Dette deilige brødet er grovt, godt på smak - og krever minimalt med arbeid. Det høres kanskje ut til å være for godt til å være sant, men det er det ikke. Hemmeligheten bak et godt resultat er å la brødet få heve vel og lenge, men da kan jo du gjøre helt andre ting. Til et stort langpannebrød trenger du omtrent:

Ingredienser

3 dl melk
50 g solsikkefrø
50 g gresskarkjerner
50 g linfrø
50 g sesamfrø
4,5 dl vann
25 g fersk gjær
1 ss honning
1 ts havsalt
150 g sammalt rug
150 g finmalt rug
25 g kruskakli
350-400 g hvetemel

SLIK GJØR DU

 

Varm opp melk og vann til ca 30 grader og tilsett frø og kjerner. La det stå å svelle i minst 15 minutter. Rør inn honningen mens blandingen enda er lunken. Tilsett smuldret gjær (eller en halv pakke tørrgjær), salt, kruskakli, rugmelet og mesteparten av hvetemelet, og kjør gjerne deigen i en kjøkkenmaskin med eltekroker. (Har du ikke kjøkkenmaskin kan du røre ut gjæren i ca 1 dl av væsken.) Tilsett så mye mel som er nødvendig for å få en fast, men fremdeles litt klissete deig.

Ha deigen over i en bakepapirkledt langpanne. Fukt hendene og klapp deigen noenlunde jevnt utover eller bruk en fuktet slikkepott til å dra deigen utover. Dekk langpannen med plast og la brødet forheve ca 30-60 minutter. Form og trekk deigen utover i kantene. Del opp brødet i 4×5 ruter med en skarp kniv eller pizzahjul. Pensle brødet med vann og strø over solsikkekjerner eller andre frø.

La brødet etterheve i ytterligere 30-60 minutter under plast. Stek brødet ved ca 200 grader (over- og undervarme) midt i ovnen i ca 25 minutter eller til brødet har fått fin farge og er gjennomstekt. Du sjekker om det er gjennomstekt ved å banke på undersiden av brødet. Hører du en hul lyd er brødet ditt ferdig.

Brytebrødet kan fint fryses. Ta det gjerne opp fra fryseren kvelden før og varm det noen minutter i varmluftsovnen før du nyter det til helgefrokosten. Skal du benytte det som matpakkebrød er det ikke nødvendig å varme det opp, og du kan smøre det når det nesten er frossent – og det vil være opptint i god tid før lunsjpausen.

Enjoy!

(Andre brytebrød på bloggen: Fullkorn brytebrød med spelt og solsikkekjerner og Grovt matpakkebrytebrød)

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Dette høres smakfullt og godt ut. Skal prøves ut, men akkurat for øyeblikket har jeg skikkelig dilla på de eltefrie oppskriftene dine. Det er så genialt; veldig lettvint og vellykket hver gang.

 2. Jeg har denne til heving nå, jeg. Passa meg veldig bra med ei brødoppskrift ‘opp i fjeset’ idag, for vi trenger egentlig brød til imorgen tidlig!
  Èn ting bare: kan ikke finne noe i beskrivelsen om at frøene skal tilsettes. Jeg hadde dem oppi sammen med melet altså, men de burde vel nevnes?

  1. Jeg tilsatte frø og kjerner i melken, men det går bra å tilsette de sammen med melet også. Oppskriften er nå oppdatert, takk for at du sa ifra! 🙂

 3. Hei, jeg er veldig glad i grovt brød, og ser du skriver at brødet er ultragrovt. Men etter mine beregninger er det faktisk litt mindre enn halvgrovt, andelen siktet hvetemel er større enn andelen sammalt mel/korn/kli… Frø er godt, men regnes ikke med i «grovhetsskalaen». Brødet er helt sikkert både godt og sunt, men kan neppe betegnes som veldig grovt. Bare litt flisespikkeri der altså, men for meg er det viktig at et brød som regnes som grovt også er det 🙂
  Ellers tusen takk for mange gode oppskrifter og ideer! Følger deg også på fb 🙂

 4. Hei og takk for mange inspirerende oppskrifter i bloggen din! Jeg har begynt å bake brød ved hjelp av kaldbakst (inspirert av Schackenda). Jeg bruker kaldt vann når jeg baker, lar brødet heve lenge (enten fra kveld til neste morgen eller fra morgen til ettermiddag). Jeg synes brødene blir veldig gode, og det er også veldig enkelt å slå sammen en deig med kald væske. Kunne gjerne ønsket meg at du prøvde ut denne typen brødbaking i bloggen din. Vet du f.eks i hvilken grad en brøddeig har behov for å etterheve når det blir forhevet så lenge?

 5. Fantastisk godt brød! Står og baker det for andre gang nå, og ser at det ikke står hvor honningen skal tilsettes. Gikk jo fint å ikke ha den i sisst, men går ut i fra at den bør røres i med den varme melk- og vannblandingen?

 6. Dette brødet står nå til heving hos meg. Har bakt det flere ganger nå, og prøver å ha det i fryseren til enhver tid. Jeg har byttet ut siktet hvetemel med det nye fullkorn hvetemelet for å få det litt grovere. I tillegg hakker jeg litt valnøtter og har i.

  Jeg vil ellers gi deg skryt for en fin og inspirerende matblogg. Godt gjort å få til dette på hobbybasis!

  Mvh Nina K 🙂

  1. Jeg bruker 150 gr av hver av grovt og fint sammalt rugmel. Jeg var også usikker på hva det skulle være, men dette fungerer bra for meg..

 7. Herregud, dette ble utrolig godt!
  Fulgte oppskriften til punkt og prikke, men hadde litt mer salt i enn det stod (jeg liker salt).
  Brødet ble skikkelig saftig og smaksrikt, dette skal jeg virkelig bake igjen. Tusen takk for en flott oppskrift!

 8. Hei! Kjempegodt brød. Når du skriver havsalt, er det da finmalt salt eller går det bra med flaksalt? Det vil vel ikke foredele seg like jevnt i deigen, kanskje.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Min Handleliste