Bursdagsbiff med saltbakt løk, parmesangratinerte tomater, rødvinssaus og mandelpoteter

Da mannen min fylte år forleden, fikk han servert denne bursdagsbiffen med saltbakt løk, parmesangratinerte tomater, asparges, ovnsbakte mandelpoteter og rødvinssaus som tilbehør. Litt mer tilbehør enn jeg vanligvis pleier å ha, men er det fest så er det fest, selv på en onsdag!

  • Difficulty: enkel
  • Servings: 2
Annonse

Ingredienser

OVNSSTEKTE MANDELPOTETER

mandelpoteter
olivenolje
salt og pepper
frisk timian eller rosmarin

SALTBAKTE SJALOTTLØK

sjalottløk
salt
frisk timian

PARMESANGRATINERTE TOMATER MED PISTASIEKJERNER

tomater
olivenolje
parmesan revet
pistasiekjerner, hakket

RØDVINSSAUS

2 sjalottløk finhakket
1 ss smør
1 ts tomatpuré
1 dl god oksekraft (jeg brukte den fra Jacobs)
1 dl vann
1-1,5 dl rødvin
3-4 ss balsamicoeddik
2-3 ss soyasaus
1 laurbærblad
1 kvast timian grovt hakket
hvit nykvernet pepper
1-2 ss smør

ASPARGES

asparges
salt og sukker

BURSDAGSBIFF

2 entrecôte,
smør og olje
salt og pepper

SLIK GJØR DU

Vask eller skrell potetene, og del opp i terninger, båter eller hva du måtte foretrekke, og fordel dem over et bakepapirkledt stekebrett. Ringle over olivenolje, krydre med salt, pepper og friske krydderurter. Forvarm ovnen til maksimal temperatur, sett inn potetene og senk varmen til ca 220 grader. Stek potetene i 25-40 minutter, til de er møre og har fått en gylden farge. Rør litt i potetene av og til underveis.

 

Finn frem et ildfast fat som akkurat rommer så mange løk du skal steke. Dekk bunnen med 2-3 cm grovt havsalt. Skrell løken og sett den godt nedi saltet. Fordel hakket timian over og stek ved ca 175 grader til løken er mør, etter ca 20-30 minutter.

 

Del tomatene i to og legg med snittflaten opp i et ildfast fat. Ringle over litt olivenolje og ha over finrevet parmesan og strø de hakkede pistasienøttene over. Gratineres i ovnen ved 200-220 grader til tomatene er møre og parmesanen har tatt litt farge, etter ca 15 minutter.

 

Fres sjalottløken i smør, til den blir blank og myk. Tilsett tomatpureen og la den surre med et par minutter. Tilsett rødvin, balsamicoeddik, soyasaus, kraft (eventuelt utblandet fond), vann og krydderet – og kok opp. La sausen koke inn til ca halvparten. Smak til underveis, og tilsett eventuelt mer rødvin, soyasaus eller balsamicoeddik hvis du synes det trengs. Rett før servering rører du inn 1-2 ss smør og smaker til med hvit nykvernet pepper. Sausen skal ikke koke etter at smøret er rørt inn.

ASPARGES

 

Kok aspargesen 2-4 minutter i vann tilsatt litt salt og sukker, til aspargesene er passe kokt.

 

Ha litt olje i stekepannen og sett på sterk varme. Når oljen er varm tilsettes ca 1 ss smør. Stek de krydrede entrecôtene i varm stekepanne, i ca 2-3 minutter på hver side, til kjøttsaften såvidt pipler frem. La entrecoten hvile i 5-10 minutter før servering. Jeg hadde store biffer, og skjærte dem derfor opp i skiver før servering.

Server biffen sammen med tomatene, løken, aspargesen og de ovnsbakte potetene, ha litt saus over biffen – og nyyyyt!

Enjoy!

(Dersom du skal steke grønnsakene sammen, foreslår jeg at du begynner å steke potetene som angitt ovenfor, i 10-30 minutter (steketiden vil være avhengig av hvor store potetbiter du har). Senk deretter varmen til ca 180 grader og sett inn den lille ildfaste formen med løken. Etter ytterligere 10 minutter setter du også inn tomatene – og lar det hele steke sammen i ca ytterligere 15 minutter. Følg med mot slutten og ta ut det som eventuelt blir ferdig før resten (og dekk med aluminiumsfolie). Hvis du ønsker litt mer farge på potetene kan du eventuelt steke de alene under varmluft noen minutter.)

  1. Det ser underbart gott ut! Härligt med saltbakad schalottenlök! Det ska jag pröva.
    När jag först såg bilden trodde jag att det var flankstek, som jag har skrivit om idag tillsammans med ugnsbakad sparris med coctailtomater, svarta oliver, basilika och lite vitlök – jättegott! Nytt sammanträffande tänkte jag först..men nästan ändå:) Trevlig helg önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

  2. I går lagde jeg din Indiske kyllingsuppe med hjemmebakte nanbrød til(hadde ikke nigellafrø men brukte hel cummin i stedet, veldig “indisk” det også). Det var syklubb og alle var himmelfallende…. Til og med min mann som fikk “rester” sa at det var den beste suppa han noensinde hadde smakt! Takk for din fantastiske blogg. God helg til deg og dine:)

    1. Skjønner hva du mener, og trøste deg med at det går over, om et par dager eller to vil du kanskje kjenne et lite snev av sultfølelse igjen. 🙂

  3. Denne lagde vi til lørdagsselskapet i går kveld! Nydelig! Vil spesielt trekke frem rødvinssausen som var knallgod og tomatene og løken – namnamnam! Det hadde vært kjekt om du kunne gitt tips til rekkefølge av hva som bør stekes først og sist til oss som bare har en stekeovn=)

    1. Jeg skal lage dette i kveld, og lurte akkurat på det samme. Hva er fornuftig rekkefølge på det som skal inn i ovnen?

  4. Takk for rask tilbakemelding! Forberedelsene er i gang, gleder meg!

    Har tidligere prøvd flere andre oppskrifter her, MYE GODT! Men savner en oppskrift, tror jeg. Mener det var en oppskrift på en slags scamprigyte med ingefær og fersk koriander. Den var nydelig!! Husker du den? (Forventer ikke det ut i fra alle opskriftene som ligger her…)

  5. Skulle ha biff i dag, og slo opp på bloggen din for inspirasjon. Hadde entrecote, og laget din rødvinssaus til, og den var knallgod. Laget også cherrytomatene, men manglet pistasjenøtter, så jeg hakket litt valnøtter i stedet. Det funket bra. Vi hadde fløtegratinerte poteter og smørstekte kantareller til, i tillegg til gulrøtter og asparges. Dette var et av de beste måltider vi har hatt på lenge. Tusen takk for god inspirasjon

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

hits