Nyttårsmenyen slo også i år godt an. Forretten besto av en lakserett, hvor laksen var passe dampet slik at den såvidt falt fra hverandre og var på kanten til å være litt rå inni - akkurat slik den skulle være. Som tilbehør serverte jeg rødvinskokte småløk og safrankrem etter inspirasjon fra Aperitifs nyttårsmeny. Den rødvinskokte småløken kan gjøres klar på forhånd og varmes opp mens laksen koser seg i ovnen.De øvrige rettene vil bli presentert på bloggen de nærmeste dagene.

Ingredienser

400 g laksefilet (av god kvalitet)
salt og pepper
sitronsaft
8-12 småløk
2 dl rødvin
3/4 dl sukker (ca.)
3-4 stjerneanis
50 g babyspinat
1 dl crème fraîche
3 ss sitronsaft (ca.)
litt safran

SLIK GJØR DU

Skrell løken. Kok opp rødvin, sukker og stjerneanis og tilsett løken. La den koke forsiktig under lokk i ca. 15 minutter. Ta av lokket og la det fortsatt koke forsiktig til væsken er nesten kokt inn. Det skal fortsatt være litt væske igjen.

Bruk laks av god kvalitet, gjerne Salmalaks. Del laksen i pene porsjonsstykker på ca 100 gram hver. Drypp over litt sitronsaft og krydre med salt og pepper. Dampes eller bakes i ovn, til den er såvidt gjennomkokt. Jeg brukte dampovn og dampet fisken ved ca. 100 grader i underkant av 10 minutter. Hvis du benytter vanlig stekeovn vil jeg anbefale å steke den ved 200 grader i ca. 10 minutter.

Pisk creme fraiche til en luftig krem. Tilsett sitronsaft og safran og rør forsiktig sammen.

Rens og skyll spinaten og stek den i litt smør til den såvidt faller sammen. Krydre med salt og pepper.

Anrett laksen sammen med spinat, rødvinskokte småløk og safrankrem, og pynt med litt rødvinssirup og safrantråder.

Tips: Hvis du har små barn til bords kan det være lurt å koke litt pasta eller lignende å servere som tilbehør til laksen.

GODT NYTT ÅR!
Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Mmmmmm, ser nydelig ut!Tusen takk for all inspirasjon i 2010 Trine og riktig Godt nytt år til deg og dine!Håper virkelig vi får til ett treff eller fler i 2011, for jeg er så enig med deg – kjempe koselig det vi fikk i 2010!Klem Therese

 2. Så fryktelig godt ut. Minnet meg om noe jeg lagde i julen 2009 da jeg fikk Salmalaks i julegave 🙂 Tror nok jeg må teste ut denne versjonen også!

 3. Hei Trine.
  All skryt til deg for denne oppskriften 🙂
  Jeg brukte den som hovedrett til st. hans med stor suksee` 🙂 Den rødvinskokte småløken med anis er noe av det absolutt bedre jeg har smakt til!! Jeg hadde i tillegg blomkål pure` . Slet med å klare å piske chreme fraishen luftig.. kanskje du har et triks til meg der?

 4. Hei Trine,

  Takk for en fantastisk blogg!
  Vi brukte laksen med rødvinskokt løk til nyttårsaften for et par år siden – det var virkelig godt og høstet masse ros fra gjestene! Som alltid krediterte jeg deg – etterhvert er vennene våre vant til å få svaret “jeg har lært det av Trine” når de roser maten :o)
  I går ville jeg variere mine grillede burgere, så jeg valgte å lage dem av lammekjøtt, og serverte de rødvinskokte løk ved siden av, sammen med litt blåmuggost rørt glatt med creme fraiche. Det kan helt klart anbefales som en spennende og voksen vri på burgere.
  Gleder meg til nye kulinariske opplevelser fra bloggen din fremover!

 5. Hei. Vi er fire jenter som lager mat sammen innimellom og nå er det min tur til å planlegge. Skulle gjerne ha denne retten som hovedrett, er det mulig å få tips til hvordan den kan gå fra forrett til hovedrett?
  Vennlig hilsen Solfrid

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste