 7. Hei! Jeg har prøvd denne oppskriften et par ganger nå, men lurer på om det ikke er lurere å la brødet etterheve i gryta, for så å gi det lengre steketid? Opplever at det synker sammen i overføringa fra bakepapir til gryte og at det blir flatere enn nødvendig….

  1. Du vil ikke oppnå den sprø skorpen dersom du etterhever brødet i gryta og setter den kald inni ovnen, så det vil jeg sterkt fraråde deg! Anbefaler deg å se på et av de nyere innleggene med eltefri bakst, feks dette: http://trinesmatblogg.no/2014/04/15/eltefritt-halvgrovt-speltbrod/. Selv har jeg feks gått bort ifra å helle deigen på bakepapir og “bretter” den nå i bakebollen. Det er viktig å “mette” deigen med nok mel under bretteprosessen og ha godt med mel i bollen, slik at den kan “helles” oppi den varme gryta. Lykke til!

 8. Har Rømertopf gryte (tror jeg det heter) eller “leirgryte” som vi også kalte de, kan dette benyttes i stedet for kjele?

 9. Hei.
  Dette er masse ros til deg for bloggen din. Jeg bruker den daglig. Oppskriftene er gode og ryddig oppsatt. Bloggen din er oversiktlig og ukesmenyene dine er varierte. Tusen takk!
  Har prøvd nesten alle brødoppskriftene dine. Dette brødet blander jeg nøtter og oppbløtet frø og havregryn i. Det ble kjempe nydelig.
  Ha ei riktig god helg.

 10. Hei.
  Har prøvd dette brødet to ganger, begge gangene har det blitt for kompakt og
  bløtt / fuktig. Siste gangen stekte jeg det 10 min. lengre med lokk ute at det ble bedre.
  Det er godt på smak, men ikke luftig. Hva gjør jeg galt?

  1. Det er vanskelig for meg å svare kort på slike spørsmål, for her kan problemet både ligge i gjæren (gammel?), hevingen (trekk?), for lite/mye væske og i stekeovnen din? Hvis stekeovnen steker dårlig trenger kanskje gryten din lengre tid på å bli skikkelig varm? Og hva slags gryte har du benyttet? Når det er sagt blir alltid grove brød mer kompakte enn fine, pga det grove melet. Lykke til neste gang!

 11. Takk for mange gode tips og oppskrifter på siden din! Prøvde meg på dette brødet idag, det var veldig saftig og godt! Og minner meg om mors gode bakerovnsbrød 🙂 har prøvd flere av de eltefrie oppskriftene dine, men synes det lukter (og smaker litt) gjær av brødet. Hva gjør jeg galt? Tok minimalt med gjær i, hevet ca 10 timer i tett plastbolle, og etterhev 1,5 time.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Min Handleliste